Αίγυπτος:Τη λύση θα δώσει ο στρατός.Έχει τον αντι-Μουμπάρακ.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά φαίνεται πως η κατάσταση δεν έχει γυρισμό. Και όλα δείχνουν πως έχει βρεθεί ακόμη και ο διάδοχός του.

Πρόκειται για τον αντιστράτηγο Σάμι Έναν, τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, τον άνθρωπο που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών, που έχει ήδη αποσπάσει επαίνους από τις ΗΠΑ. Θεωρείται ένας αποδεκτός διάδοχος του Αιγύπτου προέδρου. 

Ο Έναν βρισκόταν στην Ουάσιγκτον όταν ξέσπασε η κρίση και άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ. Εξαιτίας τους, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αίγυπτο, πριν ο στρατός εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποίησε πως θεωρεί νόμιμα τα αιτήματα των πολιτών.

Εκπαιδεύτηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και σπούδασε στην φημισμένη Σχολή Πολέμου της Γαλλίας, καθώς και στην Ανώτατη Στρατιωτική Ακαδημία Νάσερ της Αιγύπτου.

Και οι τέσσερις πρόεδροι της Αιγύπτου από το 1952, όταν έγινε το πραξικόπημα για την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Βρετανία μοναρχίας, προέρχονταν από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο Μουμπάρακ ήταν αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας το 1975 όταν ο Ανουάρ Σαντάτ τον έχρισε αντιπρόεδρο.

Η δολοφονία του προέδρου Σαντάτ το 1981 τον ώθησε απροσδόκητα στην εξουσία.

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι ο Έναν του έδωσε διαβεβαιώσεις, σε ιδιωτική τους συνομιλία, για τη δέσμευση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στην προώθηση της σταθερότητας.

Εκτός όμως από τη Δύση, ο Έναν συγκεντρώνει θετικά σχόλια και από τους ισλαμιστές. Ο Καμέλ ελ Χελμπάουι, ισλαμιστής κληρικός και εξόριστο μέλος των συντηρητικών Αδελφών Μουσουλμάνων, δήλωσε ότι ο Εναν θα μπορούσε να είναι ένας αποδεκτός διάδοχος του Μουμπάρακ γιατί θεωρείται αδιάφθορος. 

Λίγα είναι γνωστά στο εξωτερικό για τον Έναν, του οποίου η πενιχρή επίσημη βιογραφία στην ιστοσελίδα της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει ότι γεννήθηκε στο Κάιρο το 1948.

Είχε την κλασική πορεία της σταδιοδρομίας ενός αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας, υπηρέτησε ως διοικητής μονάδας συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων και έγινε αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων το 2005.

Η μόνη του μετάθεση στο εξωτερικό ήταν μια διετής θητεία ως στρατιωτικός ακόλουθος στο Μαρόκο την περίοδο 1990-92.

Ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι ο Έναν θεωρείται επαγγελματίας, απολιτικός αξιωματικός, όχι χαρισματικός, αλλά ικανός και αξιόπιστος για τις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τον πρώην αρχικατάσκοπο τον οποίο ο Μουμπάρακ διόρισε ως αντιπρόεδρο του το Σάββατο, τον απόστρατο στρατηγό Όμαρ Σουλεϊμάν, ο Έναν δεν είναι γνωστός για δοσοληψίες με το Ισραήλ. Αυτό μπορεί να τον κάνει πιο αποδεκτό από τους Αιγυπτίους. 



Ο Έναν βρίσκεται στην ιεραρχία κάτω από τον Στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουϊ, 75 ετών, ο οποίος είναι ο υπουργός Άμυνας και γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο πρόεδρος έχει, καταρχήν, τον γενικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων. 

Η Αίγυπτος έχει τις 10ες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του κόσμου με περισσότερους από 468.000 στρατιωτικούς, πολλοί από τους οποίους είναι φτωχοί κληρωτοί. 

Η Ουάσιγκτον δίνει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε στρατιωτική βοήθεια στο Κάιρο από τότε που η Αίγυπτος υπέγραψε της συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979.