Αγοράζει αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού το Ισραήλ.

Την κατακόρυφη αύξηση της δυνατότητας πραγματοποίησης αεροπορικής επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από την IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) σηματοδοτεί η προμήθεια ενός Boeing 707 από το Ισραήλ, που παρουσιάζεται σε σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο του στρατιωτικού συντάκτη της Jerusalem Post, Yaakov Katz, με τίτλο: «Η IAF θα πάρει αεροπλάνο εναέριου ανεφοδιασμού».

Το εν λόγω αεροσκάφος αγοράστηκε από την IAF προ ολίγων μηνών και αναμένεται να αφιχθεί σύντομα στο Ισραήλ, προκειμένου να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Israel Aerospace Industries (IAI), όπου θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες που θα το μετατρέψουν σε αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού. Στα τέλη του 2009, το Ισραήλ προμηθεύτηκε το προηγούμενο αεροσκάφος αντίστοιχων δυνατοτήτων, ενώ ο αριθμός των εν λόγω αεροπλάνων που διαθέτει η IAF είναι απόρρητος.

Τα Boeing 707, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχουν την δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού του συνόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-15 και F-16 της IAF, καθώς και των μεταγωγικών C-130. Ο εναέριος ανεφοδιασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αεροπορική προσβολή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όχι μόνο λόγω της απόστασης των δύο χωρών όσο και εξαιτίας της διασποράς των εγκαταστάσεών αυτών και της οχύρωσής τους, που συνεπάγονται, κατ’επέκταση την πραγματοποίηση περισσότερων της μίας επιθέσεων.

Εν συνεχεία, ο Katz επισημαίνει ότι το Ισραήλ εξετάζει την πιθανότητα χρησιμοποίησης μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) για τον εναέριο ανεφοδιασμό, σε αντικατάσταση των καθιερωμένων αεροπλάνων τύπου Boeing καθώς τα UAV έχουν χαμηλότερη ιχνηλασιμότητα, λόγω μεγέθους, ενώ το πτητικό τους έργο μπορεί να αγγίξει τις 24 ώρες, άνευ διακοπής.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πιθανότητες ανάληψης στρατιωτικής δράσης από το Ισραήλ κατά του Ιράν είναι περιορισμένες, με βάση τα παρόντα δεδομένα και τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων ασφαλείας.