Αγωνία για τους αντιφρονούντες αν επικρατήσει ο Καντάφι.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ζήτησε σήμερα κατάπαυση πυρός και την επιβολή ανθρωπιστικής ζώνης για να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας ότι «τα τανκς είναι πιο γρήγορα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

   

Χρειάζεται κατάπαυση πυρός, μία ανθρωπιστική ζώνη για να προστατευθούν οι άμαχοι διότι η ζώνη εναέριου αποκλεισμού δεν θα αρκέσει. Μόνο αυτή δεν θα διασφαλίσει το τέλος των συγκρούσεων», δήλωσε ο Φρατίνι στον Τύπο έπειτα από μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 8 (G8) στο Παρίσι. 

   

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 ζήτησαν σήμερα από τον ΟΗΕ να επιβάλει νέα μέτρα ώστε «να αυξήσει τις πιέσεις» στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. 

   

«Συμφωνήσαμε να ζητήσουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενισχύσει τις πιέσεις στον συνταγματάρχη Καντάφι», δήλωσε ο Ζιπέ η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της G8. 

   

Οι οκτώ χώρες «συμφώνησαν να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το συντομότερο δυνατό δηλαδή πριν το τέλος της εβδομάδας, να υιοθετήσει μία απόφαση η οποία θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε τη (λιβυκή) αντιπολίτευση». 

   

«Δεν θέλω να προκαταβάλλω τί θα αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας (αλλά) υπάρχει μία δέσμη μέτρων που μπορούμε να εξετάσουμε: ενισχυμένες κυρώσεις, τη δημιουργία ανθρωπιστικών ζωνών, μιλάμε για ναυτικό αποκλεισμό, όλες αυτές οι πιθανότητες θα μελετηθούν», πρόσθεσε ο Ζιπέ. 

   

Παρ’ όλα αυτά στα γραπτά συμπεράσματα της συνάντησης η G8 δεν αναφέρεται στην πιθανότητα ζώνης εναέριου αποκλεισμού, μέτρο στο οποίο πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται. 

   

«Οι υπουργοί ζήτησαν από τον Μουάμαρ Καντάφι να σεβαστεί τα δίκαια αιτήματα του λιβυκού λαού όσον αφορά τα βασικά τους δικαιώματα, την ελευθερία έκφρασης», όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνάντησης.