Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το στρατό της Αιγύπτου, όμως δηλώνουν ότι το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει τις εξουσίες του προέδρου μετά τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες υποστηρίζουν ότι έχουν κερδίσει.
Το βράδυ της Κυριακής, αφού έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, το Στρατιωτικό Συμβούλιο εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο ανέλαβε τη νομοθετική εξουσία μέχρι να εκλεγεί νέο κοινοβούλιο, μετά τη διάλυση του προηγούμενου στο οποίο πλειοψηφούσαν οι ισλαμιστές.
»Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με κανέναν και κανείς στην Αίγυπτο δεν επιδιώκει μια σύγκρουση», είπε ο Γιάσερ Άλι, ο εκπρόσωπος του Μοχάμεντ Μόρσι, του υποψηφίου των Αδελφών Μουσουλμάνων για την προεδρία. «Πρέπει να υπάρξει διάλογος και ο λαός και μόνο να αποφασίσει για τη μοίρα του. Κανείς δεν είναι υπεράνω του κράτους και του συντάγματος (…) Όλοι πρέπει να υπακούσουν στη λαϊκή θέληση», σημείωσε ο Άλι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Το επιτελείο του Μόρσι επανέλαβε ότι ο υποψήφιος της Αδελφότητας εκλέγεται νέος πρόεδρος, αφού στις εκλογές της Κυριακής συγκέντρωσε ποσοστό 52% έναντι 48% του Άχμεντ Σαφίκ, του πρώην πρωθυπουργού του Χόσνι Μουμπάρακ. Ωστόσο και ο Σαφίκ υποστηρίζει ότι είναι ο νικητής των εκλογών αυτών.
»Είμαστε σίγουροι ότι ο επόμενος πρόεδρος της Αιγύπτου θα είναι ο στρατηγός Άχμεντ Σαφίκ», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Άχμεντ Σαρχάν, ενώ άλλος εκπρόσωπος είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός προηγείται με ποσοστό 51,5%.
»Μιλάμε με γεγονότα και ντοκουμέντα και όχι με εικασίες. Αυτή είναι η διαφορά μας», σημείωσε από την πλευρά του ο Άλι, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το κόμμα. «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι αριθμοί αυτοί θα είναι ίδιοι με εκείνους που θα ανακοινώσει η εκλογική επιτροπή. Μπορεί να υπάρξουν μικροδιαφορές μετά τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει και οι δύο πλευρές, αλλά είμαστε σίγουροι για όσα λέμε», κατέληξε.
Οι υποψήφιοι έχουν εκπροσώπους τους στα εκλογικά τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν δική τους καταμέτρηση. Η εκλογική επιτροπή θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα την Πέμπτη, αφού εξετάσει τις ενστάσεις. Το επιτελείο του Μόρσι έχει υποβάλει περισσότερες από 100 ενστάσεις, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα σε ορισμένες μικρές περιφέρειες.
Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για την Σεπτέμβριο η εκδίκαση της προσφυγής ενός δικηγόρου ο οποίος ζητά τη διάλυση των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο Σεχάτα Μουχάμαντ Σεχάτα υποστηρίζει ότι ο νόμος απαγορεύει σε οργανώσεις όπως αυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων να έχουν πολιτική δραστηριότητα.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ιδρύθηκαν το 1928 και είναι η σημαντικότερη ισλαμική οργάνωση στην Αίγυπτο. Ήταν εκτός νόμου επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ αλλά λειτουργούσε ανεπίσημα και υπό περιορισμούς. Το 2011, μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ η οργάνωση ίδρυσε το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης που κέρδισε σχεδόν τις μισές έδρες στις βουλευτικές εκλογές.