τελευταία ενημέρωση: 17:24
αρχικό άρθρο: 16:11
Ανώτεροι Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν σήμερα για να ορίσουν την «ουδέτερη ζώνη» στην ανατολική Ουκρανία από την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό τους, ανακοίνωσαν Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Οι πρόεδροι Πούτιν και Ποροσένκο εξετάζουν το ενδεχόμενο συνάντησής τους
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένσκο συζήτησαν για το ενδεχόμενο συνάντησής τους, είτε των δύο είτε μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε πιθανή ημερομηνία για τη συνάντηση ή τις συναντήσεις, είπε ακόμη ότι τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ακούστηκαν «περίεργα». Στην ομιλία του ο Ομπάμα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένης της ρωσικής ανάμειξης στην ουκρανική κρίση.
Η G7 απειλεί τη Μόσχα με νέες κυρώσεις
Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη η Ομάδα των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομικών του κόσμου απείλησαν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις εάν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία που συνήφθησαν στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ της Λευκορωσίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η G7 χαιρετίζει το πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός το οποίο υπεγράφη την 5η Σεπτεμβρίου και το μνημόνιο της 19ης Σεπτεμβρίου που προβλέπει την χορήγηση «ειδικού καθεστώτος» στην ανατολική Ουκρανία. Αλλά οι επτά υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ιαπωνία) και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον απαίτησαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από τη Ρωσία να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, τις συμφωνίες του Μινσκ και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».
Σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυσαν, θα επιβάλουν έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, έπειτα από μια σειρά τιμωρητικά μέτρα που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες, ιδίως από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. «Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί να αρθούν εάν η Ρωσία τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφεραν. Αλλά στην «αντίθετη περίπτωση, παραμένουμε έτοιμοι να αυξήσουμε τα κόστη για τη Ρωσία», προειδοποίησε η G7.
Η ΕΕ πιθανόν θα διατηρήσει τις κυρώσεις της σε ισχύ
Παράλληλα διπλωμάτες στις Βρυξέλλες προέβλεψαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσική Ομοσπονδία στη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της για να αποτιμηθεί η πρόοδος της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία.
Όταν η ΕΕ υιοθέτησε τις πιο πρόσφατες κυρώσεις της σε βάρος της Μόσχας λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι πρεσβευτές της είχαν συμφωνήσει να επανεξετάσουν το ζήτημα της εφαρμογής τους με βάση την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας ως το τέλος του μήνα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αμβλυνθούν, να ανασταλεί η ισχύς τους ή ακόμη και να ακυρωθούν εάν χρειάζεται.
Ο Πούτιν έγραψε επιστολή στην οποία ζητάει να αναθεωρηθεί η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έγραψε μια επιστολή προς τις Βρυξέλλες για να τους ζητήσει να επανεξετάσουν τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, κάτι που η ΕΕ απέκλεισε σήμερα από τη στιγμή που δεν το ζητάει το Κίεβο.
Από την πλευρά της, η ΕΕ «δεν επιδιώκει καμιά αλλαγή σ’ αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Μπαρόζο. «Όμως η Ουκρανία είναι ελεύθερη και κυρίαρχη για να κάνει επιλογές που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της στις εξωτερικές σχέσεις της», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμφωνία είναι «διμερής» και οποιαδήποτε τροποποίηση δεν θα μπορούσε να επέλθει παρά μόνον ως αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών που την υπογράφουν, υπογράμμισε.
Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Πούτιν εγείρει «συστημικά προβλήματα» που απορρέουν σύμφωνα με τον ίδιο από τη συμφωνία σύνδεσης. Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, ο ρώσος ηγέτης ζητάει να αναθεωρηθεί η συμφωνία και απειλεί με «άμεσα και αρμόζοντα αντίμετρα» αν η ΕΕ και η Ουκρανία δεν σεβασθούν τη δέσμευσή τους να αναβάλουν για τον Ιανουάριο του 2016 την εφαρμογή της εμπορικής και οικονομικής πτυχής της. Ο Μπαρόζο «θα αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Η αναβολή της έναρξης της ισχύος της συμφωνίας είχε ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου έπειτα από μια συνάντηση ανάμεσα στον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ είχε δικαιολογήσει αυτή τη χειρονομία επικαλούμενη την ανάγκη να ενισχυθούν οι κατευναστικές κινήσεις στην Ουκρανία.
Έκτοτε όμως η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει νέες παραχωρήσεις, υπογράμμισε μια ευρωπαϊκή πηγή. «Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί η Ρωσία να αποφασίζει για την Ουκρανία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία: Διεργασίες για τη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» στα ανατολικά
Αυστραλία: Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να εξαρθρωθεί το Ισλαμικό Κράτος