66 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Οι πρόεδροι της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ και της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι εκφώνησαν ομιλίες από το παλαιό ναζιστικό στρατόπεδο του Αουσβιτς-Μπιρκενάου τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν εκεί μαζικά.

   

«Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρξε ούτε μια ημέρα χωρίς πόλεμο στον κόσμο. Παρακολουθούμε πάντα δολοφονίες, γενοκτονίες για εθνικιστικούς λόγους, για ρατσιστικούς, για θρησκευτικούς ακόμα και για γλωσσικούς», ανέφερε ο κ. Βουλφ κατά τη συνάντησή του με νεαρούς Πολωνούς και Γερμανούς στο Διεθνές Κέντρο Νέων στο Οσβιεσιμ, όπως ονομάζεται στα πολωνικά το Αουσβιτς.

   

Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της 66ης επετείου της απελευθέρωσης του στρατοπέδου από τον Κόκκινο Στρατό, ένα στρατόπεδο που είχε δημιουργήσει τότε η ναζιστική Γερμανία στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης τότε Πολωνίας.

   

«Είναι μια έκκληση στη νεολαία για να αισθάνεται υπεύθυνη για όσα διαδραματίστηκαν τότε. Η χειρότερη απειλή για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι η αδιαφορία», πρόσθεσε ο κ. Βουλφ.

   

«Νομίζω ότι μπορούμε τώρα εδώ να θέσουμε το ερώτημα του πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον κόσμο κατά του εγκλήματος, του μίσους και της απουσίας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που χάθηκαν στο Αουσβιτς αλλά και σε όλους αυτούς που χάθηκαν πριν λίγο καιρό στα Βαλκάνια και αλλού», δήλωσε από την πλευρά του ο πολωνός πρόεδρος κ. Κομορόφσκι. 

   

Οι νεαροί που είχαν συγκεντρωθεί, Πολωνοί και Γερμανοί, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κάποιους από τους επιζώντες του ναζιστικού στρατοπέδου.'»Η συνάντηση ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για μάς». «Ήταν ένα πολύ μεγάλο μάθημα ιστορίας», είναι κάποια από τα σχόλια των νεαρών Πολωνών και Γερμανών.

   

Στην αρχή της εκδήλωσης οι πρόεδροι των δύο χωρών, αξιωματούχοι της εβραϊκής κοινότητας, νέοι και ηλικιωμένοι επισκέπτες και παλαιοί κρατούμενοι κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Αουσβιτς πριν μετάσχουν στη βασική εκδήλωση που έγινε στο Μπιρκενάου που απέχει 3 χιλιόμετρα από το Αουσβιτς.

   

«Το μουσείο του Άουσβιτς-Μπιρκενάου δεν είναι ένα απλό μουσείο.Ειναι ένας χώρος δολοφονιών.Είναι ένα κοιμητήριο. Πρέπει πάντα να μείνει μια ανοικτή πληγή της ανθρωπότητας», ανέφερε σε σύντομη ομιλία του ο πολωνός πρώην υπουργός Εξωτερικών και επιζών του στρατοπέδου Βλαντισλάβ Μπαρτοζέφσκι, 87 χρόνων.

   

«Το όνομα του Αουσβιτς, όπως κανένα άλλο, είναι το σύμβολο των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τους Γερμανούς κατά εκατομμυρίων πολιτών. Αυτά τα εγκλήματα μας γεμίζουν εμάς τους Γερμανούς με ντροπή και αηδία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γερμανός πρόεδρος στη διάρκεια της επίσημης τελετής 

   

Με αφορμή την 66η επέτειο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν στο μήνυμά του αναφέρει ότι «μόνο εάν εργαστούμε όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τις γενοκτονίες και να θέσουμε τέλος στην ατιμωρησία. Μεταδίδοντας στις νέες γενιές αυτό το φοβερό επεισόδιο της ιστορίας μας μπορούμε να βοηθήσουμε να υπάρξει ο απαιτούμενος σεβασμός της αξιοπρέπειας του καθενός ανθρώπου» αναφέρεται στο μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.