Σε 6.000 ανέρχονται οι νεκροί της καταστολής της εξέγερσης στη Λιβύη κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται μόνον στην Τρίπολη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν.
«Ο αριθμός των θυμάτων για όλη τη χώρα είναι 6.000, εκ των οποίων οι 3.000 στην Τρίπολη, 2.000 στη Βεγγάζη και 1.000 σε άλλες πόλεις», όπως η Ζαουίγια ή η Ζεντέν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) στο Παρίσι.
Ο Ζεϊντάν σημείωσε ότι ο απολογισμός αυτός, ο οποίος είναι πολύ πιο αυξημένος από αυτούς που γίνονταν γνωστοί μέχρι στιγμής, μπορεί να είναι ακόμη πιο υψηλός. «Αυτός (ο απολογισμός) είναι βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε, όμως μπορεί να είναι υψηλότερος», σημείωσε.
Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι ότι οι αντικαθεστωτικοί ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη.
Ο Αμπίντι, ο οποίος έχει παραιτηθεί και ενταχθεί στις τάξεις των αντικαθεστωτικών που θέλουν την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία, κάλεσε τις ειδικές δυνάμεις να ενταχθούν κι αυτές στις τάξεις των εξεγερμένων στη Λιβύη, προσέθεσε το Αλ Αραμπίγια, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Σχεδόν δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις στη Μπρέγκα, όπου οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα αντεπίθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει στη δημοσιότητα έναν ακριβή αριθμό των νεκρών.
«Ακούσαμε απολογισμούς για 10 ως 15 νεκρούς, αλλά ακόμη δεν είμαστε σε θέση να κάνουν έναν ακριβή απολογισμό» για τη Μπρέγκα, σημείωσε ο Μουστάφα Γεριάνι.
«Προσπάθησαν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Μπρέγκα και αυτό κατέληξε σε αποτυχία. Τους εκδιώξαμε, η μάχη τελείωσε», υπογράμμισε επίσης. Στην πόλη αυτή ακούστηκε εξάλλου σήμερα το απόγευμα μια ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν λίγο αργότερα ότι πέρασε πάνω από την πόλη ένα καταδιωκτικό. Η έκρηξη έγινε αισθητή κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης αυτής στην ανατολική Λιβύη, στο οποίο είχαν περιχαρακωθεί οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη, σύμφωνα με τους εξεγερμένους.
Παράλληλα αξιωματούχος της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία από τα οποία μπορούν να εξαπολυθούν αμφίβιες επιθέσεις, το USS Kearsarge και USS Ponce, διήλθαν σήμερα από τη Διώρυγα και εισήλθαν στη Μεσόγειο.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι μετακινούν πλοία και αεροσκάφη τους εγγύτερα στη Λιβύη. Το USS Kearsarge μπορεί να μεταφέρει 2.000 πεζοναύτες.
Παραλήρημα Καντάφι
Καθώς η μάχη για να κερδίσει πάλι τις πόλεις όπου αναβλύζει ο μαύρος χρυσός μαίνεται με τουλάχιστον 14 νεκρούς, ο Καντάφι παραληρούσε ξανά επί δίωρο!
Για πολλοστή φορά ο στρατηγός Καντάφι τόνισε πως δεν είναι πρόεδρος της χώρας οπότε δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει», είπε μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Η ομιλία του -που είχε διάρκεια σχεδόν δυο ώρες- έγινε στο πλαίσιο τελετής για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών» στη Λιβύη.
«Το λιβυκό σύστημα είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού (…) Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα», είπε ο Καντάφι. «Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου», σημείωσε.
Ο Καντάφι πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα για την ανατροπή του βασιλιά Ιντρίς την 1η Σεπτεμβρίου του 1969. Το 1977 ανακήρυξε την Τζαμαχιρίγια, καθορίζοντάς την ως ένα «κράτος των μαζών», το οποίο κυβερνάται μέσω εκλεγμένων λαϊκών επιτροπών και έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του «Ηγέτη της Επανάστασης».
Για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στο σύστημά του της «άμεσης δημοκρατίας» το οποίο περιγράφει στο πολιτικό του μανιφέστο, το Πράσινο Βιβλίο. Όσο για τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις; Απλά δεν υπάρχουν! «Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη (…) Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα», είπε. Κατηγόρησε ξανά την Αλ Κάιντα ως υπεύθυνη για την αναταραχή στη χώρα του, απέρριψε τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τόνισε πως υπερβάλουν ως προς τον αριθμό των νεκρών λέγοντας ότι μόνο 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους. Πώς άρχισαν όλα αυτά; Μικροί, άσημοι πυρήνες της Αλ Κάιντα», είπε και πρόσθεσε πως «οι ειδήσεις έφταναν στον κόσμο από σταθμούς και υπηρεσίες που δεν είχαν ανταποκριτές στη Λιβύη». Όσο για εκείνους που επιμένουν να ζητούν την πτώση του και βοήθεια από τη Δύση; Θα χαρακτηρίζονται ένοχη για εσχάτη προδοσία γιατί θα θεωρηθεί πως θα έχουν ανοίξει την πόρτα στην αποικιοκρατία. Κάλεσε εξάλλου τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα γι’ αυτό που συνέβη στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της. «Σας προκαλώ να βρείτε ότι σκοτώθηκαν ειρηνικοί διαδηλωτές. Στην Αμερική, τη Γαλλία και παντού, αν οι άνθρωποι έκαναν επιθέσεις σε στρατιωτικές αποθήκες και προσπαθούσαν να κλέψουν όπλα, θα τους πυροβολούσαν», σημείωσε, παραδεχόμενος ουσιαστικά πως οι αρχές ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών!
Κατά την ομιλία του μια γυναίκα τον διέκοψε φωνάζοντας: «Πώς μπορείς να φύγεις; Δεν θα φύγεις και δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ: Εσύ μόνο είσαι καλός! (…) Είσαι ένα σπαθί που δεν λυγίζει!».
«Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο σε δυο μέρες»
Βέβαιος πως το καθεστώς Καντάφι θα ανακτήσει τον έλεγχο εντός δυο ημερών δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του Λιβυου ηγέτη στη Le Figaro. Αντίθετα από τον πατέρα του, εκείνος αναγνώρισε πως υπάρχει αναταραχή. «Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί». «Εντός δύο ημερών, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη», προέβλεψε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του καθεστώτος ως προπαγάνδα των ξένων μέσων ενημέρωσης. «Όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες περιορίστηκαν κυρίως στη Βεγγάζη και την Αλ Μπάιντα, η αστυνομία πανικοβλήθηκε και πυροβόλησε δεκάδες διαδηλωτές που επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα. Όμως δεν έγιναν αεροπορικές επιδρομές κατά του πλήθους ή άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επέμεινε και σημείωσε ότι η λιβυκή κυβέρνηση αδημονεί να αρχίσει ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων το ταχύτερο δυνατό.