58% όχι των Ισραηλινών για επίθεση στο Ιράν,αλλά ναι στους χειρισμούς Νετανιάχου

Περισσότεροι από τους μισούς Ισραηλινούς είναι ενάντιοι σε μια επίθεση κατά του Ιράν, λέει έρευνα,που δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση , το 58% των ερωτηθέντων δεν υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, ακόμα και μετά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες.

Η αντίληψη των ερωτηθέντων στην έρευνα είναι ότι η χώρα δεν θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος του Ισραήλ, δεν παρέμβει στρατιωτικά κατά του Ιράν. Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια επίθεση – που ονομάζεται «προληπτική» από την κυβέρνηση – εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στην απειλή, και πρόσθεσε ότι «ο χρόνος εξαντλείται για το Ιράν.»

«Το Ισραήλ ήλπιζε ότι η διπλωματία θα μπορούσε να λειτουργήσει. Κανένας από εμάς δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο. Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας να ζουν στη σκιά του αφανισμού », δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Την περασμένη Τρίτη , η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, δήλωσε ότι θα επαναλάβουν το διάλογο με τους Ιρανούς για το πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Σύμφωνα πάντως με τη δημοσκόπηση ο Νετανιάχου πάει καλά.

Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, το κόμμα του θα έπαιρνε 37 έδρες, σε σύγκριση με τις 27 που έχει , ενώ η αντιπολίτευση θα έχανε και από τις 28 έδρες θα έπαιρνε μόνο 10 ή 12.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται το Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, να χειριστούν το ιρανικό ζήτημα.