Πέρα από τα λάθη που έχουν γίνει στη Φουκουσίμα, τώρα οι ειδικοί παραδέχονται ακόμη κάτι που μοιάζει με εφιάλτη: η θάλασσα στα ανοιχτά της ιαπωνικής μονάδας, έχει μολυνθεί.
Υπάρχει βέβαια και ένα καλό νέο: τα ραδιενεργά απόβλητα από την μονάδα της Φουκουσίμα που καταλήγουν στον Ειρηνικό ωκεανό δεν θα έχουν σημαντικές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα.
Από την αρχή του δυστυχήματος απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον πολλά ραδιενεργά προϊόντα. Κυρίως ιώδιο και καίσιο που μεταφέρονται από χιλιάδες τόνους νερού που ρίχτηκαν από τους διασώστες για την ψύξη των εγκαταστάσεων, και μέρος των οποίων κατ’ ανάγκη διοχετεύτηκε στον Ειρηνικό μετά το πέρας της «διήθησης».
Η μόλυνση επιβεβαιώθηκε από τις μετρήσεις που έγιναν στην θάλασσα τις τελευταίες ημέρες: Iώδιο-131 και καίσιο-137 εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις πολύ υψηλότερες από το κανονικό, περίπου 1.000-2.000 φορές για το ιώδιο και 25 έως 80 φορές για το καίσιο. Η μόλυνση εντοπίστηκε πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της μονάδας.
Όμως, ο Ειρηνικός Ωκεανός λειτουργεί ως γιγάντια «δεξαμενή» όπου αυτοί οι ρύποι αραιώνονται πολύ γρήγορα, λόγω της ανάμειξης των ρευμάτων και των παλιρροιών. Κοντά στη Φουκουσίμα όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να προβλεφθεί αυστηρή απαγόρευση αλιείας για μερικούς μήνες ή ακόμη και χρόνια. Ορισμένα είδη φυκιών, μερικά από τα οποία καταναλώνονται ευρέως από τους Ιάπωνες, έχουν ένα συντελεστή συγκέντρωσης που υπολογίζεται σε 100.000 για το ιώδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα το απορροφήσουν πολύ γρήγορα και το ιώδιο θα εισέλθει ξανά στην τροφική αλυσίδα, αλλά μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, ίχνη ραδιενεργού ιωδίου ανιχνεύτηκαν στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας, αλλά δεν δημιουργούν καμία απειλή για την υγεία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δοκιμές του αέρα στην περιοχή Πριμόριε της Ρωσίας, από το Σάββατο έως και σήμερα, εντόπισαν ίχνη ιωδίου-131, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της περιοχής, Μπόρις Μπουλάι.
Τα επίπεδα ακτινοβολίας που ανιχνεύτηκαν στην Προμόριε κυμάνθηκαν μεταξύ 7 και 16 μικρορέντγκεν (microroentgens) την ώρα, που είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, προσθέτει η υπηρεσία.
Οι ρωσικές αρχές δηλώνουν ότι τα επίπεδα μέχρι 30 microroentgens την ώρα θεωρούνται ασφαλή. Η TEPCo στρέφεται και στο κράτος Το ενδεχόμενο να ζητήσει κρατική βοήθεια εξετάζει η εταιρία διαχείρισης της Φουκουσίμα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ιάπωνας υφυπουργός, αρμόδιος για την εθνική πολιτική, Κοϊσίρο Γκέμπα.
Δεν διευκρίνισε πάντως αν αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή της εθνικοποίησης της εταιρείας, όπως ορισμένοι παρατηρητές έχουν εικάσει, ή κάποιου άλλου μηχανισμού στήριξης.
Τεράστιες αξιώσεις για αποζημιώσεις αναμένονται, και οι παρατηρητές αμφιβάλλουν αν η εταιρεία έχει την οικονομική δυνατότητα να τις καλύψει ή να πληρώσει για την διακοπή της λειτουργίας της μονάδας. 4.000 θύματα ζητούν αναγνώριση
– Νέος σεισμός 6,4 Ρίχτερ
Όσο τραγικός είναι ο απολογισμός από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, άλλο τόσο σοκαριστική είναι και η αποκάλυψη πως τα πτώματα 4.000 ανθρώπων παραμένουν στα νεκροτομεία των περιοχών που επλήγησαν και δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί! Την Τρίτη, εξάλλου ένας σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ συγκλόνισε την βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές, ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν εκτός του νομού της Φουκουσίμα. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για το αν επηρεάστηκε από τον σεισμό η πυρηνική μονάδα της περιοχής.