Ήταν μία από τις πιο αιματηρές μάχες του “πολέμου των τριάντα ετών”, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ίχνος αυτών που έχασαν τη ζωή τους εκεί. Τώρα ένας ομαδικός τάφος ρίχνει φως στα μυστήρια της Μάχης της Lützen. Για πρώτη φορά από το 1632!
Το πρωί της 16ης Νοεμβρίου 1632 υπήρχε πυκνή ομίχλη. Η μάχη ξεκίνησε το μεσημέρι όταν το τοπίο καθάρισε.Ο προτεσταντικός στρατός του βασιλιά της Σουηδίας Gustav Adolf ΙΙ επιτέθηκε στον αυτοκρατορικό στρατό των Ρωμαιοκαθολικών Αψβούργων με επικεφαλής τον Albrecht von Wallenstein. Η σφαγή κράτησε ώρες στη πόλη της Lützen.
«Σε αυτή τη μάχη ο μόνος κανόνας που εφαρμόστηκε ήταν,« αυτός ή εγώ »λέει ο ιστορικός Μ. Reichel,στο Der Spiegel.
«Περίπου 20.000 άνδρες πάλεψαν σε κάθε πλευρά και μεταξύ 6.000 και 9.000 σκοτώθηκαν,» εκτιμά ο Reichel, ο οποίος διευθύνει το μουσείο στο κάστρο της πόλης.
Μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι έχουν εξετάσει περίπου το ένα τρίτο του πεδίου της μάχης, σε σύνολο 1.1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα . Θεωρητικά, μόνο άλλο ένα τρίτο θα μπορούσε ακόμη να εξεταστεί. Το υπόλοιπο έχει καλυφθεί από ένα γηροκομείο, σούπερ μάρκετ και κήπους.
Η αιματηρή μάχη Lützen δεν είναι γνωστή για τη στρατιωτική σημασία της. Είναι γνωστή για το θάνατο του βασιλιά της Σουηδίας Gustav Adolf ΙΙ.
Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για νεκρούς της μάχης. Μισθοφόροι από τη Σκωτία, την Αγγλία και την Κροατία αγωνίστηκαν δίπλα στους Γερμανούς, τους Αυστριακούς και τους Σουηδούς.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τίποτα γνωστό γι΄ αυτούς τους μαχητές.Τώρα έρχονται στο φως του πεδίου μάχης που έπεσαν για να δώσουν απαντήσεις για την αιματηρή σύγκρουση εκείνης της ημέρας.