3.800 μετανάστες περιμένουν στο λιμάνι του νησιού τα πλοία που θα τους μεταφέρουν σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.
Κύρια αιτία της καθυστέρησης στην εφαρμογή του σχεδίου αποσυμοφόρησης του νησιού είναι ο ισχυρός άνεμος που δεν επιτρέπει στα πλοία να πλησιάσουν στην προβλήτα. Το εναλλακτικό σχέδιο, που προβλέπει την μεταφορά των μεταναστών στα κρουαζιερόπλοια με φουσκωτές βάρκες του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, μέχρι στιγμής δεν βρήκε εφαρμογή.
Στο μεταξύ, οι Τυνήσιοι, κυρίως, και οι λιγοστοί Λίβυοι μετανάστες που περιμένουν από χθες στο μόλο του νησιού αρνήθηκαν το μεσημεριανό γεύμα και ξεκίνησαν απεργία πείνας. Αίτημά τους να μπορέσουν να μεταβούν άμεσα στις διάφορες περιοχές της Ιταλίας που θα πρέπει προσωρινά να τους φιλοξενήσουν.
Στο λιμάνι σημειώθηκε ένταση όταν ενας Τυνήσιος πυρπόλησε τροχόσπιτο που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή άφιξης των εμπορικών πλοίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες τον εντόπισαν και τον παρέδωσαν στις ιταλικές αρχές, που προχώρησαν στην σύλληψή του.
Όπως τονίζουν, όμως, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης χρειάζεται μια άμεση λύση χωρίς επιπλέον αναβολές, διότι «πολλοί από τους βορειοαφρικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Λαμπεντούζα στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας δεν είχαν ούτε την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες υγιεινής τους, δεν τους δόθηκε ούτε η δυνατότητα να πλυθούν».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μεταβεί την Δευτέρα στην Τύνιδα, όπου και θα ζητήσει από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν την ουσιαστική υποχρέωση να σταματήσουν το μεταναστευτικό κύμα προς τις ιταλικές ακτές και να δεχθούν τον επαναπατρισμό δέκα οκτώ χιλιάδων Ττυνήσιων μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ιταλία. Σ’ αντάλλαγμα η κυβέρνηση της Ρώμης, ετοιμάζεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια με ένα είδος «νέου, μικρού Σχεδίου Μάρσαλ».
Μέχρι στιγμής πολλές περιφέρειες –κυρίως του ιταλικού βορρά– κρίνουν ελλιπές το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει καταυλισμούς γιγαντιαίων προδιαγραφών και δηλώνουν διατεθειμένες να φιλοξενήσουν «μόνον πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά όχι λαθρομετανάστες».