Τι να περιμένουμε από το 2016 για όσα συμβαίνουν στην “γειτονιά” μας; Παρακολουθώντας τις πολλές και συχνά αντικρουόμενες αναλύσεις-προβλέψεις που γίνονται από διάφορους εντός κι εκτός της χώρας τα συμπεράσματα δεν είναι ασφαλώς αισιόδοξα.
Το 2016 προοιωνίζεται ένα ταραχώδες έτος για πολλές περιοχές του κόσμου και ιδιαίτερα για την περιοχή μας. Προσπαθώντας να καταγράψουμε ορισμένες γενικές προβλέψεις και εκτιμήσεις , θα ξεκινούσαμε από την Τουρκία, η οποία σε κλίμα νευρικότητας, θα επιχειρήσει πιθανόν στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία και διεύρυνση της παρουσίας της στο βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει το Ισλαμικό κράτος, αλλά επιπλέον θα διατηρήσει τις δυνάμεις της στην Κουρδική επικράτεια του βόρειου Ιράκ, ως διπλωματικό μοχλό πίεσης απέναντι στη Ρωσία και το Ιράν, που αντιμάχονται το μουσουλμανικό ριζοσπαστισμό. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία τo τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι η αντιπαράθεση της με τον χωροφύλακα των στενών του Βοσπόρου την Τουρκία. Επίσης η Ρωσία, η οποία θα αυξήσει την παρουσία της στο πεδίο μάχης της Συρίας, θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει την Δυτική επέκταση προς την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπως π.χ. στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαπραγματευτούν πρόθυμα σε θέματα τακτικής, αλλά θα αρνηθούν στη Μόσχα τη δυναμική που επιδιώκει στην αντιτρομοκρατική συνεργασία σε μια ευρύτερη στρατηγική συζήτηση. Ο πυρήνας του χαλιφάτου δεν θα εξαλειφθεί το επόμενο έτος. Η έλλειψη ισχυρών, συνδυασμένων και αξιόπιστων χερσαίων δυνάμεων, θα εμποδίσει την ολοκληρωτική αντιϊσλαμική εκστρατεία. Γενικότερα το ISIS με τις όποιες δυνάμεις διατηρήσει, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή για να υπενθυμίζει την δυναμική ύπαρξή του.
Η απειλή του τζιχαντισμού θα τροφοδοτήσει την ισλαμοφοβία στη Δύση, με συνέπεια τον περιορισμό της διασυνοριακής ελευθερίας κυκλοφορίας των πολιτών. Τα κλειστά σύνορα θα δημιουργήσουν συμφόρηση των μεταναστών στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή γεμάτη με εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις.
Κατά την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του 2017 στη Γαλλία και τη Γερμανία θα ενταθεί ο εθνικισμός και ο ευρωσκεπτικισμός, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, αφού με τον τρόπο αυτό περιορίζονται τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας.
Για το λόγο αυτό η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στα χέρια της, για να αλλάξει τα σχέδια των κινήσεων της Ρωσίας μακριά από τα σύνορά της.
Η Κίνα θα συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων εν μέσω εντεινόμενων διαφωνιών της κομματικής ελίτ. Επίσης θα εξακολουθήσει να προσφέρει κίνητρα συνεργασίας σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας για να αντισταθμίσει μια ισχυρότερη επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή και θα συνεχίσει τις καλές σχέσεις και την καλή συνεργασία με τη Ρωσία.
Τα καθοριστικά γεγονότα του 2016 θα αυξήσουν την ανησυχία σε όλο τον κόσμο και θα οδηγήσουν σε ένα περισσότερο ταραχώδες 2017 . Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας, ο διογκούμενος εθνικισμός στην Ευρώπη, η προσπάθεια της Τουρκίας να παίξει ρόλο στην περιοχή, το μεταναστευτικό και όλοι οι άλλοι γεωπολιτικοί συσχετισμοί θα εξακολουθήσουν να αλλητροφοδοτούνται.