Το κοινοβούλιο του Ιράκ προσπαθεί να ανακτήσει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια που πιστεύει ότι εκλάπησαν μετά την εισβολή των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και συμμάχων τους στη χώρα το 2003 και ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να συνδράμει στον εντοπισμό τους. Τα χρήματα εστάλησαν στο Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την εισβολή και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.
Με επιστολή της προς το γραφείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Ακεραιότητας του ιρακινού κοινοβουλίου ζήτησε τη βοήθεια του οργανισμού στην προσπάθεια να βρεθούν και να ανακτηθούν τα χρήματα που είχαν διατεθεί στο Ταμείο για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ το 2004 αλλά χάθηκαν στο χάος που ακολούθησε την εισβολή.
«Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι θεσμοί των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενεπλάκησαν σε οικονομική διαφθορά υπεξαιρώντας τα χρήματα του Ιρακινού λαού, που είχαν διατεθεί για την ανάπτυξη του Ιράκ. . . ήταν περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρει η επιστολή η οποία εστάλη στον ΟΗΕ μαζί με μια έκθεση 50 σελίδων.
Η Επιτροπή χαρακτήρισε την εξαφάνιση των χρημάτων «οικονομικό έγκλημα», προσθέτοντας όμως ότι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εμποδίζουν το Ιράκ να προσφύγει εναντίον των ΗΠΑ.
«Η επιτροπή μας αποφάσισε να παραπέμψει το ζήτημα σε εσάς. . . για να το ερευνήσετε και να ανακτήσετε τα κλεμμένα χρήματα», αναφέρεται στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Στελέχη του Οργανισμού δεν ήταν διαθέσιμα για να σχολιάσουν την εξέλιξη.
Το Ταμείο δημιουργήθηκε το 2003 μετά από αίτημα της Συμμαχικής Προσωρινής Αρχής (CPA), ενός αμερικανικού οργανισμού με επικεφαλής τον Πολ Μπρέμερ, που κυβέρνησε στο Ιράκ αμέσως μετά το πέρας της εισβολής. Επρόκειτο να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στους ιρακινούς δημόσιους λειτουργούς και να χρηματοδοτεί έργα ανοικοδόμησης.
Το 2004 η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους μετέφερε αεροπορικά δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράκ. Προέρχονταν από πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου, πλεονάσματα από το πρόγραμμα πετρέλαιο-αντί-τροφίμων του ΟΗΕ και αποδεσμευμένους ιρακινούς πόρους στο εξωτερικό.
Τον περασμένο Ιούλιο το πόρισμα του ελέγχου του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή των ΗΠΑ για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ (U.S. Special Inspector General for Iraq Reconstruction, ή SIGIR) ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν ήταν σε θέση να πει τεκμηριωμένα που κατέληξε ένα ποσό ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προερχόταν από ιρακινό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την εισβολή του 2003.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράκ Άλι αλ Ντάμπαγ δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera χθες, ότι «ουδείς από την ιρακινή πλευρά ήλεγχε το έργο του Πολ Μπρέμερ την εποχή εκείνη. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλει να δώσει τις απαντήσεις για το πού και το πώς (τα χρήματα) διατέθηκαν. Αντιλαμβανόμαστε ότι εμπλέκονται και ιρακινοί σε αυτή την έλλειψη διαφάνειας και στην διαφθορά που συνδέεται με την εποχή του Πολ Μπρέμερ στο Ιράκ».
Ο Οσάμα αλ Νουτζάιφι, πρόεδρος της βουλής του Ιράκ, δήλωσε ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή η οποία ερευνά πού κατέληξαν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο. «Ορισμένα από αυτά τα κεφάλαια δαπανήθηκαν και υπάρχουν έγγραφα. Αλλά για ορισμένα δεν υπάρχει καθόλου τεκμηρίωση. Το κοινοβούλιο συνεργάζεται με το ιρακινό ανώτατο ελεγκτικό συμβούλιο και σε συντονισμό με το SIGIR για να μάθουμε πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα».
Η έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη ενδέχεται να βοηθήσει τη Βαγδάτη να ανακτήσει τα χρήματα εγείροντας το θέμα στην διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο Μπαχάα αλ Αράτζι, επικεφαλής της Επιτροπής Ακεραιότητας.
«Δεν μπορούμε να μηνύσουμε τους Αμερικανούς. Οι νόμοι δεν μας το επιτρέπουν. Όλο κι όλο αυτό που θέλουμε είναι το ζήτημα να φθάσει στον ΟΗΕ», είπε ο Αράτζι. «Εάν αυτό γίνει, θα ανοίξει ο δρόμος το Ιράκ να ανακτήσει τα κλεμμένα χρήματά του».
Το 2003, η CPA είχε εκδώσει διάταγμα που παρείχε πλήρη ασυλία σε όλο το προσωπικό και τους θεσμούς των ΗΠΑ στο Ιράκ.