Γερμανία: Δύο Σύροι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία στη Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δύο Σύρων, πρώην μελών των συριακών μυστικών υπηρεσιών, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η απόφαση αυτή της γερμανικής δικαιοσύνης ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη στον κόσμο δίκη Σύρων αξιωματούχων για εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά την έναρξη της σύγκρουσης το 2011, σύμφωνα με τη γερμανική ΜΚΟ ECCHR, που προβλέπει πως η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2020.

Οι δύο άνδρες, που παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ ως οι Ανουάρ Ράσλαν και Εγιάντ αλ-Γκαρίμπ, συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο, ενώ ένας τρίτος ύποπτος, επίσης Σύρος, συνελήφθη την ίδια ημέρα στη Γαλλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Οι δύο συλληφθέντες στη Γερμανία, ιδιαίτερα ο Ανουάρ Ρασλάν, θεωρούνται ύποπτοι ότι είχαν ενεργό ρόλο σε μια φυλακή της Δαμασκού όπου διαπράχθηκαν βασανιστήρια.

Ο Ανουάρ Ρασλάν ήταν διευθυντής της φυλακής αυτής όπου, σύμφωνα με την εισαγγελία, «τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι» υπέστησαν βασανιστήρια από τα τέλη Απριλίου 2011 έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2012. «Τουλάχιστον 58 άνθρωποι πέθαναν λόγω της κακοποίησης» την οποία υπέστησαν.

Πρώην στέλεχος των συριακών γενικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ανουάρ Ρασλάν λιποτάκτησε από το καθεστώς Άσαντ το 2012 και έφθασε ως πρόσφυγας στη Γερμανία το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ