Σαν σήμερα, στις 12 Αυγούστου του 2000, το σοβιετικής κατασκευής πυρηνικό υποβρύχιο «Kursk» βυθίζεται προκαλώντας τεράστια διεθνή αντίδραση, ενώ παράλληλα η Ρωσία «βυθίστηκε» στο πένθος, λόγω του άδικου χαμού των 118 μελών του πληρώματος, με το περιστατικό να λαμβάνει λίγο καιρό μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Μετά απο 21 χρόνια, η βύθιση του υποβρυχίου «Kursk» παραμένει μια από τις πιο «μαύρες σελίδες» στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αποκάλυψη αποχαρακτηρισμένων εγγράφων με διαβάθμιση «άκρως απόρρητο» που έφεραν στο φως της δημοσιότητας ρωσικά μέσα ενημέρωσης και παρουσιάζουν τις συνομιλίες του Πούτιν με τον-τότε- Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
Στα στενογραφημένα πρακτικά για το Κουρσκ, τα οποία αξίζει να σημειωθεί δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της ψηφιακής βιβλιοθήκης Μπιλ Κλίντον στις 29 Αυγούστου του 2019, με ημερομηνίες 1999-2001 και τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν την επισήμανση «άκρως απόρρητο», αναφέρθηκαν πριν από μερικούς μήνες τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο ιστότοπος Meduza, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta, αλλά και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Η συνομιλία Κλίντον – Πούτιν για το Κουρσκ για τις… δημοσκοπήσεις
Ένα από τα πρώην διαβαθμισμένα έγγραφα ξεκινάει με τη συνομιλία Κλίντον Πούτιν για τις συνέπειες της τραγωδίας με το υποβρύχιο «Κούρσκ», η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση τους στις 6 Σεπτεμβρίου του 2000, στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στην Νέα Υόρκη. Στην αρχή της συζήτησης ο Κλίντον εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία με το υποβρύχιο «Κουρσκ», ενώ ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι δεν είχε καλύτερη επιλογή με την κατάσταση που διαμορφώθηκε.
«Βρέθηκα να επιλέξω μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Μερικοί μου έλεγαν, ότι αν έστελνα αμέσως ένα μικρό υποβρύχιο και αν προσπαθούσα έστω να σώσω τους δικούς μας ανθρώπους, το ποσοστό της δημοτικότητας μου θα ανέβαινε. Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συνδέονται με την προπαγάνδα. Η προτεραιότητα πρέπει να δίνεται για την πραγματική σωτηρία των ανθρώπων», είχε απαντήσει τότε ο Πούτιν στο Κλίντον και προσέθεσε «όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι επόμενες δημοσκοπήσεις έδειξαν, ότι αυτό το συμβάν δεν επηρέασε τη δημοτικότητα μου. Αλλά πολύ φοβάμαι, ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να επαναληφθεί».
«Δεν ξέρω πως θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις σορούς»
Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τα εν λόγω διαβαθμισμένα έγγραφα, είπε στον Κλίντον ότι στον κορμό του υποβρυχίου υπήρξε μια οπή «περίπου δύο μέτρων, εξαιτίας της οποίας πλημμύρισαν οι πρώτες τρεις δεξαμενές». «Δεν ξέρω πως θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις σορούς» . Σύμφωνα με το έγγραφο της συνομιλίας Κλίντον -Πούτιν, ο Πούτιν είχε μάθει κάποια στιγμή ότι τα μέλη του πληρώματος είχαν πεθάνει, αλλά δεν είχε αποκαλύψει την πληροφορίας αυτή. «Προσπαθούσαμε να φρενάρουμε όλο αυτόν το θόρυβο (που είχε δημιουργηθεί-σ.σ), αλλά μερικά περίεργα άτομα συνέχισαν απλώς να τον υποκινούν», παραδέχθηκε η Πούτιν.
Την ημέρα που το υποβρύχιο βυθίσθηκε, στις 12 Αυγούστου του 2000 (ο Πούτιν διάνυε την 97η ημέρα της προεδρικής του θητείας) ο Ρώσος πρόεδρος αναχώρησε για διακοπές στο Σότσι. Για το τραγικό συμβάν της βύθισης τον ενημέρωσαν μόνο την επόμενη ημέρα και την κοινή γνώμη στις 14 Αυγούστου. Ο Πούτιν διέκοψε τις διακοπές του και αναχώρησε από το Σότσι για την Μόσχα μετά από πέντε μέρες. Γιαα τον λόγο αυτό του είχε ασκηθεί κριτική από ον ρωσικό τύπο.
Πηγές: Ria Novosti, Novaya Gazeta, Meduza / Φωτογραφία αρχείου