Στενό Ορμούζ: Το Ιράν υποστηρίζει πως η είδηση κοινής άσκησης με τη Ρωσία παρερμηνεύτηκε

Το ιρανικό ναυτικό Τρίτη χαρακτήρισε ως «ψευδείς και ανακριβείς» τις αναφορές για την κοινή ναυτική άσκηση με τη Ρωσία στα στενά του Ορμούζ.

Αντ ‘αυτού, οι Ιρανοί ανέφεραν ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα λιγότερο ευαίσθητα ύδατα του Ινδικού Ωκεανού και του Κόλπου του Ομάν. Παρόλα αυτά, δύο μέρες πριν, τόσο τα ιρανικά όσο και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η άσκηση θα διεξαχθεί στον Περσικό Κόλπο και θα μπορούσε να επεκταθεί και στο στενό Στενό του Ορμούζ.

Ο αναπληρωτής ναύαρχος Khanzadi του πολεμικού ναυτικού του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπέγραψε μια «άνευ προηγουμένου» συμφωνία με τη Ρωσία για το συντονισμό των ναυτικών δραστηριοτήτων. Περιέγραψε τη συμφωνία ως «καμπή στις σχέσεις της Τεχεράνης και της Μόσχας».

Ως προς την γεωγραφική τοποθεσία της άσκησης ο Χαντζάντι ανέφερε τα εξής: «Όταν μιλάμε για τον Ινδικό Ωκεανό, ίσως το πιο σημαντικό μέρος της περιοχής είναι ο βόρειος Ινδικός Ωκεανός, ο οποίος ρέει στον κόλπο του Ομάν, στα στενά του Ορμούζ και στον Περσικό Κόλπο».

«Μια κοινή ρωσική-ιρανική άσκηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα στον Ινδικό Ωκεανό. Η άσκηση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε στα στενά του Ορμούζ, ούτε θέλουμε να προκαλέσουμε «, ανέφερε η δήλωση του Ιρανικού Ναυτικού ότι τα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν την αρχική δήλωση.

Όπως και να έχει, το Ιράν προειδοποίησε τις Δυτικές δυνάμεις να μην φέρουν τα δικά τους πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο. «Θέλουν να φέρουν τον ευρωπαϊκό στόλο στον Περσικό Κόλπο. Πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι προκλητικές στην παρούσα κατάσταση. Στέλνουν ένα εχθρικό μήνυμα που θα προκαλέσει εντάσεις «, δήλωσε εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης.

Πηγή: Βreitbart Network