Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα για την ΑΟΖ που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τασούλας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 16 Απριλίου 2025.
The post Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο – Δείτε το Προεδρικό Διάταγμα appeared first on OnAlert.
]]>Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα για την ΑΟΖ που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τασούλας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 16 Απριλίου 2025, την ημέρα που ανακοινώθηκε και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Στο Εθνικό Τυπογραφείο δημοσιεύθηκε μία ημέρα αργότερα.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια σημαντική στρατηγική τομή στη χωροταξική οργάνωση της χώρας, καθώς για πρώτη φορά η Πολιτεία καθορίζει και αποτυπώνει σε χάρτες τις χρήσεις και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το εύρος των θαλάσσιων ζωνών, ασκώντας παράλληλα τα δικαιώματά της όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Οδηγία 2014/89/ΕΕ.
Η απόφαση στηρίζεται στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το 2020, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2021. Επίσης, βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό προβλέπεται από τη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982, που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα ήδη από το 1995.
Η ΑΟΖ που ανακηρύσσεται δεν περιλαμβάνει την αιγιαλίτιδα ζώνη (δηλαδή τα χωρικά ύδατα), το εύρος της οποίας έχει καθοριστεί από τον νόμο του 2021. Ωστόσο, εντός της ΑΟΖ η Ελλάδα αποκτά πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, ενεργειακών αποθεμάτων και την έρευνα.
Το διάταγμα προβλέπει επίσης ότι η χώρα επιφυλάσσεται να ασκήσει αντίστοιχα δικαιώματα και σε άλλες περιοχές των ακτών της, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας.
Η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα στην άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 4716/2020 «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους» (Α΄ 163),η οποία τέθηκε διεθνώς σε ισχύ στις 8 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 αυτής, β) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2321/1995 «Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης» (Α΄ 136), καθώς και του άρθρου δεύτερου του ως άνω νόμου.
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Το γεγονός ότι οι διατάξεις του παρόντος δεν αφορούν σε διοικητική διαδικασία για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών – «Μίτος».
4. Την 46/2025 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Άρθρο 1
1. Ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
2. Η θαλάσσια περιοχή της παρ. 1 ορίζεται από γραμμές, οι οποίες συνδέουν τα εξής σημεία, όπως αυτά καθορίζονται στο Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς «WGS-84»:
3. Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανακηρύσσεται με την παρ. 1 δεν περιλαμβάνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, το εύρος της οποίας καθορίστηκε με τον ν. 4767/2021 (Α΄ 9).
4. Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία της Ελληνικής Δημοκρατίας εντός της ανακηρυσσόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ασκούνται με βάση τα Μέρη V, VI, VII, VIII, XII και XIII της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2321/1995.
Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση, και ως προς τις λοιπές ακτές της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982.
Άρθρο 2
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Εξωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και στον Υπουργό Εξωτερικών και στους λοιπούς αρμόδιους Υπουργούς την εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Πηγή: Newsit
The post Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο – Δείτε το Προεδρικό Διάταγμα appeared first on OnAlert.
]]>Το Κρεμλίνο είπε πως «κάποια πρόοδος έχει ήδη επιτευχθεί στις συνομιλίες σχετικά με μια ενδεχόμενη ειρηνική διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».
The post Ρωσία: «Έχουμε πετύχει ήδη σημαντική πρόοδο με τις ΗΠΑ προς μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία όμως οι επαφές είναι «περίπλοκες» appeared first on OnAlert.
]]>«Οι επαφές είναι ιδιαιτέρως περίπλοκες, διότι, όπως είναι φυσικό, το θέμα δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
«Η Ρωσία έχει δεσμευτεί στην επίλυση αυτής της σύρραξης, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της και είναι ανοικτή στον διάλογο. Συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αποσυρθεί από τις προσπάθειες με σκοπό την επίτευξη μιας ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας εντός ημερών, εάν δεν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να τεθεί στην Ουάσιγκτον.
«Πιστεύουμε ότι κάποια πρόοδος μπορεί ήδη να σημειωθεί», σημείωσε ο Πεσκόφ, επικαλούμενος ένα προσωρινό μορατόριουμ σχετικά με τα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών, αν και, όπως είπε, η Ουκρανία δεν το υιοθέτησε.
«Εντούτοις, κάποια πρόοδος έχει ήδη επιτευχθεί, όμως, φυσικά, υπάρχουν πολλές περίπλοκες συζητήσεις που πρέπει να γίνουν».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Ρωσία: «Έχουμε πετύχει ήδη σημαντική πρόοδο με τις ΗΠΑ προς μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία όμως οι επαφές είναι «περίπλοκες» appeared first on OnAlert.
]]>Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε μία νέα επιδρομή του Ισραήλ εναντίον ενός οχήματος κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Σιδώνα.
The post Νέα αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο – Τουλάχιστον ένας νεκρός appeared first on OnAlert.
]]>Παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την 27η Νοεμβρίου, έπειτα από δύο μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ο στρατός του Ισραήλ εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου, υποστηρίζοντας πως στοχοθετεί μαχητές και υποδομές της λιβανικής ισλαμιστικής οργάνωσης την οποία στηρίζει το Ιράν.
«Η επιδρομή που διεξήχθη από τον ισραηλινό εχθρό εναντίον ενός οχήματος στον δρόμο Σιδώνα- Γκαζίγιεχ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.
Μετά την επιδρομή, το όχημα παντός εδάφους τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να υψωθεί μαύρος καπνός στον ουρανό, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βρέθηκε στο σημείο. Ο λιβανικός στρατός απέκλεισε την περιοχή και πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν να σβήσουν τη φωτιά.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το πλήγμα, όμως ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκότωσε πολλούς μαχητές της Χεζμπολάχ μεταξύ των οποίων «διοικητές» αυτήν την εβδομάδα στο νότιο τμήμα της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Νέα αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο – Τουλάχιστον ένας νεκρός appeared first on OnAlert.
]]>Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία για τα ορυκτά στις 24 Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας.
The post Στην Ουάσινγκτον ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ουκρανίας για την συμφωνία των ορυκτών appeared first on OnAlert.
]]>Ο Σμίχαλ «θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ» σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου προθέσεων που υπογράφτηκε χθες και δημοσιεύθηκε σήμερα. Οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν στόχο να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για μια συμφωνία έως το Σάββατο 26 Απριλίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία για τα ορυκτά στις 24 Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.
«Προσπαθούμε να επιλύσουμε πολλά τεχνικά ζητήματα διαδικτυακά και εγγράφως για να τα περιορίσουμε στα πιο ευαίσθητα ζητήματα που θα απαιτήσουν πολιτική απόφαση», δήλωσε ο Τάρας Κάτσκα αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουν η ουκρανική και η αμερικανική ομάδα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Στην Ουάσινγκτον ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ουκρανίας για την συμφωνία των ορυκτών appeared first on OnAlert.
]]>Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει μια ειρηνική λύση με το Ιράν, αλλά δεν θα ανεχθεί ποτέ η χώρα να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.
The post Ρούμπιο: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα appeared first on OnAlert.
]]>«Οι Ευρωπαίοι έχουν να λάβουν μια απόφαση, διότι πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να αναμένουμε πως θα λάβουν μια έκθεση από τον ΙΑΕΑ (τον Διεθνή Οργανισμό Ατομική Ενέργεια) που θα λέει όχι μόνο ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται αλλά ότι το Ιράν είναι επικίνδυνα κοντά σε ένα όπλο, πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε ο Ρούμπιο από το Παρίσι.
Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει μια ειρηνική λύση με την Τεχεράνη, αλλά δεν θα ανεχθεί ποτέ η χώρα να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.
«Πρέπει να είναι κάτι που όχι μόνο αποτρέπει το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικό όπλο τώρα», δήλωσε αναφερόμενος σε πιθανή συμφωνία. «Αλλά και στο μέλλον, όχι μόνο για 10 χρόνια με μια ρήτρα λήξης ισχύος ή κάτι τέτοιο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Ρούμπιο: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα appeared first on OnAlert.
]]>Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε σήμερα ως «αβάσιμη» την κατηγορία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η χώρα προμηθεύει όπλα στη Ρωσία.
The post Η Κίνα απαντά στον Ζελένσκι: «Δεν προμηθεύουμε με όπλα την Ρωσία» appeared first on OnAlert.
]]>Παρά τη διατήρηση στενών οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία κατά τον τριετή πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, η Κίνα έχει επιδιώξει να εμφανίσει μια εικόνα ουδετερότητας και αρνείται την όποια ανάμιξη στον πόλεμο.
Η σημερινή απάντηση έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη ημέρα ότι η Κίνα προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα και πυρίτιδα, ενώ την κατηγορεί ότι κατασκευάζει όπλα σε ρωσικό έδαφος.
Η Κίνα δεν διέθεσε ποτέ θανατηφόρα όπλα σε καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λιν Τζιαν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Η θέση της Κίνας για το ουκρανικό θέμα ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρη», δήλωσε ο Λιν. «Ήταν ενεργά αφοσιωμένη στην προώθηση μιας εκεχειρίας και τον τερματισμό της σύγκρουσης, καθώς και στην ενθάρρυνση ειρηνευτικών συνομιλιών». Η Κίνα είναι αντίθετη σε αβάσιμες κατηγορίες και πολιτική χειραγώγηση, δήλωσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Η Κίνα απαντά στον Ζελένσκι: «Δεν προμηθεύουμε με όπλα την Ρωσία» appeared first on OnAlert.
]]>«Εάν δεν είναι δυνατή, πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο» διότι «οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
The post «Βόμβα» ΗΠΑ: Τέλος η μεσολάβησή μας για ειρήνη στην Ουκρανία αν δεν δούμε πρόοδο [vid] appeared first on OnAlert.
]]>Ο Ρούμπιο, μιλώντας στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία αλλά έχει πολλές άλλες προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο και είναι διατεθειμένος να προχωρήσει παρακάτω εκτός κι αν υπάρχουν ενδείξεις προόδου.
BREAKING: The US Secretary of State Marco Rubio said the US may abandon peace efforts between Russia and Ukraine. https://t.co/TC2ROCL7wW
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/noGV63OtPu
— Sky News (@SkyNews) April 18, 2025
«Πρέπει να προσδιορίσουμε τις επόμενες ημέρες εάν (η ειρήνη) είναι εφικτή ή όχι» και «εάν δεν είναι δυνατή, πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο» διότι «οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Ο Ρούμπιο είπε επίσης ότι το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο θα μπορούσαν «να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση» της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να μας βοηθήσουν, να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση. Βρήκα τις ιδέες τους πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές», δήλωσε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον από το αεροδρόμιο Μπουρζέ του Παρισιού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post «Βόμβα» ΗΠΑ: Τέλος η μεσολάβησή μας για ειρήνη στην Ουκρανία αν δεν δούμε πρόοδο [vid] appeared first on OnAlert.
]]>Στο Σούμι, κοντά στα ρωσικά σύνορα με την Ουκρανία, επίθεση με drones Shahed ιρανικής κατασκευής προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου.
The post Ουκρανία: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις σε Χάρκοβο και Σούμι appeared first on OnAlert.
]]>Στο Χάρκοβο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 57 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης. Πέντε παιδιά ήταν μεταξύ αυτών που τραυματίστηκαν από την επίθεση, η οποία προκάλεσε επίσης ζημιές σε πολυκατοικίες, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και μια επιχείρηση, σύμφωνα με ανάρτηση των υπηρεσιών διάσωσης στο Telegram.
Σε φωτογραφίες του Reuters από το σημείο φαίνονται διασώστες να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες που αιμορραγούσαν κοντά σε μια από τις πολυκατοικίες.
Ο Ιγκόρ Τέρεχοφ, ο δήμαρχος του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκε «βαλλιστικός πύραυλος που έφερε κεφαλή με πυρομαχικά διασποράς, το οποίο εξηγεί για το ποιο λόγο η ζώνη που επλήγη είναι τόσο μεγάλη».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χτυπήθηκαν πάνω από 20 κατοικίες. Ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεχ Σινεχούμποφ τόνισε ότι η επίθεση είχε στόχο μια «πυκνοκατοικημένη περιοχή του Χαρκόβου».
Στο Σούμι, κοντά στα ρωσικά σύνορα, επίθεση με drones Shahed ιρανικής κατασκευής προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό ενός άλλου, δήλωσε η τοπική στρατιωτική διοίκηση, επίσης μέσω Telegram.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Ουκρανία: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις σε Χάρκοβο και Σούμι appeared first on OnAlert.
]]>Οι (ένοπλες) δυνάμεις των ΗΠΑ ανέλαβαν δράση προκειμένου να εξαλείψουν αυτή την πηγή καυσίμων για τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι.
The post Χούθι: «Τουλάχιστον 38 νεκροί από αμερικανικά πλήγματα στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Ίσα» [pics] appeared first on OnAlert.
]]>Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσε σήμερα ότι έγιναν νέοι βομβαρδισμοί αποδιδόμενοι στις ΗΠΑ στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Ίσα, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Oι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη (17.04.2025) ότι διεξήγαγαν βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα την «καταστροφή» του «πετρελαϊκού λιμανιού Ρας Ίσα», που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, εναντίον των οποίων η Ουάσιγκτον πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις της, είναι σχεδόν καθημερινές τον τελευταίο μήνα.
«Σκοπός των βομβαρδισμών αυτών ήταν να φθαρεί η οικονομική πηγή ισχύος των Χούθι», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω X.
«Οι (ένοπλες) δυνάμεις των ΗΠΑ ανέλαβαν δράση προκειμένου να εξαλείψουν αυτή την πηγή καυσίμων για τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι και να τους στερήσουν παράνομα έσοδα που χρηματοδοτούσαν τις ενέργειες των Χούθι για να κατατρομοκρατείται ολόκληρη την περιοχή για πάνω από δέκα χρόνια», κατά την ίδια πηγή.
«Σειρά αμερικανικών επιδρομών στοχοποίησε το πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Ίσα», ανέφερε από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που πρόσκειται στους αντάρτες.
Destruction of Houthi Controlled Ras Isa Fuel Port
The Houthis have continued to benefit economically and militarily from countries and companies that provide material support to a designated foreign terrorist organization. The Iran-backed Houthis use fuel to sustain their… pic.twitter.com/SRiELV4juk
— U.S. Central Command (@CENTCOM) April 17, 2025
Η Ουάσιγκτον εξέφρασε παράλληλα δυσαρέσκεια για το γεγονός πως παρότι οι Χούθι χαρακτηρίστηκαν ξανά «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», πλοία συνέχισαν να παραδίδουν καύσιμα στο λιμάνι αυτό, βόρεια από τη Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Αυτά τα καύσιμα θα έπρεπε να παραδίδονται με νόμιμο τρόπο στους κατοίκους της Υεμένης», έκρινε η CENTCOM, σύμφωνα με την οποία οι Χούθι «καταχρώνταν» τα έσοδα για να χρηματοδοτούν «τις τρομοκρατικές ενέργειές τους».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Χούθι: «Τουλάχιστον 38 νεκροί από αμερικανικά πλήγματα στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Ίσα» [pics] appeared first on OnAlert.
]]>Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα (18.04.2025) ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη.
The post Το Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο των Χούθι – Νέο φονικό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας με 15 νεκρούς appeared first on OnAlert.
]]>Ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας, έκανε λόγο για νέους βομβαρδισμούς σε δυο σπίτια στην Ταλ αζ Ζαατάρ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετά τους οποίους εντοπίστηκαν πέντε πτώματα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, που δεν έκαναν κάποιο σχόλιο για τους βομβαρδισμούς αυτούς μέχρι στιγμής, έχουν εντατικοποιήσει τα πλήγματα από τον αέρα και έχουν διευρύνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία αφότου τερμάτισαν την κατάπαυση του πυρός τη 18η Μαρτίου.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα (18.04.2025) ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, από όπου οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι θέτουν συχνά ως στόχο τους τη χώρα.
«Αφού ήχησαν πριν από λίγο σειρήνες συναγερμού, αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη», δήλωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μέσω Telegram.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Το Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο των Χούθι – Νέο φονικό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας με 15 νεκρούς appeared first on OnAlert.
]]>«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά πλήρη κατάπαυση του πυρός», επέμεινε ο Ρώσος διπλωμάτης.
The post Ρωσία: «Δεν είναι ρεαλιστικό να μιλάμε αυτή την στιγμή για μια εκεχειρία στην Ουκρανία» appeared first on OnAlert.
]]>Τοποθετούμενος στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Νεμπένζια επιχειρηματολόγησε πως η αποτυχία του πολύ πιο περιορισμένου μορατόριουμ στα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών δείχνει πως δεν είναι εφικτή γενική κατάπαυση του πυρός επί του παρόντος.
«Κάναμε μια προσπάθεια για περιορισμένη κατάπαυση του πυρός εναντίον ενεργειακών υποδομών, η οποία δεν τηρήθηκε από την ουκρανική πλευρά. Επομένως υπό αυτές με συνθήκες, το να μιλάμε για κατάπαυση του πυρός απλά δεν είναι ρεαλιστικό σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο πρεσβευτής.
«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά πλήρη κατάπαυση του πυρός», επέμεινε ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Η Ουκρανία έδειξε τη δέσμευση της στην ειρήνη. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να καθυστερεί και να συμφωνήσει σε μια πλήρη, άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» διαμηνύουν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ελλάδα, η Δανία, η Σλοβενία, η Γαλλία και με το Ηνωμένο Βασίλειο με κοινή τους δήλωση μετά την ολοκλήρωση των κλειστών διαβουλεύσεων για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Η Ρωσία, αναφέρουν προσπάθησε να αποκλείσει την Ουκρανία από τη συζήτηση. Για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, όλα τα μέρη του πολέμου πρέπει να συμπεριληφθούν. Η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει στις συζητήσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Για το λόγο αυτό, πιέζουμε να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή τους σε αυτή τη συζήτηση του Συμβουλίου. Καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια πλήρη, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ευρώπη» τονίζεται στη δήλωση.
Στο κείμενο της κοινής δήλωσης των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται επίσης ότι «η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και το έχει αποδείξει αυτό συμφωνώντας σε πλήρη, άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός πριν από πέντε εβδομάδες και στις σημερινές διαβουλεύσεις, η Ρωσία απέρριψε και πάλι την πλήρη κατάπαυση του πυρός και αρνήθηκε να κάνει το πρώτο βήμα προς την ειρήνη».
«Επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και ουσιαστικές προσπάθειες για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη που θα υποστηρίζει πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Ρωσία: «Δεν είναι ρεαλιστικό να μιλάμε αυτή την στιγμή για μια εκεχειρία στην Ουκρανία» appeared first on OnAlert.
]]>Τα τελευταία χρόνια, η Σεμπάμπ θεωρείτο πως είχε περάσει στην άμυνα, όμως τους τελευταίους μήνες οι μαχητές της μοιάζουν να έχουν αρχίσει αντεπίθεση.
The post Σομαλία: Ο στρατός σκότωσε δεκάδες τζιχαντιστές της Σεμπάμπ και κατέστρεψε στρατιωτικό υλικό της appeared first on OnAlert.
]]>Η Σεμπάμπ («Νεολαία»), οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, λέει πως προελαύνει τις τελευταίες εβδομάδες σε κεντρικούς τομείς της χώρας. Προχθές Τετάρτη, υποστήριξε πως κυρίευσε την πόλη Αντάν Γιάμπαλ, 220 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όπου βρίσκεται κέντρο του ομοσπονδιακού στρατού.
Αξιωματικός και κάτοικοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή. Η κυβέρνηση δεν έχει εκφραστεί.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, «ο εθνικός σομαλικός στρατός διεξήγαγε στοχευμένο αεροπορικό πλήγμα στην Αντάν Γιάμπαλ», με υποστήριξη από το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την αφρικανική ήπειρο (AFRICOM, «διοίκηση Αφρικής»), ανέφερε μέσω X το υπουργείο Πληροφοριών.
Ο βομβαρδισμός αυτός είχε στόχο να «εξουδετερωθεί η απειλή» της Σεμπάμπ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 μαχητές της, ανάμεσά τους «ηγέτες» τους, ενώ «δεν υπήρξε καμιά απώλεια στις τάξεις των αμάχων».
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, στην περιοχή που έγινε στόχος επίθεσης την Τετάρτη είναι εγκατεστημένοι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, που διευθύνουν τον πόλεμο στις περιοχές Μέση Σαμπέλ και Χιράν (κεντρικά), γύρω από τη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου.
Παράλληλα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της ασταθούς χώρας στο Κέρας της Αφρικής, οι σομαλικές ένοπλες σκότωσαν 35 μαχητές της Σεμπάμπ γύρω από την πόλη Μπαϊντόα χθες το πρωί, έπειτα από επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών.
Και σε άλλο βομβαρδισμό, που εξαπολύθηκε με υποστήριξη των ΗΠΑ στα «σομαλικά χωρικά ύδατα», επλήγησαν πλοία «φορτωμένα με σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό προοριζόμενο για την τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε η ίδια πηγή. «Όλοι οι επιβαίνοντες στα δυο σκάφη εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν), συμπλήρωσε.
Οι πληροφορίες αυτές, όπως και οι ακριβείς απολογισμοί των θυμάτων των μαχών και των αεροπορικών βομβαρδισμών, δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο σομαλικός κυβερνητικός στρατός ανακατέλαβε την Αντάν Γιάμπαλ από τη Σεμπάμπ τον Δεκέμβριο του 2022, κατά τη διάρκεια μείζονος επιχείρησης με την υποστήριξη μονάδων της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ μετέβη πρόσφατα στην πόλη, όπου κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι συναντήθηκε με αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών.
Τα τελευταία χρόνια, η Σεμπάμπ θεωρείτο πως είχε περάσει στην άμυνα, όμως τους τελευταίους μήνες οι μαχητές της μοιάζουν να έχουν αρχίσει αντεπίθεση, ανακοινώνουν προελάσεις και διαπράττουν εντυπωσιακές επιθέσεις.
Τη 18η Μαρτίου, ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας που παραλίγο να πλήξει την προεδρική οχηματοπομπή. Στις αρχές Απριλίου, άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον του αεροδρομίου της πρωτεύουσας. Η Σεμπάμπ διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 2007 με σκοπό να ανατρέψει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να ασκήσει την εξουσία με βάση τη δική της ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Σομαλία: Ο στρατός σκότωσε δεκάδες τζιχαντιστές της Σεμπάμπ και κατέστρεψε στρατιωτικό υλικό της appeared first on OnAlert.
]]>Ο Χαλίλ αλ Χάγια τόνισε πως η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους αλλά μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για το οριστικό τέλος του πολέμου.
The post Η Χαμάς απέρριψε τη νέα πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας appeared first on OnAlert.
]]>Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Χαλίλ αλ Χάγια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για μεσοβέζικες λύσεις, στις οποίες η Χαμάς δεν θα συμμετάσχει. Υπογράμμισε πως ο Νετανιάχου θέτει όρους που είναι «αδύνατον» να ικανοποιηθούν, αναφερόμενος στην αξίωση να αφοπλιστεί, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το παλαιστινιακό κίνημα.
Ο Χαλίλ αλ Χάγια τόνισε πως η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους αλλά μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για το οριστικό τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που θα προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον θύλακα.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν 1.218 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251 απήχθησαν. Έκτοτε, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας. Από τους 251 ομήρους της Χαμάς, 58 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας αλλά 34 εξ αυτών δεν βρίσκονται πια στη ζωή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
The post Η Χαμάς απέρριψε τη νέα πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας appeared first on OnAlert.
]]>Η Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, πριν καν περάσουν 24 ώρες από τη δημοσιοποίηση του χάρτη που αφορά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό έσπευσε να δώσει το στίγμα της.
The post «Απάντηση» στην Τουρκία ο ισχυρός Στόλος «πάνω» στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό appeared first on OnAlert.
]]>Η Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, πριν καν περάσουν 24 ώρες από τη δημοσιοποίηση του χάρτη που αφορά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό έσπευσε να δώσει το στίγμα της και να μεταφέρει τις αντιδράσεις τις, από το διπλωματικό επίπεδο στην «διπλωματία των κανονιοφόρων».
Έπειτα από την σχετικά ήπια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος με την οποία περιγράφει τις γνωστές, πάγιες θέσεις περί τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, τη «σκυτάλη» πήρε το υπουργείο Άμυνας προτάσσοντας τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας.
Πρόκειται ξεκάθαρα για κλιμάκωση της αντίδρασης καθώς η Τουρκία δεν διστάζει να περάσει εύκολα από την ήπια διπλωματική γλώσσα στην «σκληρή» στρατιωτική προβολή δύναμης με την οποία άλλωστε αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα που αφορούν διεκδικήσεις της στην περιοχή και πάντα μέσα από το γνωστό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του αναθεωρητισμού που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής της.
Όπως και στο ζήτημα των ερευνών για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η Άγκυρα φροντίζει άμεσα να συνδυάζει τη διπλωματική της γλώσσα με την στρατιωτική ισχύ και μάλιστα επί του πεδίου. Σαφής απόδειξη η άμεση εμπλοκή πολεμικών πλοίων όταν το ιταλικό ερευνητικό βγήκε από τα 6 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες του σε διεθνή ύδατα. Με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι έρευνες αν και η Αθήνα διαμηνύει ότι πρόκειται να συνεχιστούν «εν ευθέτω χρόνο».
Η κατάθεση του χάρτη που αφορά των Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια επί του πεδίου. Κατά συνέπεια δεν αναμένεται κάποια συγκεκριμένη αντίδραση «απάντηση» της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται οι γείτονες να προχωρήσουν σε κινήσεις αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες με την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις και να αυξήσουν τη ναυτική τους παρουσία στις περιοχές που περιλαμβάνονται στον χάρτη.
Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε η στροφή των γειτόνων στην ενίσχυση του στόλου τους με μπαράζ ναυπηγήσεων καινούργιων πλοίων και σαφή στόχο η κυριαρχία στη θάλασσα έναντι της Ελλάδας. Το γεγονός ότι η Τουρκία σχεδιάζει τη κατασκευή ακόμα και αεροπλανοφόρου είναι ενδεικτικό της πρόθεσης που έχει να διαθέτει ναυτική υπεροχή εάν και όταν απαιτηθεί να διεκδικήσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σύμφωνα με τους δικούς της χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Άλλωστε είναι πάγια τακτική των γειτόνων, πρώτα να δημιουργούν τετελεσμένα και στη συνέχεια να δηλώνουν έτοιμοι για διαπραγματεύσεις θέτοντας πάντα τους δικούς τους όρους.
Το «αντίδοτο» σε κάθε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στη θάλασσα από την Τουρκία δεν είναι άλλο από ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο να μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά. Και αν η «Ασπίδα του Αχιλλέα» θα αποτελεί τον θώρακα της χώρας απέναντι σε κάθε απειλή που θα αφορά την εθνική κυριαρχία , τα «ξύλινα τείχη» θα είναι αυτά που θα υψώσουν φραγμό σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα.
Ο Στόλος άλλωστε ήταν αυτός που το καλοκαίρι του 2020 κάλυψε κάθε σημείο των θαλάσσιων ζωνών ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, έστειλε ισχυρό μήνυμα αποτροπής και αποτέλεσε τον εγγυητή των Εθνικών συμφερόντων όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα συμπεράσματα της κρίσης ήταν φαίνεται αυτά που οδήγησαν τους γείτονες στην απόφαση για αύξηση της ναυτικής τους ισχύος.
Οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, όπως προκύπτουν, από τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών έρχονται να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ειδικά σε ότι αφορά την άμεση έναρξη του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ».
Απόλυτα απαραίτητη είναι και η αναβάθμιση τόσο των υποβρυχίων όσο και των πυραυλακάτων ενώ το ναυτικό επιτελείο δεν κρύβει την επιθυμία του για οριστικοποίηση της απόκτησης και 4ης φρεγάτας Belharra. Στα ζητούμενα περιλαμβάνεται η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία στην περίπτωση του Ναυτικού αφορά την ενεργοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων για κατασκευή τόσο μονάδων επιφανείας όσο και υποβρυχίων.
The post «Απάντηση» στην Τουρκία ο ισχυρός Στόλος «πάνω» στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό appeared first on OnAlert.
]]>Διαβάστε πως θα είναι ο καιρός σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 2025, σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
The post Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις κι αύξηση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά appeared first on OnAlert.
]]>Μόνο στα δυτικά και τα βόρεια αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο δυτικοί νοτιοδυτικοί διευθύνσεις με την ίδια ένταση, αλλά από το απόγευμα στα νότια οι δυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 20 με 22 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Αττική – Θεσσαλονίκη
Στην Αττική σχεδόν αίθριος ο καιρός με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι δυτικοί, βορειοδυτικοί 2 με 4 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές, ενώ στη δυτική Μακεδονία νωρίς το πρωί θα σημειωθούν μικρής διάρκειας καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στο Θρακικό το πρωί θα πνέουν ανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10 έως 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με τοπικές βροχές νωρίς το πρωί και τις μεσημεριανές ώρες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα στα νότια βορειοδυτικοί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 20 με 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι δυτικοί 3 με 5 που από το απόγευμα κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι δυτικοί, νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών μέχρι τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 2 με 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
The post Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις κι αύξηση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά appeared first on OnAlert.
]]>