Ζ-ΜΑΚ: Οι «σκιές» του Αιγαίου στη «φωλιά» των κορυφαίων US Special Forces στo Fort Carson του Colorado [pics]

* Του Κώστα Σαρικά

Από τα μέσα Ιουλίου οι «σκιές» του Αιγαίου, οι αμφίβιοι Operators της Ζ-ΜΑΚ βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δεκαμελής Ομάδα επίλεκτων ταξίδεψε στο Colorado στην «καρδιά» των ΗΠΑ και εκπαιδεύεται σε ένα από τα πλέον σύγχρονα στρατόπεδα Ειδικών Επιχειρήσεων στα περίχωρα της πόλης Colorado Springs δίπλα στο Cheyenne Mountain Complex. Εκεί βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και το αμυντικό καταφύγιο της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη συμμετοχή πολυμελούς ομάδας Ελλήνων Special Operators σε κοινή συνεκπαίδευση στο Fort Carson στο Colorado με Στελέχη από τo 10th Special Forces Group-Airborne. Ένα «σχολείο» διάρκειας δυόμιση μηνών δίπλα στους κορυφαίους Special Forces των ΗΠΑ. Μια πρωτόγνωρη εκπαιδευτική εμπειρία με υψηλής δυσκολίας αντικείμενα κοντά σε μπαρουτοκαπνισμένους κομάντος με πολεμική εμπειρία.

Είχε προηγηθεί η άκρως τιμητική πρόταση που έφτασε τον περασμένο Μάρτιο στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ από το 3rd Battalion και συγκεκριμένα από το 10th Special Forces Group, το οποίο άλλωστε έχει ως χώρο επιχειρήσεων την Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού.

Η πρόσκληση αφορούσε μια Ομάδα της Ζ-ΜΑΚ προκειμένου να μεταβεί στο Fort Carson, στη «φωλιά» των Αμερικανών SOF ώστε να πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση σε μια σειρά από αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων για 75 ημέρες από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ποτέ άλλοτε Ομάδα Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ δεν είχε κληθεί στο παρελθόν σε κάτι αντίστοιχο παρά μεμονωμένα Στελέχη σε συγκεκριμένα ολιγοήμερα Σχολεία με περιορισμένα αντικείμενα. Ήταν το επιστέγασμα της άριστης τα τελευταία χρόνια συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ και της ΔΕΠ με όλες σχεδόν τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, των κορυφαίων με άλλα λόγια Special Operators παγκοσμίως.

Είχε προηγηθεί η παρουσία των Αμερικανών στην Ελλάδα από τα μέσα Μαρτίου και για ένα μήνα για συνεκπαίδευση με τις Μονάδες Special Operations της ΔΕΠ στο πλαίσιο της μεγάλης Νατοϊκής άσκησης «TROJAN FOOTPRINT 24», με τους Αμερικανούς να ανταποδίδουν τη φιλοξενία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η συνεκπαίδευση των Ελλήνων SOF της Ζ-ΜΑΚ με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη με το 10th Special Forces Group να δημοσιεύει ήδη τις πρώτες φωτογραφίες στα Social Media οι οποίες δίνουν «γεύση» από τις σκληρές δοκιμασίες υψηλής δυσκολίας. Άλματα σε θαλάσσιο περιβάλλον με αλεξίπτωτο και εκπαίδευση με λέμβους σε συνεργασία με ελικόπτερα Chinook. Στις εικόνες Έλληνες και Αμερικανοί κομάντος διακρίνονται σε μικτές Ομάδες να εκτελούν μαζί σενάρια στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Συνολικά το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Αν και οι Αμερικανοί SOF θεωρούνται κορυφαίοι παγκοσμίως οι πρώτες ημέρες της συνεκπαίδευσης με τα Στελέχη της Ζ-ΜΑΚ καταδεικνύουν – όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις ΗΠΑ- ότι η συνεχής και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των Ελλήνων κομάντος στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου τους κάνει κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικούς, ειδικά στα αντικείμενα που πραγματοποιούνται στο υγρό στοιχείο. Η αξιολόγηση και πιστοποίηση άλλωστε των Ελληνικών SOF Μονάδων ΕΤΑ, Ζ-ΜΑΚ και ΤΝΕΕ από τη ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Special Forces είναι ενδεικτική του υψηλού επιπέδου των Μονάδων της ΔΕΠ.