ΥΠΕΘΑ: Παρουσιάστηκε ο Οδικός Χάρτης για την προσαρμογή των Ε.Δ. στην Κλιματική Αλλαγή [vid]

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστησαν σήμερα, Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, στην παρουσίαση του Οδικού Χάρτη για τον περιορισμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» του ΥΠΕΘΑ.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και ακαδημαϊκοί.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ, ο κ.Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε στην ομιλία του την σημασία της Κλιματικής Αλλαγής για την ασφάλεια.

 

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια σύνθετη πρόκληση για την Άμυνα και την Ασφάλεια, με καταλυτικές επιπτώσεις στην αποστολή και στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι πραγματικά, η νέα μεγάλη πρόταση της εποχής μας. Πριν από μερικές ημέρες είχα βρεθεί στην Τουρκία, προσκεκλημένος του ομολόγου μου, για να δούμε από κοντά τις επιπτώσεις της μεγάλης καταστροφής λόγω του τεράστιου σεισμού που συνέβη εκεί. Σε μια αποστροφή του λόγου, επεσήμανα στον ομόλογό μου ότι πλέον οι φυσικές καταστροφές, είτε αυτές που προκαλούνται από την Κλιματική Αλλαγή, είτε όχι –όπως για παράδειγμα από έναν μεγάλο σεισμό, που δεν οφείλεται κατ’ ανάγκη στην Κλιματική Αλλαγή- αποτελούν πλέον πρόκληση ασφαλείας.

Πρόκληση ασφαλείας που βεβαίως επηρεάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είπα χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζω καμία στρατιωτική δύναμη που μέσα σε 63 δευτερόλεπτα μπορεί να προκαλέσει στην τοπική κοινωνία απώλεια ζωών πάνω από 50 χιλιάδες. Κανένας Στρατός που λειτουργεί με συμβατικά όπλα μπορεί να επιφέρει τέτοιο πλήγμα, κι όμως αυτό συνέβη από μια φυσική καταστροφή. Κάποιες φυσικές καταστροφές, ασφαλώς και οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή, αυτό είναι μια πρόκληση που δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο ΥΕΘΑ.

Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση στο ΥΠΕΘΑ:

«Οι ελληνικές ΕΔ είναι οι πρώτες στην Ευρώπη που ολοκληρώνουν τον οδικό χάρτη»

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο ΥΦΕΘΑ κ.Χαρδαλιάς, στον οποίο τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Κυρίες και κύριοι, η ξεκάθαρη εντολή που έχει λάβει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την καθοδήγηση του Υπουργού μας, από την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης, είναι η οικοδόμηση των ισχυρότερων Ενόπλων Δυνάμεων στην Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, το προσωπικό του Υπουργείου, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, εργάζεται άοκνα για να πάρει σάρκα και οστά αυτό το όραμα, που θα το χαρακτήριζα όχι απλά φιλόδοξο, θα μου επιτρέψετε να πω, θα το χαρακτήριζα πατριωτικά αναγκαίο.

Για την υλοποίησή του όμως, δεν αρκούν μόνο τα μεγαλεπήβολα εξοπλιστικά προγράμματα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά ούτε η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η αύξηση του εξαίρετου προσωπικού μας. Κρίσιμης σημασίας είναι επίσης η δραστηριοποίηση εναντίον της μεγάλης πρόκλησης της γενιάς μας, του σιωπηλού, πλην όμως αδυσώπητου εχθρού που λέγεται κλιματική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Oδικός Xάρτης που παρουσιάζεται σήμερα εδώ στο ΥΠΕΘΑ είναι πλήρως εναρμονισμένος με τη στρατηγική της κυβέρνησης, που ανέφερε και ο κύριος Υπουργός, όπως αυτή προσδιορίζεται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και με τον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο 4936/2022 για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, είναι στην ίδια κατεύθυνση με το ενωσιακό και ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο, όπως αυτά καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» του 2019, τη Στρατηγική Πυξίδα για την Ασφάλεια και την Άμυνα του Συμβουλίου της ΕΕ του 2022, τον Οδικό Χάρτη για την Κλιματική Αλλαγή και την Άμυνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και κυρίως το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι οι πρώτες σε όλη την Ευρώπη που ολοκληρώνουν τον εν λόγω οδικό χάρτη και θα τον ενισχύσουν με τις σχετικές οδηγίες και αυτό οφείλεται πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο στα στελέχη μας. Θερμά συγχαρητήρια!», κατέληξε ο ΥΦΕΘΑ.