Ο Παναγιώτης Καράμπελας Σμηναγός ε.α. Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ),απαντά στις εξαγγελίες του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σχετικά με τις αλλαγές του τρόπου εξέλιξης των υπαξιωματικών. Ο ΥΕΘΑ υπενθυμίζουμε είχε περιγράψει το αμερικανικό μοντέλο ως ένα μοντέλο που θα μπορούσε να εξεταστεί .
Η απάντηση του κ.Καράμπελα:
ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο
ΚΟΙΝ.: Α/ΓΕΑ, ΣΑΣ Βόλος -10-2015
ΘΕΜΑ: Αμερικάνικο Μοντέλο Εξέλιξης Υπαξιωματικών σε .. Στρατηγούς!
Κύριε Υπουργέ, κατά την τέλεση των αποκαλυπτηρίων του Ανδριάντα του Υπαξιωματικού στο Άλσος Ελληνικού Στρατού στου Γουδή στις 26-9-2015, στο χαιρετισμό σας, αναγνωρίζοντας τους αγώνες και τις θυσίες των Υπαξιωματικών του Στρατού, αναφερθήκατε και στην, επιτέλους, καθιέρωση τριετούς φοίτησης σπουδών και στην αναβάθμιση της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσής των, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της παιδαγωγικής επιστήμης. Αυτό ήταν το καλό μήνυμα προς αυτή την κατηγορία των Υπαξιωματικών για το διαχρονικό έργο και την προσφορά τους!
Στη συνέχεια της ομιλίας σας δώσατε και την αίσθηση του κομιστή χαρμόσυνων νέων. Δυστυχώς, το απόφθεγμα ¨Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες¨ μάλλον επικαιροποιείται και στην προκειμένη περίπτωση. Ζητήσατε – ασφαλώς μετά από κάποια ενημέρωσή σας – να ξεκινήσει ένας διάλογος στο πλαίσιο της νέας ανάπτυξης των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, για να ¨δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη διεθνή εμπειρία που υπάρχει και στο θέμα των Υπαξιωματικών. Αν, δηλαδή, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για ένα αμερικανικό μοντέλο, με τη δυνατότητα εξέλιξης των Υπαξιωματικών σε μια δική τους επετηρίδα, όπου θα φτάνουν πλέον στο βαθμό του Στρατηγού¨ !!!. Αυτό είναι το περίεργο, προβληματικό και όχι μόνο μέρος-¨προσφορά¨ προς τους Υπαξιωματικούς.
Κύριε Υπουργέ, διαχρονικά για το Αμερικανικό μοντέλο έχουμε ακούσει, πολλές φορές, να το επικαλούνται ή να το αποκρύπτουν πάρα πολλοί από όσους κατά καιρούς έχουν εμπλακεί σε θέματα περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης των Αξιωματικών εξ Υπαξιωματικών.
Δυστυχώς, είναι ένα στόχος, των περισσοτέρων από αυτούς, στο πώς θα καταργήσουν τη δυνατότητα εξέλιξης των Υπαξιωματικών σε Αξιωματικούς. Έτσι θα μπορέσουν και να ¨αλλοτριώσουν¨ ένα μεγάλο αριθμό από τις οργανικές θέσεις Αξιωματικών από ΑΣΣΥ, στους Αξιωματικούς από ΑΣΕΙ ή να καταργήσουν τις υπόλοιπες, σε ένα πλαίσιο μείωσης του αριθμού των Αξιωματικών των ΕΔ, με διορθωτικές παρεμβάσεις στην ασύμμετρη μορφή – ιδιαίτερα της κορυφής – της πυραμίδας Αξιωματικών κάθε όπλου!.
Το σκηνικό επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια τώρα, με χαρακτηριστικότερες εκείνες του 1974, όταν επιτελείς περιφέρονταν στις μονάδες να ενημερώσουν τους υπόψη Υπαξιωματικούς για νέο σύστημα εξέλιξής των μέχρι το βαθμό του Ανθυπασπιστή, αλλά με τέσσερες διαβαθμίσεις: Α, Β, Γ, Δ και ανάλογη αύξηση των αποδοχών τους!!!!!. Η δεύτερη και πιο πρόσφατη είναι εκείνη του 2007, όταν σε σχετικό προσχέδιο επιτροπής, με θέμα ¨περί Ιεραρχίας και Προαγωγών των Αξιωματικών των ΕΔ¨, προβλεπόταν όπως οι Ανθυπασπιστές, εφόσον υπήρχαν υπηρεσιακές ανάγκες για Αξιωματικούς, θα έδιναν εξετάσεις (αγνώστου αντικειμένου, πού, πώς, σε ποιους κ.λ.π.) και εφόσον επιτύγχαναν θα εξελίσσονται σε Αξιωματικούς!!! Με άλλα λόγια, καθήλωσή τους στο βαθμό του Ανθυπασπιστή με υποβάθμιση γοήτρου, κύρους και της εξέλιξης των Υπαξιωματικών. Έτσι, θα διαμορφώνονταν και οι προϋποθέσεις για υλοποίηση του αμερικανικού μοντέλου-στόχου, ώστε ο Έλληνας Υπαξιωματικός να είναι καθ’ όλη τη σταδιοδρομία του υπό τις διαταγές των Αξιωματικών, μέσα από ένα νέας κοπής Ελληνοπρεπές σώμα Υπαξιωματικών!! Ευτυχώς η ηγεσία της περιόδου εκείνης, αντιλήφθηκε την ¨φιλοσοφία¨ αυτού του σχεδιασμού και μετά από εκπόνηση δύο ακόμη ανάλογων και σαφώς βελτιωμένων σχεδίων νόμου, υπογράφηκε αιφνιδιαστικά το τελευταίο από αυτά ως Ν. 3883/10, παρά και τις επί τούτου σοβαρές αντιρρήσεις και νέες προτάσεις που είχαν υποβληθεί στους τότε Α/ΓΕΕΘΑ και ΥΕΘΑ!
Οι διαχρονικοί αυτοί ¨εισηγητές¨, από επιτελικές ή άλλες καίριες θέσεις, συνήθως, αναμένουν να εκμεταλλευτούν την καλλίτερη συγκυρία ηγεσιών – στρατιωτικών και ιδιαίτερα πολιτικών(ΥΕΘΑ) – προκειμένου να πείσουν τις ηγεσίες αυτές και να περάσουν κάποτε τις σχετικές ¨μελέτες¨ των. Ενέργειες, τις οποίες, προς απογοήτευσή τους, προγενέστερες ηγεσίες – κυρίως της ΠΑ – τις έχουν απορρίψει ως ασύμβατες και απαράδεκτες για τη δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι περιοδικοί αυτοί ¨εισηγητές¨, όπως προαναφέρθηκε, επικαλούνται πάντα – κατά το δοκούν – το αμερικανικό ή άλλα συναφή μοντέλα. Κατά τις σχετικές, όμως, ενημερώσεις-εισηγήσεις των, παραλείπουν-αποκρύπτουν να αναφέρουν και τις εξής καίριες παραμέτρους :
Το σώμα Υπαξιωματικών των χωρών που επικαλούνται προέρχεται από ένα είδος εθελοντών χωρίς καμία ανάλογη με τις ΑΣΣΥ επαγγελματική και στρατιωτική εκπαίδευση (παραγωγικές Σχολές και μάλιστα Ανώτερου επιπέδου). Ότι μερικοί από αυτούς, μετά από ειδικές εκπαιδεύσεις σε σχολεία επιμόρφωσης στελεχών, ο αρχαιότερος και ικανότερος Αρχισμηνίας Διοίκησης, Chief Master Sergeant of Air Force, τοποθετείται, ως μορφή δίδυμης εξουσίας, κάτω και δίπλα από τον Αρχηγό, Αυτός ο Αρχισμηνίας, μαζί με τον Υπουργό της Αεροπορίας, τον Αρχηγό του Επιτελείου και τον Υπαρχηγό, θεωρείται ως η ανώτατη ηγεσία της Αεροπορίας, ενώ βάση πρωτοκόλλου φέρει βαθμό ισάξιο με Αντιπτέραρχο. Στα καθήκοντα του Αρχισμηνία αυτού είναι να ενημερώνει και να συμβουλεύει τους στρατιωτικούς και πολιτικούς του προϊστάμενους, μέλη της κυβέρνησης όλων των επιπέδων, όπως και να καταθέτει στην επιτροπή της γερουσίας για θέματα που αφορούν την κατάσταση και την αποτελεσματικότητα των Υπαξιωματικών στα καθήκοντά τους, την ετοιμότητα, την κατάλληλη αξιοποίησή τους, τα εισοδήματά τους, τις συνθήκες διαβίωσης, το ηθικό και την πρόοδο των Υπαξιωματικών, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα και τα γενικότερα συμφέροντά τους. Το ίδιο ισχύει και για κάθε επικεφαλής Αεροπορικής Δύναμης και κάθε Διοικητή μονάδας, όπου υπάρχει και εκεί ένας Αρχισμηνίας Διοίκησης (Command Chief Master Sergeant). Τέλος, κάτω και δίπλα από κάθε Μοίραρχο υπάρχει ένας Υπαξιωματικός με τον τίτλο του First Sergeant. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι σε μετεκπαιδεύσεις στις ΗΠΑ, οι Έλληνες Υπαξιωματικοί καταλαμβάνουν υψηλότερες και από τους αμερικανούς βαθμολογίες στις σχετικές εξετάσεις!
Η κυριότερη και επιμελώς, δυστυχώς, αποκρυπτόμενη παράμετρος, είναι ότι παραγνωρίζουν και την ιστορική διαδρομή οργάνωσης και λειτουργίας των ΕΔ, από ιδρύσεως κάθε όπλου. Εν προκειμένω αναφερόμενος στην Πολεμική Αεροπορία από την οποία προέρχομαι, η οργάνωση και λειτουργία της έχει σχεδιαστεί πάνω σε ένα εντελώς διαφορετικό του αμερικάνικου μοντέλου πλαίσιο. Οι Υπαξιωματικοί και Αξιωματικοί από παραγωγικές σχολές Υπαξιωματικών, είχαν διαχρονικά υψηλό επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης στα αντίστοιχα οπλικά συστήματα κάθε περιόδου και επιπέδου τεχνολογίας. Έχουν προσφέρει αδιαμφισβήτητης σπουδαιότητας υπηρεσίες, από ποικίλες θέσεις εργασίας και ευθύνης, οι οποίες είναι διαχρονικά αναγνωρισμένες – με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από τις εκάστοτε ηγεσίες της και όχι μόνο – για την καταλυτική συμβολή τους (ακόμη και θυσίες ζωής), στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του όπλου, ενίοτε και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Εν προκειμένω η αναγνώριση αυτή από την ΠΑ, αποκρυσταλλωνόταν και στον πριν τον Ν. 3883/10 περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης των Αξιωματικών των ΕΔ, αντίστοιχο Ν. 2439/96, όπου οι Αξιωματικοί εξ Υπαξιωματικών της ΠΑ (αρθρ. 3, παρ. 8) εξελίσσονταν χωρίς προϋποθέσεις (πτυχίο ΑΕΙ) στο βαθμό του Σμηνάρχου (με οργανικές θέσεις!).
Δυστυχώς, όλα αυτά και το τεράστιο έργο, που διαχρονικά έχουν προσφέρει οι Υπαξιωματικοί ΑΣΣΥ, δεν τα συνεκτιμούν εκείνοι που επιμένουν να επιδιώκουν πειράματα με κάτι ξένο-καινούργιο μοντέλο, άγνωστης προσαρμοστικότητας-αποτελεσματικότητας στην Ελληνική πραγματικότητα, στην ετοιμότητα και μαχητικότητα των ΕΔ. Πειράματα σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο, κ. Υπουργέ, με εξαιρετικά αμφίβολη την απόλυτη επιτυχία του στη διαχείριση, από το υπόψη προσωπικό, των οπλικών συστημάτων αξίας δισεκατομμυρίων – ιδρώτας και στερήσεις του Ελληνικού λαού. Τούτο εκθέτει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ΕΔ και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη. Πέραν αυτού επιδοκιμάζεται και η απαράδεκτη σκοπιμότητα και αντισυναδελφική συμπεριφορά των ¨διαχρονικών εισηγητών¨, με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό της δομής των ΕΔ και την εκλογίκευση της σύνθεσης και του αριθμού του προσωπικού-πυραμίδας, που θεωρούν ότι ¨ουσιαστικά εξαντλείται¨ με την καθήλωση της βαθμολογικής εξέλιξης των Υπαξιωματικών Ανώτερης Εκπαίδευσης, μέχρι το βαθμό του Ανθυπασπιστή!!.
Τέτοιες έμμονες αντιλήψεις, πέραν των ανωτέρω, πληγώνουν, διχάζουν, εμποδίζουν την ομοψυχία και συναδελφικότητα, την απροβλημάτιστη συνεργασία και αγάπη, τον αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση μεταξύ όλων των στελεχών των ΕΔ, με απρόβλεπτες συνέπειες στην αποστολή τους. Δεν φτάνουν τα όσα υφίστανται τόσα χρόνια, μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό των ΕΔ – μνημονίων και όχι μόνο – που τους ταλανίζουν ηθικό, αξιοπρέπεια, φρόνημα;
Κύριε Υπουργέ, είναι προφανές, ότι αθέλητα στην ομιλία σας, προβάλλατε στους Υπαξιωματικούς ένα υπέροχο κομμάτι ¨τυριού¨, αλλά και ασυνείδητα τους αποκαλύψατε την αδιόρατη ¨φάκα¨ του ¨Στρατηγού¨. Δηλαδή, την ουσιαστική επαγγελματική και κοινωνική υποβάθμισή τους! Ίσως δεν γνωρίζατε ή δεν σας ενημέρωσαν για τις συναφείς προηγούμενες προσπάθειες και τα αποτελέσματα. Εκείνο, ωστόσο, που επιβάλλεται να είχε γίνει, είναι αυτό που αποφεύγουν να κάνουν οι ¨εισηγητές¨ ανάλογων ¨επαναστατικών μεταβολών εκσυγχρονισμού¨. Να εισηγηθούν και επιτέλους να επιληφθούν το ταχύτερο για την συγκρότηση κατάλληλου πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΑΣΣΥ, σε ανάλογες συνθήκες λειτουργίας (εγκαταστάσεις, εργαστήρια, εκπαιδευτικό προσωπικό) με εκείνες των ΑΣΕΙ. Αρκετά καθυστέρησαν την απόφαση για λειτουργία των ΑΣΣΥ σε Ανώτερο Επίπεδο Εκπαίδευσης με τριετή φοίτηση. Επίσης, θα πρέπει οπωσδήποτε, να γίνουν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις-τροποποιήσεις του Ν. 3883/10, για τον οποίο έχουν κατά καιρούς υποβληθεί σχετικές προτάσεις στους προκατόχους σας και στα Αρχηγεία, από τους αντιπροσωπευτικούς Συλλόγους των ΑΣΣΥ, αλλά και από τους ιδίους.
Το γεγονός ότι στις ΑΣΣΥ εισάγονται – ιδιαίτερα από όσα παρακολουθώ στην ΠΑ – σπουδαστές με βάση εισαγωγής 16.400+ μόρια και ανώτατη βαθμολογία 18.500+ μόρια, σημαίνει δυνατότητα εισαγωγής των σε πολλές καλές πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και ΑΣΕΙ. Τούτο, μάλλον, είναι κάτι που αντί να χαροποιεί για την εισαγωγή υψηλής ποιότητας σπουδαστών στις ΑΣΣΥ, μάλλον δεν ενθουσιάζει, όλους… Ίσως και ενοχλεί. Ίσως εμποδίζει και τα σχέδιά τους.
Κύριε Υπουργέ, μετά από αυτές τις απροσδόκητες αποκαλύψεις σκέψεών σας, φοβούμαι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, μήπως ο Ανδριάντας του Υπαξιωματικού που αποκαλύψατε, γίνετε εσείς εκείνος που θα τον μετατρέψετε σε Κενοτάφιο των αποφοίτων Υπαξιωματικών ΑΣΣΥ, αντί της μέριμνας ανάδειξης και καλλίτερης εκμετάλλευσης των ασύγκριτων πλεονεκτημάτων της ποιότητας, επαγγελματικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης αυτού του προσωπικού, για την αποτελεσματικότερη επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων!!! Οι σχολές αυτές , κ. Υπουργέ, για τους σπουδαστές των, αλλά ιδιαίτερα και για τους χιλιάδες αποφοίτους των, είναι ο Παρθενώνας τους. Είναι η ιστορία τους. Είναι η περηφάνια τους. Η επιχειρούμενη προσπάθεια υποβάθμισης ή κατάργησης των σχολών αυτών, από τα πρώτα νέα βήματά λειτουργίας των, θα ισοδυναμεί με γκρέμισμα τους δικού τους Παρθενώνα. Πώς και ποιος θα απολογηθεί σε αυτά τα παιδιά, που θα μπορούσαν να επιλέξουν άλλες σχολές, με τις βαθμολογίες των Πανελληνίων και επέλεξαν μια από τις ΑΣΣΥ, με μια σχεδιαζόμενη τώρα εφιαλτική μετεξέλιξή τους; Τι ¨τυρί¨ χωρίς ¨φάκα¨ θα μπορέσετε να τους προβάλλετε και να τους πείσετε, κ. Υπουργέ, ότι δεν προτίθεστε να τους υποβαθμίσετε, να τους σβήσετε τα όνειρά τους, να ακυρώστε τις προσδοκίες τους; Τι είδος Πολιτείας μπορεί να είναι αυτή; Πως θα την υπολήπτεται ο νέος, όταν αυτή δεν τον σέβεται;
Κύριε Υπουργέ, ως ένας βετεράνος, απόφοιτος μιας από αυτές τις ιστορικές σχολές (ΣΤΥΑ), μελετώντας όλες αυτές τις ημέρες τις σκέψεις σας, σας εξορκίζω από τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Θα στιγματίσει ανεπανόρθωτα την πορεία και την ιστορία σας. Θα βλάψει σε απρόβλεπτη έκταση την πατρίδα μας και τη μαχητική ικανότητα και μαχητικότητα των ΕΔ. Κλείστε τα αυτιά σας στις ¨σειρήνες αυτού του εκσυγχρονισμού¨.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Παναγιώτης Καράμπελας
Σμηναγός ε.α.
Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ).