ΥΦΕΘΑ: «Τους επόμενους μήνες θα προκηρύξουμε τις πρώτες θέσεις των ειδικών προγραμμάτων θητείας»

Ο Υφυπουργος Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Γιάννης Κεφαλογιάννης, έδωσε χθες, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, συνέντευξη στην εφημερίδα «Karfitsa» και την δημοσιογράφο Αναστασία Καρυπίδου

Αρχικά, ο ΥΦΕΘΑ μίλησε για την εκμετάλλευση των στρατοπέδων από τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

«Οι διαδικασίες για τα στρατόπεδα προχωρούν στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που στοχεύει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κατά τρόπο που να είναι ωφέλιμος για όλους: τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις τοπικές κοινωνίες. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ζητήματα σύνθετα που απαιτούν αλληλοκατανόηση των αναγκών, συνεργατική λογική και συστηματική προσπάθεια για να επιλυθούν. Στη περίπτωση της Θεσσαλονίκης πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις τη δεδομένη χρονική συγκυρία και πιστεύω σύντομα τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά σε όλους».

Για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, η δημοσιογράφος ρώτησε τον κ.Κεφαλογιάννη, αν, εκτός από την ανέγερση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου, είναι εφικτή η πλήρης απόδοση του στον Δήμο Παύλου Μελά;

«Υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για να επιλυθεί ένα ζήτημα που για χρόνια κανείς δεν το ακουμπούσε. Πρόθεση μας είναι να αποδοθεί ένα μεγάλο μέρος, το μεγαλύτερο του στρατοπέδου, στην τοπική κοινωνία, εφόσον υπάρξει από τη δημοτική αρχή μια συγκροτημένη πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου ως χώρου πρασίνου. Την ίδια στιγμή, όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σημαντικές στεγαστικές ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και οι διαθέσιμοι χώροι όπως γνωρίζετε, δεν περισσεύουν. Συζητάμε με παραγωγικό τρόπο θα έλεγα με τη νέα δημοτική Αρχή για τη βέλτιστη αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου, στη βάση μιας λογικής win win που σας ανέφερα προηγουμένως», απάντησε ο ΥΦΕΘΑ.

Σχετικά με τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, ο οποίος διεκδικεί το στρατόπεδο Παπακυριαζή, ο ΥΦΕΘΑ είπε:

«Σε αντίθεση με άλλα στρατόπεδα, το στρατόπεδο Παπακυριαζή είναι ένα ενεργό στρατόπεδο που καλύπτει σημαντικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιλαμβανόμαστε το στεγαστικό πρόβλημα των υπηρεσιών του Δήμου και γι’ αυτό εξάλλου συζητάμε για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Θυμίζω ότι πρόσφατα ικανοποιήσαμε ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου για την παραχώρηση 8 περίπου στρεμμάτων του στρατοπέδου Παπακυριαζή με σκοπό τη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου, κατά μήκος των ορίων του στρατοπέδου μέχρι την οδό Αριστοτέλους, αμβλύνοντας έτσι το κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής».

Τι είπε για την ενίσχυση των ΕΔ και τις γυναίκες στον στρατό

Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά με σταθερά βήματα στη βάση ενός επικαιροποιημένου σχεδιασμού που θέτει προτεραιότητες και στόχους, χωρίς να παραγνωρίζει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

«Υπενθυμίζω εδώ ότι, η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της Ατζέντας 2030 όπως την έχει αναλύσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Συνιστά μέρος μιας πολυεπίπεδης εθνικής στρατηγικής για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται μια σειρά από πολυμερείς ή διμερείς συνεργασίες στον τομέα της άμυνας. Χάρη σε αυτή την αμυντική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της ως μια δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιτρέποντας της να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή», υπογράμμισε ο ΥΦΕΘΑ.

«Δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του χρόνου της θητείας», πρόσθεσε ο κ.Κεφαλογιάννης. «Υπάρχει σε εξέλιξη μια πολυεπίπεδη διαδικασία αναθεώρησης της θητείας μέρος της οποίας είναι και η εθελοντική στράτευση των γυναικών. Αυτό θα γίνει μέσω του θεσμού των ειδικών προγραμμάτων θητείας που ψηφίστηκε από την Βουλή τον περασμένο Μάϊο που στοχεύουν στην προσέλκυση νέων επιστημόνων, τόσο ανδρών όσο και γυναικών, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Φιλοδοξούμε τους επόμενους μήνες να προκηρύξουμε τις πρώτες θέσεις και να υποδεχτούμε με μεγάλη χαρά νέες γυναίκες που θα προσφέρουν τη γνώση τους στην άμυνα και την ασφάλεια της πατρίδας μας».