ΥΦΕΘΑ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ΑΣΕΙ και τη σύσταση κοινού Σώματος Πληροφορικής

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης μίλησε σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ για τις στρατιωτικές σχολές.

«Το σχέδιο νόμου συνδιαμορφώθηκε με την στρατιωτική ηγεσία και σε πολλά από τα άρθρα αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση κάτι που το κάνει να είναι στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε αρχικά ο κ.Υφυπουργός.

«Θα αναφερθώ επιγραμματικά μόνο στα μέρη Γ και Δ του σχεδίου νόμου, τα οποία υπάγονται στην αρμοδιότητά μου και είναι ο εκσυγχρονισμός των ΑΣΕΙ, η ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής και η σύσταση κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

«Ξεκινώντας από τα ΑΣΕΙ, χαίρομαι που υπήρξε θετική ανταπόκριση από το σύνολο των φορέων για τις προτεινόμενες διατάξεις. Οι πρώτες επισκέψεις μου ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για τα ζητήματα αυτά, ήταν οι Στρατιωτικές Σχολές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κοσμήτορες για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου. Το σημερινό σχέδιο νόμου το οποίο συζητάμε είναι αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας, κοινής αγωνίας, ακριβώς για να πάμε τις Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων στον 21ο αιώνα», είπε ο ΥΦΕΘΑ.

«Σχετικά με τα βιομηχανικά διδακτορικά, να τονίσω ότι, η προωθούμενη ρύθμιση για την δυνατότητα εκπόνησης των διδακτορικών διατριβών μέσω των ΑΣΕΙ δεν διαφέρει σε τίποτα σε σχέση με την αντίστοιχη ρύθμιση του άρθρου 96 του 4958 του 2022, το οποίο αφορά και τα ΑΕΙ. Συνεπώς, ούτε προσθέτουμε αλλά και ούτε αφαιρούμε καμία από τις προϋποθέσεις».

«Οι υποψήφιοι διδάκτορες θα μπορούν να πραγματοποιούν την έρευνα τους με τους ίδιους πόρους και αυτό είναι το κεντρικό νόημα του νομοσχέδιου. Στην ουσία εναρμονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των ΑΣΕΙ με εκείνο των ΑΕΙ.

Όσον αφορά την συζήτηση για τα ΑΣΙ, προφανώς σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση τους, είναι μια δέσμευση του Υπουργείου. Ξεκινήσαμε πρώτα με τα ΑΣΕΙ γιατί γίνεται πραγματικά μια μεταρρύθμιση η οποία εκκρεμούσε για δεκαετίες.

Το δεύτερο στάδιο είναι τα ΣΥΔ, προφανώς δεν τα αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε και τις αντίστοιχες διατάξεις», πρόσθεσε ο ΥΦΕΘΑ.

Γιατί ΣΑΝ και ΣΣΑΣ δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο

Όσον αφορά την πρόταση που ακούστηκε, για το άρθρο 71, κατά πόσο μπορούν και τα ΑΣΙ να ενταχθούν στο πρόγραμμα «EVDOXUS», με νομοτεχνική διάταξη την οποία θα έρθει, ο ΥΦΕΘΑ είπε ότι έγινε αποδεκτή αυτή η πρόταση.

«Ο κύριος Αρχηγός απάντησε για ποιο λόγο η ΣΑΝ και η ΣΣΑΣ δεν περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο. Οι μαθητές φοιτούν αντιστοίχως είτε στο ΑΠΘ, είτε στο ΕΚΠΑ και δεν έχουν δικά τους μέλη ΔΕΠ. Αυτός είναι ο λόγος που το παρόν νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει αυτές τις διατάξεις», εξήγησε.

«Το σχέδιο νόμου παραπέμπει ευθέως στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, επομένως κάποιες διατάξεις που δεν περιλαμβάνονται προφανώς και ισχύουνε κατ’ αναλογία».

Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής

Ο ΥΦΕΘΑ μίλησε και για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής που προβλέπει το νομοσχέδιο, δίνοντας ένα παράδειγμα.

«Αξιωματικός του Πυροβολικού, που έχει εξειδικευτεί στο όπλο του για περίπου πέντε χρόνια, παρακολουθεί μια εξάμηνη εκπαίδευση στην Πληροφορική και στη συνέχεια δίνει εξετάσεις ώστε να πάρει εκπαιδευτική άδεια, για ενάμιση έτος περίπου, προκειμένου να αποκτήσει το μεταπτυχιακό του στην Πληροφορική. Συνεπώς, η υπηρεσία »τον χάνει» για δυο περίπου έτη και βεβαίως όλη αυτή η πενταετής προϋπηρεσία και γνώση του Πυροβολικού, στην οποία επένδυσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, στην ουσία χάνεται κυριολεκτικά. Με το νομοσχέδιο διευκολύνουμε την εναρμόνιση και την διακλαδικότητα στην οποία ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουμε δώσει μεγάλο βάρος», είπε ο κ.Κεφαλογιάννης.

«Αυτή την στιγμή έχουμε διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Επιτελείο, με διαφορετική ηλεκτρονική, για παράδειγμα, διακίνηση εγγράφων, με διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων. Όλα αυτά, με το νομοσχέδιο, ενοποιούνται σε ένα κοινό Σώμα, το οποίο ούτως ή άλλως ήταν και απαίτηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Τέθηκε ζήτημα για την ιδρυτική μετάταξη του συνόλου των στελεχών με ειδικότητα Πληροφορικής τους Ένοπλες Δυνάμεις στο κοινό Σώμα Πληροφορικής. Ο λόγος που προβλέπεται η υποχρεωτικότητα είναι ότι, με διαφορετικό τρόπο θα οδηγούμασταν σε πολυφωνία. Να θυμίσω ότι υπάρχει και προηγούμενο στις Ένοπλες Δυνάμεις, όταν συστάθηκε το κοινό Σώμα Νομικών», κατέληξε ο ΥΦΕΘΑ.