Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Ιωάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη του στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 102Fm, μίλησε, μεταξύ άλλων, για την Τουρκία, την Αίγυπτο και ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για τις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου και την ακύρωση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ»
«Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει αναπτύξει μια στρατηγικού χαρακτήρα σχέση με την Αίγυπτο, όπως και με άλλους παράγοντες της περιοχής, η οποία υπερβαίνει την τρέχουσα επικαιρότητα. Πέρα από το πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, τα επόμενα χρόνια οι δυο χώρες θα μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο ΥΦΕΘΑ.
«Αναφορικά με την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, όπως είδατε στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, μιλάμε για αναβολή αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής της. Η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι πολλαπλή. Μπορεί πράγματι πολλές φορές για λόγους τακτικής να γίνονται τέτοιες ενέργειες, κάτι που ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαταράξει τις μεταξύ μας σχέσεις».
Για την στάση της Τουρκίας και τη ρητορική του Ερντογάν
«Η ρητορική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν σίγουρα δεν βοηθάει την ομαλοποίηση των σχέσεών του με διάφορες χώρες όπως το Ισραήλ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι δύο χώρες να βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση, διακόπτοντας, μάλιστα και τις διπλωματικές τους επαφές, ανακαλώντας εκατέρωθεν τους πρέσβεις από το Τελ Αβίβ και την Άγκυρα. Μπορεί πριν από λίγες μέρες να έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά σίγουρα ο ρόλος που αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιτελεί η Τουρκία όσον αφορά τη Μέση Ανατολή σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικός».
«Σαν τρίτος παρατηρητής θα έλεγα ότι η στάση αυτή δεν βοηθάει τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ενώ θα έβλεπα πολύ δύσκολο στο άμεσο μέλλον, το ενδεχόμενο να δοθεί πράσινο φως από πλευράς ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί το τουρκικό οπλοστάσιο», είπε, αναφερόμενος στα μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Για τις αλλαγές στη θητεία
Μιλώντας για τον ελληνικό στρατό, ο ΥΦΕΘΑ είπε: «Ο βασικός προγραμματισμός είναι στην ουσία να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια, το χρονικό διάστημα όπου οι νέοι μας καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα μέσα από την θητεία, έτσι ώστε να αποκτήσουν και μια σειρά από δεξιότητες, οι οποίες μόλις καταστούν και πάλι πολίτες θα τους είναι χρήσιμες στον επαγγελματικό τους χώρο. Συγκεκριμένα, μέσα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, να αποκτούν ένα πιστοποιητικό που θα είναι κατοχυρωμένο, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε ενδεχομένως μέσα από μοριοδότηση στις προκηρύξεις του δημοσίου τομέα».
«Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που αφορά νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και πρακτικά ζητήματα, στο πως θα αποκτούνται αυτές οι δεξιότητες ψηφιακά μέσω κάποιων tablet αλλά και σε πρακτικό επίπεδο όπως για παράδειγμα, στους χειριστές μηχανημάτων. Θα σας αναφέρω κατηγορίες, όπως είναι οι πρώτες βοήθειες και η πολιτική προστασία για τις οποίες υπάρχει μεγάλη έλλειψη στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό. Οι δυνατότητες αυτές θα καταστήσουν πιο ελκυστική την θητεία για τους νέους της πατρίδας μας», πρόσθεσε.
Για το οικιστικό πρόγραμμα
«Σημαντικό ζήτημα, που αφορά τα στελέχη και τις οικογένειές τους αποτελεί το οικιστικό, με την έννοια ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές και ιδίως σε τουριστικές, τα ενοίκια είναι πάρα πολύ υψηλά και οι αιτήσεις πολλές φορές από πλευράς στελεχών δεν ικανοποιούνται».
«Για το λόγο αυτό, ο κ. Δένδιας και εγώ, σε συνεργασία και με όλα τα Επιτελεία, εργαζόμαστε για τον εντοπισμό των ελλείψεων. Υπάρχουν ανάγκες για 800 οικήματα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Προχωράμε στο σχεδιασμό ενός προγράμματος, ίσως του μεγαλύτερου οικιστικού προγράμματος των τελευταίων δεκαετιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε.
«Με την ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος θα ενισχυθεί έμμεσα και το εισόδημα των στελεχών. Πέραν όμως αυτού, να θυμίσω ότι από 1/1/2024, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, τα στελέχη θα δουν άμεσες αυξήσεις στα εισοδήματά τους. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια στο υγειονομικό κομμάτι, έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες προς τα στελέχη και τις οικογένειές τους. Όλο αυτό συνιστά ένα πλέγμα μέριμνας προσωπικού, ώστε το αρκετά επίπονο και δύσκολο επάγγελμα του στρατιωτικού, να γίνει πιο ελκυστικό σε συνδυασμό, βεβαίως, με την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής πολιτικής των παραγωγικών σχολών. Επενδύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς πέρα από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αποτελεί πάντοτε έναν πολλαπλασιαστή ισχύος και εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια, ολοένα και περισσότερες νέες και νέοι πρόκειται να εισέλθουν στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων», κατέληξε ο ΥΦΕΘΑ κ.Κεφαλογιάννης.
Φωτογραφία αρχείου