Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης έδωσε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στην «POLITICAL» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ερωτηθείς για την καθέλκυση της φρεγάτας FDI και τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ.Κεφαλογιάννης δήλωσε:
«Η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων», η πρώτη από τις τρεις, τουλάχιστον, υπερσύγχρονες φρεγάτες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε δεσμευθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους».
«Ο σχεδιασμός για τα 24 Rafale, τις 3 + 1 Belhara, τα 83 F-16 που αναβαθμίζονται σε επίπεδο Viper, η μελλοντική απόκτηση των 20+ F-35, για να αναφέρω μόνο μερικά, θα βελτιώσουν κατά πολύ τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας. Παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει, γιατί έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών», τόνισε ο ΥΦΕΘΑ.
«Υπενθυμίζω εδώ ότι η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποτελεί μέρος μιας πολυεπίπεδης εθνικής στρατηγικής για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται μια σειρά από πολυμερείς ή διμερείς συνεργασίες στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής».
Η εμπλοκή των ΕΔ σε κοινωνικά ζητήματα
Σχετικά με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, η πολιτική προστασία ή η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, και το πως αυτή μπορεί να τις «αποπροσανατολίζει», ο κ.Κφεαλογιάννης είπε πως το ζήτημα έχει πολλαπλές διαστάσεις.
«Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του μεταναστευτικού, για παράδειγμα, εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων προκλήσεων ασφαλείας που η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει. Ξέρετε, μπορεί η φύση του πολέμου να παραμένει αναλλοίωτη, η μορφή του ωστόσο εξελίσσεται διαρκώς. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαρκούς μετάβασης από τον συμβατικό στον υβριδικό πόλεμο, όπου δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί. Τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα».
«Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι ζήτημα απλώς μιας κυβερνητικής επιλογής. Εντάσσεται στην ευρύτερη αποστολή τους για την προάσπιση της ευημερίας των πολιτών, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους θα κληθούν να υπερασπίσουν την πατρίδα, όποτε αυτό χρειαστεί. Γι’ αυτό και σήμερα η συνεισφορά τους είναι εμφανής σε μια σειρά από τομείς, όπως η υγεία με την τοποθέτηση ιατρών οπλιτών σε ιατρεία και κέντρα υγείας ακριτικών περιοχών, τη διάθεση στρατιωτικών ιατρών σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή οδηγών για τη στελέχωση των πληρωμάτων του Ε.Κ.Α.Β.»
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, το βασικό κριτήριο για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών είναι η μη διατάραξη των επιχειρησιακών αναγκών των Επιτελείων, οι οποίες αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα», διαβεβαίωσε ο ΥΦΕΘΑ.
Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ
Σε ερώτηση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να υπονομευθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες των Επιτελείων, ο κ.Κεφαλογιάννης είπε:
«Πρώτα απ’ όλα, απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση ενός ακινήτου είναι ο αποχαρακτηρισμός του από τα Γενικά Επιτελεία ως επιχειρησιακό. Ο αποχαρακτηρισμός αυτός, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, δε γίνεται «ελαφρά τη καρδία». Γίνεται μετά από ώριμη σκέψη, με βάση την εθνική αμυντική στρατηγική και τις μακροπρόθεσμες επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Είμαι σε θέση να σας πω ότι έχουμε ήδη διαμορφώσει μια ρεαλιστική εικόνα και σύντομα, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, θα εντοπίσουμε εκείνα τα ακίνητα που, μέσω σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών. Ένας δεύτερος τρόπος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ έχει αναμφίβολα κοινωνικό χαρακτήρα. Εμβληματικό παράδειγμα αποτελεί το πρώην «Στρατόπεδο Καρατάσιου» στη Θεσσαλονίκη. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας για την παραχώρησή του με στόχο την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου ογκολογικού νοσοκομείου. Ένας τρίτος τρόπος αξιοποίησής της ακίνητης περιουσίας έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, μέσω της μίσθωσης ακινήτων με ανταποδοτικά και οικονομικά οφέλη για τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη τους. Ως προς αυτόν τον τρόπο αξιοποίησης, σχεδιάζουμε να τον συστηματοποιήσουμε και να τον εκσυγχρονίσουμε, συμπεριλαμβάνοντας θεσμικά όλα τα σύγχρονα διαθέσιμα εργαλεία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας».
Εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων
«Οι επαγγελματικές προδιαγραφές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να επανασχεδιάζονται διαρκώς με τέτοιο τρόπο, ώστε τα στελέχη να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας», ανέφερε ο υφυπουργός.
«Γι αυτό και προχωρούμε σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Βασικοί άξονες σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι ο πολλαπλασιασμός των παρεχόμενων δυνατοτήτων για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, η απλούστευση της ίδρυσης νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς και η δυνατότητα ίδρυσης αυτόνομων διδακτορικών προγραμμάτων. Αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις, ανάλογα με τις ανάγκες σχεδιάζουμε και για άλλες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, η Σχολή Εθνικής Άμυνας και οι Σχολές Υπαξιωματικών. Τέλος, σημαντική παράμετρος, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης στην εκπαιδευτική πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί και η αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας για την κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων από τους στρατευσίμους, μέσω του προγράμματος «Θητεία -Ευκαιρία» που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία σχεδιασμού», κατέληξε ο ΥΦΕΘΑ.