ΥΦΕΘΑ: «Πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή των συμμάχων μας στην έκρηξη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (World Hellenic Inter–Parliamentary Association – WHIA), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς και ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού και της χώρας, την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σε εθνικά ζητήματα κρίσιμης σημασίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προάγοντας την αμυντική διπλωματία και οικοδομώντας συμμαχίες με χώρες με κοινές αξίες και σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η Πατρίδα μας προσαρμόζει την ατζέντα άμυνας και ασφάλειας στις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος, εκσυγχρονίζοντας την εθνική αμυντική βιομηχανία με έμφαση στην καινοτομία και ενισχύοντας διαρκώς τις δυνατότητες και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι είπε για τις προκλήσεις από την Τουρκία

«Μετά από υψηλές εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που προκλήθηκαν από τις τουρκικές ενέργειες και ρητορική, το casus belli και τον αναθεωρητισμό, συμπεριλαμβανομένης της απειλής χρήσης βίας, αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο πεδίο», ανέφερε αρχικά ο ΥΦΕΘΑ.

«Από το άνοιγμα των διμερών διαύλων διαλόγου μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη διμερών επαφών τους επόμενους μήνες: έναν πολιτικό διάλογο, συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Υπουργεία Άμυνας), και συναντήσεις με θετική ατζέντα (τουρισμός, επενδύσεις, γεωργία, εμπόριο, θαλάσσιες υποθέσεις και κλιματική αλλαγή). Ωστόσο, υπάρχουν δομικές διαφορές , που δεν μπορούν εύκολα να γεφυρωθούν, όσον αφορά τα ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς οι θέσεις της Τουρκίας απέχουν από τους κανόνες που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε.

«Ο εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να βασιστεί στον πλήρη σεβασμό, από την τουρκική πλευρά, του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα, του Δικαίου της Θάλασσας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των εντάσεων», υπογράμμισε ο ΥΦΕΘΑ.

«Αντιθέτως, επιδιώκει να εδραιώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, είναι υποχρέωσή μας να επιστήσουμε την προσοχή των συμμάχων και των εταίρων μας στην έκρηξη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Το μήνυμα προς τους Συμμάχους και τους εταίρους μας είναι πολύ απλό: Για να αποφευχθεί η κατάσταση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, πρέπει να δημιουργηθεί ένα φράγμα ενάντια στον αναθεωρητισμό, ανεξαρτήτως από πού προέρχεται».

Η αναφορά στην Βόρεια Μακεδονία

«Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σταθερότητα και την ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων. Υποστηρίζουμε τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις ένταξης σε αυτή την οικογένεια. Ωστόσο, το κράτος και η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έχουν επιλέξει, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα της χώρας στον εγχώριο δημόσιο λόγο», δήλωσε ο κ.Κεφαλογιάννης.

«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος »Βόρεια Μακεδονία» σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Η συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες αποτελεί το θεμέλιο της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Η επιλεκτική εφαρμογή τους είναι, επομένως, απαράδεκτη», τόνισε.