Ο ΥΦΕΘΑ κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσώπησε σήμερα, Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για το ετήσιο Πολιτικό Μνημόσυνο των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στους Τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων.
Ο κ. Χαρδαλιάς παρακολούθησε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού. Ακολούθως, παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση και κατέθεσε στεφάνι στους Τάφους των Βενιζέλων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, βασικός ομιλητής ήταν ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Δρ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο ΥΦΕΘΑ στον χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής:
«Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του κ. Πρωθυπουργού, νιώθω ιδιαίτερη τιμή αλλά και υπερηφάνεια, που παρευρίσκομαι στο σημερινό ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο για τους Ελευθέριο και Σοφοκλή Βενιζέλο, σε μια σεμνή τελετή που στοχεύει αφενός στον αναστοχασμό του παρελθόντος και την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στην ανάδειξη εποικοδομητικών μηνυμάτων για τη σημερινή πολιτική σκηνή.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υπήρξε αναμφίβολα μια χαρισματική πολιτική αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και διπλωματική μεγαλοφυΐα, που κυριάρχησε στον πολιτικό βίο της Ελλάδας από το 1910 έως το 1936, περίοδο κατά την οποία διετέλεσε επτά φορές Πρωθυπουργός, παραθέτοντας ένα άκρως θετικό ισοζύγιο προσφοράς, αλλά και πράξεις που υπηρέτησαν υποδειγματικά το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στη νεότερη ιστορία της χώρας μας.
Υπήρξε σπουδαίος μεταρρυθμιστής, ο οποίος ανασυγκρότησε όλους τους θεσμούς του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα ώριμο πρότυπο οραματιστή, που υπηρέτησε με συνέπεια αλλά και αποφασιστικότητα μέχρι τέλους, την ιδέα της δημοκρατίας, της ισότητας και της συγκρότησης ενός κράτους σύγχρονου, δημοκρατικού και ευνομούμενου, μέσα από την καθιέρωση νέων κρατικών αλλά κυρίως κοινωνικών δομών.
Η πληθωρική προσωπικότητά του, η πολιτική ευφυΐα του, το ηγετικό του κύρος, η φλογερή εθνική του συνείδηση, η αποφασιστικότητά του στη λήψη κρίσιμων στρατηγικών αποφάσεων, η συνολική δέσμευση και προσήλωσή του στο δημόσιο συμφέρον, η διπλωματική του δεξιοτεχνία και οξυδέρκεια, καθώς επίσης και η πολιτική του διορατικότητα σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ρεαλιστικής ανάγνωσης και προσέγγισης των διεθνών και περιφερειακών γεωπολιτικών εξελίξεων, διαμόρφωσαν τον δικό του προσωπικό σφραγιδόλιθο στην πολιτική και ιστορική διαδρομή της Πατρίδας μας.
Η εδραίωση της δημοκρατίας, οι θεσμικές του μεταρρυθμίσεις στην εκπαιδευτική και εργατική νομοθεσία, η οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου με σύγχρονες νομικές νόρμες, η αναζωογόνηση της αγροτικής παραγωγής, η ανασυγκρότηση της οικονομικής δραστηριότητας, η στρατιωτική αναδιοργάνωση, καθώς επίσης και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτέλεσαν για τον Ελευθέριο Βενιζέλο πολιτικές αστικού νεωτερισμού, οι οποίες δεν ανέτρεψαν απλά τις καθεστηκυίες αντιλήψεις και αγκυλώσεις, που συντελούσαν στη στασιμότητα και την αδράνεια, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσαν ένα σαρωτικό κύμα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Βενιζέλος υπήρξε ασύγκριτο πρότυπο Εθνικού Ηγέτη, που διέθετε μοναδική πολιτική διορατικότητα και διπλωματική δεξιοτεχνία, χαρίσματα που του επέτρεψαν να υπηρετήσει με πάθος, αφενός την εθνική ολοκλήρωση και αφετέρου τον αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας, εγχειρήματα που προωθούσε ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενος κάθε ιστορική ευκαιρία ή πολιτική δυνατότητα που του παρουσιαζόταν στο διεθνές διπλωματικό πεδίο και αναλαμβάνοντας πλήρως τους ενδεχόμενους κινδύνους των όποιων επιλογών του.
Η μαχητική του διάθεση, χαρακτηριστικό της πλουραλιστικής ηγετικής του φυσιογνωμίας, δεν επηρεάστηκε σε καμιά στιγμή του πολιτικού του βίου από τα έντονα πατριωτικά συναισθήματά του, αλλά συνδυάστηκε εποικοδομητικά με το σκληρό πραγματισμό του για την πορεία των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων αλλά και συσχετισμών, αποδεικνύοντας με τις πράξεις του, ότι το προσωπικό του ρολόι, ήταν απόλυτα συγχρονισμένο με το ρολόι της ίδιας της ιστορίας.
Ως οξυδερκής πολιτικός και επιδέξιος χειριστής της διπλωματικής τέχνης, αντιλαμβάνονταν την αναμφίβολη δυναμική που παράγουν τα αποτελέσματα των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και την καταλυτική δύναμη της ειρήνης, της διπλωματίας, του διαλόγου, των διαπραγματεύσεων και των προωθητικών συμβιβασμών.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κρητικός πολιτικός δεν αντιμετώπισε τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του, όπως ήταν η επανάσταση του ’97 στην Κρήτη, η επανάσταση στο Θέρισο και στο Γουδή, το Κίνημα της Θεσσαλονίκης, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ως απλούς ιστορικούς σταθμούς που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στη διαδρομή του χρόνου, αλλά κατάφερε να χειραγωγήσει τη δυναμική που παρείχαν στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, κυρίως προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και της εξωστρέφειας της ίδιας της Πατρίδας.
Για τον Βενιζέλο ο συμβιβασμός δεν αποτελούσε έκπτωση, δεν στρεφόταν απαραίτητα ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε οποιαδήποτε εθνική υποταγή. Θέση που επιβεβαιώθηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και φιλίας, που αναλήφθηκε λίγα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και οδήγησε στην εμπέδωση της περιφερειακής ειρήνης, της συνεργασίας, της συνύπαρξής των δύο λαών και εν τέλει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και οικονομικής ευημερίας της χώρας μας.
Τα επιτεύγματα της πολιτικής του αποκτούν ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα εφόσον τεθούν στο πολυτάραχο εγχώριο πλαίσιο των αρχών του 20ου αιώνα και αξιολογηθούν σε σύνθεση με τις ποικίλες εξωγενείς μεταβλητές αλλά και την πίεση που αυτές ασκούσαν πάνω σε ένα ασταθές, βαθιά πολωμένο, βαθιά διχασμένο πολιτικό σύστημα με έντονες εξωτερικές εξαρτήσεις.
Στο συλλογικό υποσυνείδητο του λαού μας, η μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου θα κυριαρχεί πάντα, ως ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με την επέκταση και ουσιαστικά το διπλασιασμό του εθνικού ελληνικού χώρου, αλλά και ως ο διαμορφωτής της σύγχρονης Ελλάδας, της Ελλάδας της αυτοπεποίθησης, της αξιοπρέπειας, της εξωστρέφειας, της δυναμικής ένταξης στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα και περιβάλλον.
Παράλληλα με την τιμή που αποδίδουμε με τη σημερινή εκδήλωση μνήμης στη μεγάλη προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, μας παρέχεται η ευκαιρία, να τιμήσουμε και το γιο του, Σοφοκλή Βενιζέλο, ο οποίος υπήρξε ένας συνετός, ένας μετριοπαθής και χαμηλών τόνων πολιτικός, που προσέφερε στο έθνος με ανιδιοτελή αγάπη, με ακεραιότητα χαρακτήρα, με πολιτικό ήθος, με ορθολογισμό και πάνω από όλα με σεμνότητα, θέτοντας τη δική του προσωπική σφραγίδα σε κρίσιμες στιγμές της πολιτικής διαδρομής της Πατρίδας μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε αναμφίβολα ένας ριζοσπάστης οραματιστής και ρεαλιστής Ηγέτης παγκοσμίου ακτινοβολίας, με φλογερή εθνική συνείδηση και ανυπέρβλητο δημοκρατικό ήθος, ο οποίος με τον βίο και την πολιτεία του, κληροδότησε στο σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι ένα ώριμο «Πρότυπο Ηγεσίας», από το οποίο κάθε πολιτικός, κάθε ενεργός πολίτης οφείλει να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα, για την ενάσκηση των καθηκόντων του.
Ένα ηγετικό πρότυπο,
που θέτει την ευθύνη εξυπηρέτησης του δημοσίου και εθνικού συμφέροντος, υπεράνω της διαιώνισης της εξουσίας ως θυσία στο βωμό της εφήμερης δημοφιλίας.
Που υπηρετεί με σθένος και αποφασιστικότητα την πραγμάτωση του δημοκρατικά νομιμοποιημένου Οράματός του για την Πατρίδα, χωρίς να παρασύρεται από τον λαϊκισμό ή την «κολακεία» του κοινωνικού συνόλου.
Που αγνοεί το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» και υπολογίζει μόνο το ολέθριο κόστος που ανακύπτει, όταν δεν σεβόμαστε στο ακέραιο την λαϊκή εντολή και εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής. Που στηρίζεται στο «περίσσευμα ψυχής», ώστε να μην παρασύρεται σε πράξεις αντεκδίκησης έναντι των αντιπάλων του, όποιο και αν είναι το μέγεθος της αδικίας που αυτοί του επιφυλάσσουν.
Σε καιρούς μεταβατικούς, σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας και κρίσης, όπως η παρούσα διεθνής χρονική συγκυρία, η συνολική δέσμευση και προσήλωση του Ελευθερίου Βενιζέλου στο εθνικό και δημόσιο συμφέρον, ο μεταρρυθμιστικός προσανατολισμός του, ο συνδυασμός διορατικότητας και πραγματισμού, καθώς επίσης και η σύνδεση του οράματος με την επιμονή, με τη μεθοδικότητα, δεν πρέπει να προκαλούν μόνο τον θαυμασμό μας, αλλά παράλληλα να λειτουργούν ως εφαλτήριο προβληματισμού για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της Πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ».
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Χαρδαλιάς παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νικόλαος Παπαδάκης, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Χανίων.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, οι Βουλευτές Χανίων κ.κ. Μανούσος – Κωνσταντίνος Βολουδάκης και Βασίλειος Διγαλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, οι Διοικητές των τοπικών Σχηματισμών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας, Δήμαρχοι και στελέχη της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.