Με το Σχέδιο Νόμου «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» δίνουμε κίνητρα στα στελέχη του Υγειονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η μείωση του χρόνου διοίκησης και η μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ειδικότητας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ), Γιάννης Κεφαλογιάννης, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3 FM» και τον δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε.
Για τη διάρκεια υποχρεωτικής παραμονής των στρατιωτικών γιατρών στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπογράμμισε: «Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι, η υποχρεωτική παραμονή στα στρατιωτικά νοσοκομεία ισούται με το διπλάσιο του χρόνου φοίτησης στη Σχολή, δηλαδή 12, συν 5 έτη για την ειδικότητα, δηλαδή στο σύνολο 17».
«Με το νομοσχέδιο εξακολουθεί να ισχύει το διπλάσιο των ετών φοίτησης, ωστόσο ο χρόνος ειδικότητας μέσα σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο αφαιρείται από το συνολικό χρόνο υποχρεωτικής παραμονής. Επομένως, ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στην υπηρεσία από τα 17 χρόνια μπορεί να μειωθεί ακόμα και στα 12-13 έτη» πρόσθεσε ο ΥΦΕΘΑ.
«Κάνουμε πενταετή προγραμματισμό και βελτιώνουμε τη διαδικασία απονομής των ιατρικών ειδικοτήτων. Δίνουμε κίνητρα στα στελέχη του Υγειονομικού Σώματος, όπως η μείωση του χρόνου διοίκησης και η μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ειδικότητας, σε δυόμισι από πέντε που χρειάζεται σήμερα, κατά μέσο όρο, ενώ θα υπάρχει μηδενική αναμονή σε ‘άγονες’ ειδικότητες» εξήγησε ο κ.Κεφαλογιάννης.
Για την ενίσχυση του εισοδήματος των υγειονομικών, επισήμανε ότι για πρώτη φορά «θεσπίζεται η αποζημίωση εφημεριών των στρατιωτικών γιατρών όπως ακριβώς γίνεται στο ΕΣΥ, αποκαθιστώντας την – έως σήμερα – αδικία».
«Παράλληλα, θεσμοθετείται η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των νοσηλευτών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους στρατιωτικούς γιατρούς, να έχουν απογευματινά ιατρεία. Ενισχύουμε το εισόδημα των υγειονομικών στελεχών μας, προσπαθώντας να τους εξομοιώσουμε σε επίπεδο προνομίων με τους γιατρούς του ΕΣΥ», συμπλήρωσε ο ΥΦΕΘΑ.
Για τις μετακινήσεις των στρατιωτικών γιατρών, είπε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν «ανάγκες κάλυψης κενών του ΕΣΥ διατίθενται στρατιωτικοί γιατροί, προς νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος – κυρίως από το 424 ΓΣΝΕ – αλλά και στα νησιά».
«Οι γιατροί», συνέχισε, «που μετακινούνται, εργάζονται μόνο στο πολιτικό νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα της μετακίνησης και λαμβάνουν μία επιπλέον αποζημίωση για την «ταλαιπωρία» που υφίστανται από τη συγκεκριμένη διαδικασία».
«Σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση πραγματοποιείται από κάποιο τμήμα στο οποίο υπάρχει πλεόνασμα γιατρών. Γιατί η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένα τμήματα μπορεί να έχουμε υποστελέχωση, σε κάποια άλλα έχουμε και πλεόνασμα», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Σήμερα», εξήγησε ο ΥΦΕΘΑ, «ισχύει το εξής παράδοξο. Είναι δυνατή η μετακίνηση ενός στρατιωτικού γιατρού από στρατιωτικό νοσοκομείο σε πολιτικό, αλλά όχι από στρατιωτικό νοσοκομείο σε άλλο στρατιωτικό. Για παράδειγμα, αν προκύψει ανάγκη για έναν αναισθησιολόγο στο 251 ΓΝΑ για ένα έκτακτο χειρουργείο, δεν μπορεί να μετακινηθεί από το 401 ΓΣΝΑ».
«Αυτό διορθώνεται με το νομοσχέδιο. Τα τελευταία χρόνια το επικουρικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας ενισχύει τη στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και αντιστοίχως οι στρατιωτικοί γιατροί καλύπτουν όπου υπάρχει δυνατότητα κενά του ΕΣΥ», κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI