Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του, για την εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του καναλιού ΡΙΚ και τη δημοσιογράφο Σταυριανή Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και στην πιθανότητα εύρεσης λύσης στο Κυπριακό.
Για το μήνυμα της μαζικής παρουσίας της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο
«50 χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα της παράνομης τουρκικής εισβολής, βρεθήκαμε στην μαρτυρική Μεγαλόνησο, προκειμένου να στείλουμε το μήνυμα ότι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία πάντοτε συμπαρίσταται στην κυπριακή, είναι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε, ώστε να γίνει πραγματικότητα η μοναδική βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε αρχικά ο ΥΦΕΘΑ.
«Έχουμε υποχρέωση προς τους νεκρούς μας, Κύπριους και Ελλαδίτες, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους, για την ελευθερία στην Κυπριακή Δημοκρατία, να κρατήσουμε ζωντανό το όνειρο του κυπριακού αγώνα για ένα ενιαίο κυπριακό κράτος με βάση και τις συνθήκες που ανέφερα ανωτέρω. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οποιοσδήποτε επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία, τα δίκαια της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα μας βρει απέναντι σε όλα τα fora, είτε είναι πολιτικά, είτε αν χρειαστεί και επί του πεδίου», πρόσθεσε.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν το Κυπριακό είναι στην ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου
«Δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Από τη μια πλευρά, είναι θετικό ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία, ακόμη και όταν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Ως Ελλάδα θεωρούμε ότι υπάρχει μια και μοναδική διαφορά, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, εν προκειμένω δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».
Για το αν υπάρχει αισιοδοξία για την εύρεση βιώσιμης λύσης του Kυπριακού
«Οι σχέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είναι σε άριστο επίπεδο, υπάρχει ομοψυχία και αν μπορεί να βρεθεί θετικό momentum για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν. Χωρίς βεβαίως να γίνει καμία υποχώρηση στις πάγιες εθνικές θέσεις, γεγονός το οποίο είναι εφικτό, αρκεί και η απέναντι πλευρά να δείξει αντίστοιχα δείγματα, κάτι που δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν τρέφω καμία αυταπάτη, διότι η επιθετικότητα της τουρκικής πλευράς αυξάνεται συνεχώς σε επίπεδο ρητορικής. Τους καλούμε ευθέως να δείξουν μια διάθεση βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού», όπως είπε ο κ.Κεφαλογιάννης.
Για τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου
«Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση η Ελλάδα να αποστασιοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα συνεχίζουμε να την στηρίζουμε μέχρι να υπάρξει μια οριστική, δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δένδιας δήλωσε ότι »η Κύπρος κείται πλησίον» εκφράζοντας πλήρως τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια και με τα διάφορα σχήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στα οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, θεωρώ ότι έχει αναβαθμιστεί πλήρως η γεωπολιτική σημασία της Νήσου. Μέσα από αυτά τα σχήματα υπάρχει άριστη αμυντική συνεργασία, συνεπώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις συνθήκες που δημιουργούνται προς όφελος μιας ακόμη πιο στενής αμυντικής συνεργασίας ανάμεσά μας. Παράλληλα, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και το γεγονός ότι η Ευρώπη μετά από δεκαετίες λήθαργου ξύπνησε και φαίνεται ότι δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε ζητήματα ενιαίας αμυντικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, μέσα σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας, είναι χρέος μας να διερευνήσουμε τις δυνατότητες περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεών μας, τόσο σε διμερές, όσο και σε τριμερές ή πολυμερές επίπεδο», κατέληξε ο ΥΦΕΘΑ.