Ως εξαιρέσεις και μεμονωμένα περιστατικά αντιμετώπισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ), Γιάννης Κεφαλογιάννης, τα όσα καταγγέλλει το ΚΚΕ για ελλείψεις στη σίτιση, στην ασφάλεια και την υγιεινή στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ) Οπλιτών. Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Παπαναστάση.
«Και επαρκείς ποσότητες φαγητού και νερού υπάρχουν και βεβαίως οι κανόνες υγιεινής εφαρμόζονται σε χιλιάδες στρατεύσιμους οι οποίοι μπαίνουν ανά ΕΣΣΟ ανά δίμηνο περίπου. Βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά. Είμαι ο τελευταίος που θα σας πει ότι όλα έχουν καλώς και ότι υπάρχει μία μαγική εικόνα», είπε ο ΥΦΕΘΑ. Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι πιστοποιημένα συνεργεία απολύμανσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προβαίνουν σε εκτεταμένες απεντομώσεις και σε μυοκτονίες, για προληπτικούς λόγους, και εφαρμόζονται όλα τα ισχυρά μέτρα υγιεινής των στρατοπέδων.
«Η επαγρύπνηση όλων σε αυτό το ζήτημα πρέπει να είναι διαρκής. Ως πολιτική ηγεσία εκδώσαμε μία διαταγή στις 3 Οκτωβρίου για 2023 προς όλα τα γενικά επιτελεία, προκειμένου να υπάρχουν και έκτακτοι υγειονομικοί έλεγχοι, ύστερα από αυτές τις καταγγελίες που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των ελέγχων στα κέντρα εκπαίδευσης ανέδειξαν ότι τόσο το εμπλεκόμενο προσωπικό όσο και οι διοικήσεις των κέντρων εκπαίδευσης τηρούν και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την περαιτέρω αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου υγιεινής και ασφάλειας του αεροδρομίου, όπου αυτό απαιτείται», είπε ο ΥΦΕΘΑ κ.Κεφαλογιάννης.
Καταγγελίες για ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης ωστόσο, είπε πως «οι στρατιώτες επανειλημμένα καταγγέλλουν ότι οι μερίδες του φαγητού που τους χορηγούνται δεν φτάνουν για όλους. Στα μαγειρεία και στα εστιατόρια δεν τηρούνται βασικές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τροφικές δηλητηριάσεις. Σε πολλά κέντρα νεοσυλλέκτων το νερό του δικτύου δεν είναι πόσιμο και αναγκάζονται να το αγοράζουν από τα στρατιωτικά κυλικεία, τα λεγόμενα ΚΨΜ». Ο βουλευτής επικαλέστηκε επίσης καταγγελίες για ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενοφόρα.
«Δεν είμαι από εκείνους οι οποίοι ωραιοποιούν καταστάσεις. Προφανώς υπάρχουν και προβλήματα και δυσλειτουργίες. Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε ότι όταν πρέπει να συντονίσεις χιλιάδες οπλίτες, χιλιάδες νέους ανά ΕΣΣΟ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και αυτά τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες. Αυτό, όμως, το οποίο σας καλώ να αναγνωρίσετε, είναι ότι όταν μιλάμε για υγειονομικού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως για παράδειγμα στομαχικές διαταραχές, αυτά αποτελούν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Δεν είναι ο κανόνας», επέμεινε ο ΥΦΕΘΑ και πρόσθεσε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει προληπτικός ιατρικός έλεγχος σε όλους τους νέους, οι οποίοι έρχονται στα Κέντρα Κατάταξης. Η παρουσία του ιατρικού προσωπικού είναι εικοσιτετράωρη, υπάρχει και μέριμνα να διασφαλίζεται επάρκεια σε υγειονομικό υλικό εντός στρατοπέδου σε κάθε Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Μάλιστα, στην περίπτωση των έκτακτων περιστάσεων των ιατρικών περιστατικών, υπάρχουν διαθέσιμα και ασθενοφόρα για τη μεταφορά, τόσο του προσωπικού, όσο και των οπλιτών, είτε σε πολιτικά, είτε σε στρατιωτικά νοσοκομεία κατά περίπτωση».
Πρόγραμμα «Θητεία-Ευκαιρία»
Ο ΥΦΕΘΑ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Θητεία-Ευκαιρία».
«Έχουμε εξαγγείλει με τον κύριο υπουργό ένα πρόγραμμα, πράγματι αναβάθμισης της θητείας πάνω σε ένα άλλο θέμα, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε και σε νομοθετικό επίπεδο. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα ‘Θητεία-Ευκαιρία’. Είναι μια δυνατότητα στους νέους μας οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα κάτι να σπουδάσουν ή ενδεχομένως να παρακολουθήσουν, να πάρουν ένα πιστοποιητικό για την απόκτηση δεξιοτήτων, το οποίο θα τους είναι χρήσιμο την επαύριον για τον επαγγελματικό τους βίο», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία EUROKINISSI