Υπηρεσιακός ΥΕΘΑ για Ένοπλες Δυνάμεις «παροχής υπηρεσιών»!

Ο πτέραρχος Γιάγκος και ο ναύαρχος Χηνοφώτης μέχρι χθες τουλάχιστον δήλωναν άγνοια για την πιθανή τοποθέτησή τους -του ενός ή του άλλου- στη θέση του υπηρεσιακού ΥΕΘΑ. Δεν γνωρίζουμε αν έχουν κολακευθεί από την προοπτική να γίνουν ΥΕΘΑ για μερικές μέρες. Υπηρεσιακοί ΥΕΘΑ σε Ένοπλες Δυνάμεις που οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, αλλά ειδικά αυτές των τελευταίων ετών ,μετέτρεψαν σε ΕΔ “παροχής υπηρεσιών”.

Και οι δύο Επίτιμοι ΓΕΕΘΑ γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το χώρο των ΕΔ. Κι έχουν ίσως κι αυτοί τις ευθύνες τους ίσως . Παρόλα αυτά οι θητείες και των δύο έχουν θετικό πρόσημο.

Οι ΕΔ ειδικά στα χρόνια της κρίσης έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Τις θυμούνται οι πολιτικοί όταν χρειάζονται τα vip αεροσκάφη, αν χρειαστούν κάποιο ελικόπτερο για να …πεταχτούν κάπου εντός της χώρας, σπεύδουν σ΄ αυτές μόλις ο πρώτος θάμνος αρχίζει να καίγεται και τρέχουν να κρυφτούν πίσω τους όταν κάτι τραγικό συμβαίνει στην χώρα. Τις χρησιμοποιούν για να σώσουν όσους κατοίκους της περιφέρειας …κατόρθωσαν να τους αφήσουν χωρίς ιατρική περίθαλψη και τις βάζουν κάθε λίγο και λιγάκι να κάνουν αχρείαστες ασκήσεις όχι για να ασκηθούν ,αλλά για να πάνε οι ίδιοι και να κάνουν δήλωση για το αξιόμαχό τους. Το οποίο με απίστευτη ευκολία περιφρονούν,μ΄ όλα όσα αποφασίζουν στη συνέχεια!

Υπουργοί Εθνικής Άμυνας άλλαξαν …σαν τα πουκάμισα τα χρόνια της κρίσης. Προκοπή δεν είδαμε. Και τώρα πάμε πάλι σε υπηρεσιακό ΥΕΘΑ.

Όποια κι αν είναι η επιλογή μεταξύ Γιάγκου και Χηνοφώτη -αν τελικά πράγματι είναι “υποψήφιοι- δεν θα είναι άσχημη απόφαση. Ξέρουν και οι δύο το στράτευμα καλά και μπορούν πολύ άνετα να το διαχειριστούν. Όπως μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε “απρόβλεπτο”, μπορεί να μας προκύψει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Δυστυχώς δεν θα έχουν ούτε τώρα την δυνατότητα και την ευχέρεια να κάνουν οποιαδήποτε παρέμβαση.