Τα πτυχία στο «νέο αίμα» αξιωματικών του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού επέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από τη νέα φουρνιά ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους στη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού, αποφοιτώντας επιτυχώς 5 Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και 2 του Πολεμικού Ναυτικού.
Η ιστορία της ΣΤΕΑΜΧ
Η ΣΤΕΑΜΧ ιδρύθηκε ως Σχολείο Τεχνικής Εκπαίδευσης το Σεπτέμβριο του 1925 και το Φεβρουάριο του 1926 υπήχθη στη Σχολή Εφαρμογής Μηχανικού, με δύο τμήματα εκπαίδευσης:
Το τμήμα Τεχνικών Έργων.
Το τμήμα Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας.
Επίσημη έναρξη λειτουργίας της Σχολής έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 1926. Με τον Νόμο 2125/1939, η Σχολή διέκοψε τη λειτουργία της και με το Νομοθετικό Διάταγμα 1204/1949 επανιδρύθηκε με την επωνυμία «ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ (ΣΤΕΑΜΧ)».
Από το 1926 μέχρι το 2006 αποφοίτησαν από τη Σχολή 939 Αξκοί του Μηχανικού, οι οποίοι επάνδρωσαν τις τεχνικές υπηρεσίες του Μηχανικού (Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Ανασυγκρότησης (ΣΥΚΕΑ),Μικτή Ομάδα Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης (ΜΟΜΑ)) και με την υψηλή επιστημονική και τεχνική τους κατάρτιση συνέβαλαν στο έργο της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής (οδοί, γέφυρες, σχολεία κτλ.).
Επιπρόσθετα την περίοδο 1936-1940 οι απόφοιτοι της Σχολής συμμετείχαν ενεργά στην αμυντική θωράκιση της χώρας με κατασκευή των οχυρωματικών έργων της Γραμμής ΡΟΥΠΕΛ, έργων που προκάλεσαν ευμενή σχόλια και κρίσεις. Ιδιαίτερα τονίσθηκε η αρτιότητα της οχύρωσης και κυρίως ο ενεργητικός τρόπος διεξαγωγής της άμυνας, η θαυμάσια επιλογή των θέσεων και η τέλεια προσαρμογή των έργων στο έδαφος. Η μορφή της οχύρωσης χαρακτηρίστηκε ως «Χρυσός μέσος όρος» μεταξύ των Γαλλικών οχυρώσεων και των οχυρώσεων των άλλων προηγμένων χωρών.
Αποστολή
Παρέχει ανώτατη, επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση στους Αξιωματικούς Μηχανικού του Στρατού Ξηράς και Τεχνικούς Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να καταστούν ικανοί να:
Συντάσσουν μελέτες στρατιωτικών έργων.
Επιβλέπουν την εκτέλεση στρατιωτικών έργων.
Επιβλέπουν την συντήρηση στρατιωτικών έργων και εγκαταστάσεων.
Εκπαίδευση
Η Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών ηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ), με έδρα την Αθήνα, είναι Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που προσφέρει Ανώτατη Επιστημονική και Τεχνική Εκπαίδευση, κατεύθυνσης Πολιτικού Μηχανικού, στους αξιωματικούς του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σε αλλοδαπούς Αξιωματικούς.
Η εκπαίδευση διαρκεί δύο εκπαιδευτικά έτη με έναρξη την 1η Σεπτεμβρίου και λήξη την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους. Περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικά εξάμηνα κατά τη διάρκεια των οποίων διδάσκονται συνολικά 21 μαθήματα. Για την εισαγωγή και φοίτηση στη Σχολή προκηρύσσονται κάθε έτος με διαταγή του ΓΕΣ εισαγωγικές εξετάσεις στα μαθήματα Μαθηματική Ανάλυση, Αναλυτική Γεωμετρία, Φυσική και Μηχανική.
Ο συνολικός αριθμός των σπουδαστών ανέρχεται στους 12 Αξκούς Μηχανικού, 2 του Πολεμικού Ναυτικού και σε 2 αλλοδαπούς Αξιωματικούς κατά εκπαιδευτικό έτος. Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής αποτελείται από καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, λέκτορες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ή άλλης ανώτατης σχολής, ιδιώτες διπλωματούχους ανωτάτων σχολών κατόχους διδακτορικού διπλώματος και απόστρατους Αξκούς πτυχιούχους του ΕΜΠ ή άλλης ισότιμης σχολής.
Για την εκπαίδευση των σπουδαστών η σχολή διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Η/Υ με εγκατεστημένα τεχνικά προγράμματα, ΙNΤΕRNΕΤ και βιβλιοθήκη. Επιπρόσθετα για την αρτιότερη εκπαίδευση των σπουδαστών, πέραν της διδασκαλίας των μαθημάτων περιλαμβάνονται και:
Εργαστηριακές ασκήσεις (Κυρίως στα εργαστήρια του ΕΜΠ).
Πρακτικές εφαρμογές (στο ύπαιθρο, κυρίως στην Οδοποιία και τη Γεωδαισία).
Διαλέξεις.
Επισκέψεις σε μεγάλα τεχνικά έργα.
Εργασία εξαμήνου (αντίστοιχη της διπλωματικής του ΕΜΠ).
Αξιοποίηση – Προοπτικές Αποφοίτων
Οι απόφοιτοι Αξιωματικοί της Σχολής επανδρώνουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Όπλου (Διευθύνσεις Στρατιωτικών Έργων (ΔΣΕ) κτλ.) στις οποίες εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες τεχνικές μεθόδους (χρήση Η/Υ, επιχειρησιακή έρευνα, εδαφομηχανικές μελέτες κτλ.) αποκτούν τις απαραίτητες εμπειρίες και αξιοποιούν «επ’ έργω» τις γνώσεις τους.
Θα πρέπει να τονισθεί η σημαντική προσφορά των παραπάνω Αξιωματικών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου στην αντιμετώπιση των συνεπειών από θεομηνίες και έκτακτες ανάγκες με τη μελέτη και επίβλεψη επισκευής και ανακατασκευής έργων υποδομής σε δήμους και κοινότητες. Επιπρόσθετα οι απόφοιτοι της ΣΤΕΑΜΧ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έχουν δυνατότητα φοίτησης, κατόπιν εξετάσεων, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (5° εξάμηνο) και στις λοιπές Πολυτεχνικές Σχολές.