ΥΕΘΑ: Τι είπε για τις πολλαπλές υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών και UAV

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα: «Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς», λέγοντας αρχικά ότι η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απορρέουν από τα Εθνικά Σχέδια – Διαταγές, ώστε να επιτηρεί και να αστυνομεύει τον εναέριο χώρο του ΑΤΗΙΝΑΙ FIR.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε ακόμα: «Για το σκοπό αυτό, αναγνωρίζει όλα τα αεροσκάφη, επανδρωμένα ή μη, που εισέρχονται σε αυτόν χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσης και άδειας από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας. Επιπροσθέτως, η Πολεμική Αεροπορία προβαίνει στην αναχαίτιση των ιπτάμενων μέσων όταν παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (EEX), ούτως ώστε να κατοχυρώνονται τα εθνικά – κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας μας».

Τέλος, ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε πως: «Σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και απόκρυψης πληροφοριών για την άμυνα της Χώρας, με βάση θεσμοθετημένες διαδικασίες για ανάλογα περιστατικά, και ως εκ τούτου, εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο διαρροής απόρρητων πληροφοριών. Συναφώς, τα στοιχεία παραβάσεων/παραβιάσεων ΕΕΧ βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ και είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Λοιπά στοιχεία, που ζητούνται στη σχετική Ερώτηση, δεν δύνανται να αποδεσμευτούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, λόγω της διαβάθμισης που φέρουν».

Φωτογραφία αρχείου Reuters