Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης με θέμα: «Εξαγωγή ΕΑΣ στην Αίγυπτο – Η απαξίωση των ΕΑΣ συνεχίζεται», λέγοντας αρχικά ότι αφού συγκροτήθηκε επιτροπή, στην οποία ανατέθηκε το έργο προεπιλογής προμηθευτών για την προμήθεια Α’ υλών και υλικών προς υλοποίηση της σύμβασης Cairo/Ν/ΟV/Hellenic/2020/32, αυτή, σύμφωνα με τις διαδικασίες των ΕΑΣ, συνέταξε τους πίνακες προεπιλεγμένων προμηθευτών ανά υλικό και ως προμηθευτές επιλέχθηκαν διεθνείς και ελληνικοί οίκοι, με κριτήρια το βιογραφικό και την προηγούμενη συνεργασία τους με τα ΕΑΣ.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «εν συνεχεία, η Διεύθυνση Προμηθειών με την υπ’αριθμ. 136/09.09.2020 εισήγηση της προς το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), εισηγήθηκε την έγκριση διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών, η οποία και έγινε αποδεκτή στην υπ’αριθμ.161/17.09.2020 συνεδρίαση του ΔΣ, και αποφασίστηκε η έγκριση διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ.2 εδ. δ του ν.3978/2011(Α’137), από τις ως άνω καταστάσεις – πίνακες προεπιλεγέντων προμηθευτών».
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες
Καθόσον αποφασίστηκε από το ΔΣ η διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, ήτοι η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, η αίτηση προσφοράς δε δημοσιεύτηκε και ζητήθηκαν προσφορές δια αποστολής προσκλήσεων από τους προμηθευτές, οι οποίοι είχαν προεπιλεγεί από την ανωτέρω επιτροπή των ΕΑΣ που είχε επικαιροποιήσει τους σχετικούς πίνακες.
Αναφορικά με την εξέταση της δυνατότητας εύρεσης Α’ υλών με ισοδύναμες προδιαγραφές, επισημαίνεται ότι η αλλαγή προδιαγραφών απαιτεί ένα σύνολο δοκιμών, οι οποίες είναι δαπανηρές και χρονοβόρες και οι οποίες δεν ήταν εφικτό να διεξαχθούν στο πλαίσιο εκτέλεσης της σύμβασης. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι το χρονικό σημείο όπου κρίθηκε αναγκαία η προμήθεια έτοιμων ή ημιετοίμων πυρομαχικών, προέκυψαν αντιξοότητες, ειδικότερα λόγω έλλειψης Α’ υλών, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, με αποτέλεσμα η άμεση υλοποίηση της σύμβασης να μην καθίσταται εφικτή.
Περαιτέρω, λόγω της ενσκήψασας πανδημίας, οι ανωτέρω δυσκολίες οξύνθηκαν, και συγκεκριμένα, από τους δεκατρείς (13) διαγωνισμούς για την προμήθεια Α’ υλών οι οκτώ (8) απέβησαν άγονοι, ενώ η έρευνα αγοράς για προμήθεια μέρους ή του συνόλου των εξαρτημάτων ή υποσυγκροτημάτων, με σκοπό την ολοκλήρωσή τους μηχανουργικά και τη φυσιγγιοποίηση του προϊόντος στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, κατέστη άκαρπη.
Η αντίδραση των ΕΑΣ
Με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της σύμβασης, τα ΕΑΣ οδηγήθηκαν στην επιλογή προμήθειας έτοιμων ή ημιετοίμων πυρομαχικών, προκειμένου η εταιρεία να μην κηρυχθεί έκπτωτη, αλλά και να μη διαταραχθεί η υπάρχουσα καλή σχέση με έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο, όπως είναι η Αίγυπτος.
Συνακόλουθα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42, περ. δ του ως άνω νόμου, πραγματοποιήθηκε διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού με περισσότερες από πέντε (5) εταιρείες και κατατέθηκαν τρεις (3) τεχνικο-οικονομικές προσφορές.
Τέλος, το Νοέμβριο 2021 ζητήθηκε με επιστολή η 6μηνη παράταση της σύμβασης, ενώ το αίτημα επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο 2022 και εκκρεμεί η έγγραφη αποδοχή του αντισυμβαλλόμενου. Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.