ΥΕΘΑ: Συνάντηση Δένδια με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας – «Συζητήσαμε για φρεγάτες και Rafale»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας είχε σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, διμερή συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, όπου συζητήθηκαν τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο ΥΕΘΑ νωρίτερα είχε παραστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «Eurosatory 2024», που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Κατά την τελετή, ο κ.Δένδιας έκοψε από κοινού την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, συζητήθηκαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών η περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας.

Επίσης, συζητήθηκε η συμμετοχή της Γαλλίας στο Ελληνικό Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας και η διοργάνωση Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο, με τιμώμενη χώρα επίσης τη Γαλλία.

Οι δηλώσεις ΥΕΘΑ μετά τη συνάντηση

«Είχα πριν λίγη ώρα την ευκαιρία να έχω μια μακράν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο μου τον Sébastien Lecornu. Συζητήσαμε κατ’ αρχάς για μία σειρά θεμάτων μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με την Γαλλία, την οποία είχα την τιμή να υπογράψω ως Υπουργός Εξωτερικών, εδώ και τρία χρόνια.

Αναλύσαμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, συζητήσαμε για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, για τις φρεγάτες, τα Rafale, την ευρύτερη συνεργασία της Γαλλικής Δημοκρατίας με την Ελληνική Δημοκρατία. Συζητήσαμε για την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, για τη δημιουργία κοινού »θόλου» ευρωπαϊκής αεράμυνας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την εξέλιξη στο πλαίσιο της αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας από τη Βουλή των Ελλήνων με συντριπτική πλειοψηφία και να συζητήσουμε για την διοργάνωση του Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο», δήλωσε ο κ.Δένδιας.

«Πάντοτε η συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο μου είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για εμένα, αλλά νομίζω και για οποιοδήποτε Έλληνα Υπουργό, για να μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιους χώρους συνεργασίας με τη στρατηγική μας σύμμαχο, τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για το αν συζήτησαν και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία και για ενδεχόμενη βοήθεια της Ελλάδας, ο κ.Δένδιας ανέφερε:

«Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει μια κατανόηση για την βοήθεια της Ελλάδας προς την Γαλλία σε ορισμένα ζητήματα, είναι κάτι το συμφωνημένο, εγώ αυτό που είχα την ευκαιρία να ευχηθώ στη Γαλλία ήταν καλή επιτυχία σε αυτή την πολύ σημαντική και για την Ελλάδα διοργάνωση».

Υπενθυμίζεται ότι o ΥΕΘΑ έχει δηλώσει ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή στο να στείλει ένα σύστημα αεράμυνας Crotale στην Γαλλία, εφ’όσον ζητηθεί εγγράφως και επισήμως από το Παρίσι.