ΥΕΘΑ: “Ηχηρό” μήνυμα Πάνου Καμμένου σε Τουρκία για τα ενεργειακά κοιτάσματα ΦΩΤΟ – BINTEO

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας βρέθηκαν στην πολυεθνική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου “ΜΕΔΟΥΣΑ- 7”, ενώ συναντήθηκαν με τους ομολόγους και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των συμμετεχόντων κρατών..

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Mohamed Ahmed Zaki παρακολούθησαν την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», που πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης, αρχικά από το ελικοπτεροφόρο «ANWAR EL SADAT» και στη συνέχεια από τη Φρεγάτα «ΕΛΛΗ».

Την άσκηση παρακολούθησαν, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα έγινε μία μεγάλης εκτάσεως άσκηση, η «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», με την παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, των Αρχηγών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Είναι η έβδομη κατά σειρά άσκηση, η οποία πλέον είναι τριμερής, με την Αίγυπτο και την Κύπρο ως ενεργούς μετόχους και χώρες από τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητές.
Ο άξονας ευστάθειας, που συγκροτείται με κέντρο την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αποτελεί την ελπίδα για την ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αυτή η στρατιωτική συνεργασία είναι αντικείμενο θετικών σχολίων από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες που επιδιώκουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα, με αυτές τις τριμερείς συμφωνίες, χτίζει τον άξονα σταθερότητας που ξεκινάει από τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι τη βόρεια Αφρική.

Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση με υψηλό επαγγελματισμό, με συνεχώς βελτιούμενες αποδόσεις.

Ιδιαίτερα στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι από τη μία πλευρά επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και από την άλλη ετοιμάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή.

Πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη, δηλαδή η μετατροπή της πατρίδας μας σε κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν ξεκινήσει από τον τομέα της άμυνας, θα ανοίξουν την καινούρια ημέρα, της μεταμόρφωσης της Ελλάδας σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο, αλλά και παραγωγό ενέργειας.

Είμαστε εδώ, στην Κρήτη, όπου τα κοιτάσματα, για τα οποία πλέον έχει υπογραφεί να αρχίσει η εξόρυξή τους, ιδιαίτερα στον νότιο τομέα της Κρήτης, θα αποτελέσουν και το κέντρο της ανάπτυξης της πατρίδας μας στον τομέα του φυσικού αερίου και όσον αφορά την εξόρυξη του φυσικού αερίου και όσον αφορά τον αγωγό, ο οποίος συνδέει τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου με τα ελληνικά κοιτάσματα και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια αυτοδυναμία στους φυσικούς και ενεργειακούς της πόρους».

Σημειώνεται πως η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ- 7 διεξάγεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ προσκλήθηκαν και συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα.

Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα.

Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα.
1 Υποβρύχιο.
2 Πυραυλακάτους.
1 Αρματαγωγό.
8 Αεροσκάφη F-16.
1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.
1 Ελικόπτερο SUPER PUMA.
3 Ελικόπτερα CHINOOK.
4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64.
2 Διμοιρίες Πεζοναυτών.
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Κυπριακές ΕΔ συμμετέχουν  με:

1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης.
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Αιγυπτιακές ΕΔ συμμετέχουν με:

1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS).
1 Φρεγάτα.
1 Υποβρύχιο.
2 Πυραυλακάτους.
6 Αεροσκάφη F-16.
1 Αεροσκάφος Ε2-C.
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

-Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.
-Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
-Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.
-Το σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων.
-Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
-Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
-Την εκτέλεση γυμνασίων επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και πυρών επιφανείας.

Στην άσκηση συμμετέχουν παρατηρητές από ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαρόκο και Πορτογαλία.
Ενω υπογραμμίζεται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), εν πλω.

Δείτε φωτογραφίες:

Δείτε βίντεο: