Εισβολή στο ΥΕΘΑ: Αναζητούν «εξιλαστήρια θύματα».

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Αν αληθεύει η πληροφορία ότι η κυβέρνηση αναζητά εξιλαστήριο θύμα για την υπόθεση της – απαράδεκτης και καταδικαστέας – εισβολής των εξαγριωμένων εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τότε κάποιος πρέπει να μιλήσει στους αρμοδίους για την απλή λογική.!

Η υπόθεση είναι απλή: Περιγράφεται απλά σε ένα …μονοστηλο στα σημερινά ΝΕΑ:

<<Ποιός άναψε την σπίθα;Εδώ υπάρχει μια αστυνομική και μια κοινωνική απάντηση. Η πρώτη θα δοθεί μετά από έρευνα.Η δευτερη όμως είναι απλή, ορατή και ανθρώπινη- »εύκολα μπορεί ο καθένας να βάλει φωτιά στα τόπια», είπε στω’ι’κά ένας από τους παλιότερους συγκεντρωμένους.Και εξήγησε το γιατί:
»Εχουμε 6 μήνες απλήρωτοι. Προοπτική δεν υπάρχει.Ο λιβανέζος λέει ότι η κυβέρνηση του χρωστάει 200 εκ ευρώ από τα υποβρύχια, η κυβέρνηση το αρνείται.Στις 3 Αυγούστου έγινε  διυπουργική συσκεψη και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να μας δοθεί ένα βοήθημα από τον ΟΑΕΔ 1.000 ευρώ. Στις 7 Αυγούστου έγινε άλλη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά- πάλι υποσχέσεις! >>.

Αυτά λέει  η παλιοσειρα- εργαζόμενος  (άνεργος ουσιαστικά ) και θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει και άλλα στην εξομολόγησή του στην εφημερίδα: Ότι ακολούθησαν μετα από τις συσκεψεις αυτές επιμέρους συναντήσεις, πιέσεις αλλά τίποτα, όπως και σε προηγούμενες κυβερνήσεις…Οτι ο  λιβανέζος ιδιοκτήτης έχει εξαφανισθεί.Ότι η ΕΕ δεν μας αφήνει να ναυπηγούμε παρά μόνο ελληνικά πολεμικά πλοία – που να βρεθούν όμως τα λεφτά για τέοια καράβια τώρα με την κρίση;

Και θα μπορούσε να προσθέσει αυτό που σίγουρα σκεφτόταν: Ότι σήμερα  (Σ.Σ. την ημέρα της εισβολής) είναι η τρίτη πορεία σε τρια διαφορετικά υπουργεία – Εργασίας, Ναυτιλίας, Αμυνας -μέσα σε δυο μήνες! Ότι άλλες τόσες και περισσότερες ήταν οι κινητοποιήσεις μας.Δε έγινε τίποτα! Όλο θα, θα, θα…Θέλετε να κάνω  - θα μπορούσε να πεί ο  παλαιός εργαζόμενος – και μλία πρόβλέψη;Ε. λοιπόν – ούτε και σήμερα (σσ προχθές) επρόκειτο να μας δοθούν τα 1.000 ευρώ για να πάρουμε ψωμί… Οπότε τι σημασία έχει ποιός έριξε την …σπίθα που με ρωτάς; Ποιός έριξε την βενζίνα είναι το ερώτημα!»,  θα μπορούσε να πεί στην – συνεχιζόμενη από μας – εξομολόγησή του!

Χθές το βράδυ πάντως πηγές του Υπουργείου Αμυνας με non paper διαβεβαίωναν – και πάλι- ότι »η τελική καταβολή του έκτακτου επιδόματος προβλέπεται ότι θα ρυθμισθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση»…Δηλαδή και την Δευτέρα να δωθούν θα έχουν περασει σχεδόν …70 ημέρες από την πρώτη σκέψη..

Ας επιστρέψουμε  όμως στα τυχόν εξιλαστήρια θύματα. Κατά ορισμένους  φαίνεται ότι κάποιοι κύκλοι επιχειρούν  να πείσουν τον υπουργό Αμυνας κ Πάνο Παναγιωτόπουλο  ότι »για όλα φταίει  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταράκος»! Δεν το πιστευουμε ούτε ότι επιχειρείται ούτε ότι ο υπουργός, με την οξύνοιά που τον διακρίνει, δέχεται να ακούσει τέτοια πράγματα. Διότι πολύ απλά γνωρίζει ότι αν ο στρατηγός δεν άφηνε την επίσημη πομπή που πήγαινε για την τελετή στο »Αβέρωφ» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επιθεώρηση τιυ Στόλου, θα είχε γίνει το …μπάχαλο!
Έξυπνα ο στρατηγός  βγήκε μπροστά  με προσωπικο ρίσκο και έβαλε την κόκκινη γραμμή:»Βγείτε έξω από τον στρατιωτικό χώρο». Δεν υπάρχει σημείο επαφής χωρίς αυτό.Με χίλιους τρόπους έδωσε το μήνυμα ότι το όριο και ό όρος είναι σαφής!.

Πίσω από την απόλυτη αυτή θέση αρχής κρυβόταν ταυτόχρονα και ένας τακτικός στόχος: Να ρονκανίσει τον χρόνο – τα είκοσι κρίσιμα λεπτά – μέχρι να φθάσουν οι διμοιρίες των ΜΑΤ . Μονότονα ή θεση του στρατηγού ήταν απλή: Εξω από το στρατόπεδο και βλέπουμε. Για να μπορέσουν οι ΜΑΤατζήδες να κάνουν κυκλωτική κίνηση  γυρω από τους εξαγριωμένους .

Σταθερά ακαμπτος και στις πιέσει των βουλευτών Κουρουμπλή, Σταθά (ΣΥΡΙΖΑ)  και Χαλβατζή (ΚΚΕ) να υπάρξει διάλογος με τους εργαζόμενους. Καμμία απόκλιση από την γραμμή αρχής: Καμμία διαπραγμάτευση!Καμμία συζήτηση όσο μενουν μέσα σε στρατιωτικό χώρο!

Ετσι απλά έγιναν  τα πράγματα.

 Με το κλίμα που υπήρχε – και την …»βενζίνη» που υπήρχε ( όπως γράψαμε παραπάνω) – ποιός πολιτικός θα είχε καταφέρει να εκτονώσει το κλίμα , ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ; Θα μπορούσε ο κ Ελευσινιώτης που παρα την πρώην στρατιωτική ιδιότητά του , θα αντιμετωπιζόταν ως πολιτικός; Ισως,αλλά αν δεν τα καταφερνε το αποτέλεσμα θα ήταν ολέθριο πολιτικά.Θα μπορούσε ο κ Παναγιωτόπουλος αν γυρναγε πίσω και τελικά δεν πήγαινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Αβέρωφ ; Ισως.Αλλά αν αποτύγχανε; Ποιά θα ήταν τότε η γραμμή άμυνας του πολιτικού συστήματος και του κύρους του;
Ας αφήσουν οι …συμβουλάτορες τα καουμπο’υ’λίκια και τις προτάσεις να φαγωθεί τώρα ( ή μόλις κρυώσει το πράγμα) τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Διότι μπορεί και ο ίδιος να μην το ξέρει αλλά έσωσε – με προσωπικό και θεσμικό ρίσκο – το κύρος της πολιτικής. Ως αξίας!