ΥΕΘΑ: «Είμαστε όλοι στρατιώτες της Ελλάδoς»

Ο νέος ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρέθηκε στο συνέδριο του Economist που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Λαγονήσι και μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, τον ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Δεν μας αρέσει να προκαλούμαστε, ούτε να προκαλούμε ως χώρα. Είμαστε όλοι στρατιώτες της Ελλάδος».

Επιπλέον επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στο μεταναστευτικό: «Παραμένουμε το κρίσιμο θαλάσσιο σύνορο της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο σημείο υποδοχής των μεταναστευτικών ροών». Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τη Λιβύη για την ένταση στα Βαλκάνια «αλλά είμαστε ψύχραιμοι», πρόσθεσε. Την ευρύτερη εικόνα, συνθέτουν, όπως είπε, το «μεσανατολικό πρόβλημα και η διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος, φαινόμενα θρησκευτικού φονταμενταλισμού»

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε: «Για να σταθεί η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει τα δύο μέρη της να τηρήσουν με προσήλωση τους όρους της, ώστε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον». Επιπλέον χαρακτήρισε ως πηγή σταθερότητας τα Βαλκάνια και «για αυτό χρειάζονται οι καλές σχέσεις και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των χωρών».

Όσον αφορά την Τουρκική προκλητικότητα ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η νέα πολιτική ηγεσία θα προσπαθήσει να ενισχύσει την αποτρεπτική πολιτική της χώρας απέναντι σε μία Τουρκία η οποία αναπτύσσει επιθετική ρητορική. «Μας ανησυχεί αλλά δεν μας φοβίζει» δήλωσε ο νέος ΥΕΘΑ.

Άριστες παρουσιάζονται και οι σχέσεις με τον πρώην ΥΕΘΑ, Νάυαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας και στρεφόμενος προς τον προκάτοχό του, ο οποίος καθόταν δίπλα του στο πάνελ τόνισε: «παρέλαβα αλλά ακόμα αναζητώ τα φώτα του προκάτοχου μου».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του νέου Υπουργού: