Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, με την Αυστριακή ομόλογό του κ. Κλαούντια Τάννερ (Klaudia Tanner), Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία Ελλάδος – Αυστρίας σε ζητήματα στρατιωτικής υφής, τόσο σε επιτελικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεως που πραγματοποιεί ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης στη Βιέννη έγινε δεκτός από την Αυστριακή ομόλογό του, ακολούθησαν συνομιλίες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τους κινδύνους που ελλοχεύει η κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Η ομιλία του ΥΕΘΑ
Μετά το πέρας των συνομιλιών και την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κυρία Υπουργέ,
Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να επισκέπτομαι, σήμερα, τη Βιέννη και να σας συναντώ, εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επιτρέψτε μου δύο λόγια στη γερμανική γλώσσα μιας και βρισκόμαστε εδώ: Η Ελλάδα και η Αυστρία έχουν ισχυρή και μακρά φιλία και συνεργάζονται στενά, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μοιραζόμαστε κοινό όραμα, κοινές αξίες και προοπτική για τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Επιστρέφοντας στα ελληνικά, αρχικά επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά για την ουσιαστική και πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε η Αυστρία στη Χώρα μου κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το περασμένο καλοκαίρι. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε ότι «οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα» και αυτό που έχω να πω είναι ότι όπως και στις δοκιμασίες, το καλοκαίρι του 2020, έτσι και το φετινό καλοκαίρι η φίλη Αυστρία στάθηκε δίπλα μας. Σήμερα, είχαμε μία πολύ παραγωγική συνάντηση για την ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας μας. Το Μνημόνιο Κατανόησης, που μόλις υπογράψαμε, εξυπηρετεί ακριβώς αυτό τον σκοπό, καθορίζοντας τους τομείς και τις δραστηριότητες συνεργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι πρέπει να επεκτείνουμε την συνεργασία μας, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών, σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος.
Με την κυρία Υπουργό, συζητήσαμε την κατάσταση Ασφαλείας στην άμεση γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, με αυξανόμενες ευκαιρίες και προοπτικές για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία, αλλά επίσης προκλήσεις και απειλές για τα έθνη της περιοχής και τους συμμάχους τους, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Η Ελλάδα που τάσσεται πάντα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες μοιράζονται το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Συζητήσαμε επίσης σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, επειδή αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην σταθερότητα και την ευημερία τους. Η Ελλάδα αποτελεί αφοσιωμένο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως στρατηγικό στόχο.
Επιπλέον, καθώς διανύουμε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων στο Αφγανιστάν, ελλοχεύει ο κίνδυνος ασυνήθιστων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι απαιτείται να συνεργαστούμε αποτελεσματικά, και εντός της Ε.Ε., ώστε να παρέχουμε υποστήριξη στις χώρες που αποτελούν τους άμεσους γείτονες του Αφγανιστάν και να αποφύγουμε μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορά μας.
Πιστεύω ότι το εξαιρετικό αποτέλεσμα της σημερινής μας συνάντησης, αντικατοπτρίζει την ισχυρή θέληση των κυβερνήσεών μας για την ενδυνάμωση και της αμυντικής μας συνεργασίας. Με τα λόγια αυτά, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό κυρία Τάννερ για την πρόσκληση, την θερμή υποδοχή και την εξαιρετική φιλοξενία. Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω, αγαπητή φίλη Κλαούντια, στην Αθήνα!
Σας ευχαριστώ».