Την διαβεβαίωση ότι <<δεν πρόκειται να γίνει στη Μεσόγειο καμία καταπόντιση χημικών απορριμμάτων που προέρχονται από την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας>>, ότι η <<τελική καταστροφή>> τους θα γίνει την ξηρά, σε εξειδικευμένα εργοστάσια και ότι η Ελλάδα προτιμά <<ακόμα και η φάση της υδρόλυσης επί του σχετικού αμερικανικού σκάφους να γίνει εκτός Μεσογείου, που είναι κλειστή θάλασσα>>. έδωσε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες και σε σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία των Κρητικών αλλά και γενικότερα των κάτοικων των χωρών γύρω από το σημείο που προορίζεται να γίνει η υδρόλυση (Μάλτα, Ιταλία και Ελλάδα) για τους κινδύνους από το όλο εγχείρημα της απομάκρυνσης και καταστροφής των χημικών της Συρίας, ο κ Βενιζέλος είπε ότι προς τις παραπάνω κατευθύνσεις έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα και αναμένονται οι απαντήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό OPCW, << για το τεχνικό μέρος της όλης διαδικασίας, ώστε να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε και να αντιδράσουμε, αν παραστεί ανάγκη>>, όπως τόνισε.
Όλη η σχετική παρέμβαση του κ Βενιζέλου είναι ηεξής:
<<Σε σχέση με το θέμα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη της Κρήτης και άλλων παράλιων μεσογειακών περιοχών, το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, θέλω να θυμίσω ότι εδώ και πάρα πολλές μέρες το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει αναλάβει μια έντονη διπλωματική πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη Μεσόγειο, για το περιβάλλον, για τον τουρισμό, για τη διατροφική αλυσίδα. Είμαστε σε επαφή με τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό αρμόδιο για τα χημικά όπλα, τον OPCW, και κυρίως με τις χώρες που έχουν προσφερθεί να εμπλακούν στην επιχείρηση αυτή.
Όπως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω χθες την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δεν πρόκειται να γίνει στη Μεσόγειο καμία καταπόντιση χημικών απορριμμάτων που προέρχονται από την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Αλλά, για εμάς, εξακολουθεί να είναι προτιμότερο ακόμα και η φάση της υδρόλυσης επί του σχετικού αμερικανικού σκάφους να γίνει εκτός Μεσογείου, που είναι κλειστή θάλασσα, και αυτό ήταν το περιεχόμενο των επαφών που είχα με την Ιταλίδα ομόλογό μου, την κ. Emma Bonino, καθώς η Ιταλία έχει προσφερθεί να διαθέσει ένα λιμάνι στην Καλαβρία για τη μεταφόρτωση των υλικών, ένα λιμάνι που ειδικεύεται στη μεταφορά ειδικών χημικών και θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές.
Αυτό το νόημα είχε η συζήτησή μου με την κ. Ashton, η συζήτησή μου με την κ. Δαμανάκη, Επίτροπο αρμόδια για την αλιεία και τη θαλάσσια πολιτική και αυτό το νόημα είχαν οι επαφές σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών με το σύνολο των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Πορτογαλίας που έχει προσφερθεί να διαθέσει και το λιμάνι των Αζορών προκειμένου να γίνει η μεταφόρτωση αυτή.
Περιμένουμε να μας ενημερώσει ο αρμόδιος οργανισμός, ο OPCW, ακριβώς για το τεχνικό μέρος της όλης διαδικασίας, ώστε να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε και να αντιδράσουμε, αν παραστεί ανάγκη. Προς το παρόν έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η τελική καταστροφή του υλικού θα γίνει όχι στη θάλασσα, αλλά στην ξηρά, κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία, σε απολύτως εξειδικευμένα εργοστάσια. Αλλά εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και στις προκαταρκτικές φάσεις της μεταφόρτωσης και της υδρόλυσης.
Περιμένουμε το αποτέλεσμα των επαφών μας, γιατί πρέπει και άλλες χώρες, όπως είναι η Δανία που έχει διαθέσει σχετικό σκάφος, όπως και μια χώρα μη μέλος της ΕΕ, η Νορβηγία, να μας εφοδιάσουν με τις αναγκαίες πληροφορίες, και, πρωτίστως, όπως είπα και προηγουμένως, η Ιταλία, η οποία διέθεσε το λιμάνι της – αυτή είναι μια χώρα μεσογειακή, μια χώρα με οικολογικές ευαισθησίες ανάλογες με τις ελληνικές και άρα είναι πολύ σημαντικό να δούμε ποια θα είναι η τελική της στάση και πώς ακριβώς αξιολογεί τα τεχνικά δεδομένα. Άρα παρακολουθούμε το ζήτημα από πάρα πολύ κοντά και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες>>.
Η τοποθέτηση αυτή είναι σε γενικές γραμμές αυτή που ήδη από ήμερες είχε αναπτύξει το ΟνΑλερτ.