«Να αντιληφθεί ότι κατανοούμε πως βρίσκεται σε μια σχετικά δύσκολη θέση, αλλά δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματά της βγάζοντάς τα έξω και ειδικά προς την περιοχή του Αιγαίου», κάλεσε την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ του «Σκάι», με αφορμή και τη σημερινή, παράνομη, δραστηριότητα αεροσκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής.
Παράλληλα, κάλεσε «τους Ευρωπαίους συμμάχους και συνεταίρους μας, να αντιληφθούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης. Με αυτή την έννοια να στέρξουν στην προσπάθειά μας να διαμορφωθεί μια σταθερότητα στην περιοχή».
Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στο non paper της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας για τη δημιουργία ευρωστρατού, εκτιμώντας ωστόσο ότι το θέμα θα συζητείται για πολύ μεγάλη περίοδο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε, ότι «το ζήτημα των παραβιάσεων εμείς το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν ως δύναμη αποτροπής τα σύνορα της χώρας, αυτό είναι δεδομένο».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Βίτσας επικέντρωσε το πρόβλημα στη μη υλοποίηση της βοήθειας, που είχε υποσχεθεί η ΕΕ, για αποστολή ειδικών υπαλλήλων για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό, «ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, από τη μια, επιστροφών στην Τουρκία και από την άλλη, της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ».
Όπως παρατήρησε, «από κάθε επιτροπή εξέτασης προσφυγών σε δεύτερο επίπεδο, εξετάζεται μια έως δύο αιτήσεις την ημέρα, αλλά και στην Γερμανία εξετάζονται 1, 2 αιτήσεις, κατά μέσο όρο, την ημέρα».
«Αυτή η κατάσταση δημιουργεί και την ένταση. Η υπεσχημένη βοήθεια από την ΕΕ δεν έχει έρθει, έχει υλοποιηθεί μόνο κατά 6% και έτσι από τους περίπου 400 ειδικούς υπαλλήλους έχουν έρθει μόνο 26. Εμείς, βέβαια, κάνουμε ό,τι μπορούμε ενισχύοντας τις υπάρχουσες δομές εξέτασης των αιτημάτων». «Από τη δική μας πλευρά, είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά υπάρχουν χώρες της ΕΕ που έχουν πει ότι δεν θα φιλοξενήσουν κανέναν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε περαιτέρω.
Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nova δήλωσε οτι «Οι κοινές απαντήσεις για τη διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης του προσφυγικού δίνονται συχνά με καθυστέρηση».
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, στο θέμα του προσφυγικού «θα κριθεί η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Ιταλία και Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως είναι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, στη διαχείριση των οποίων οι δύο χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως και στην προσπάθεια να δημιουργηθούν ευρωπαϊκές πολιτικές και μία κοινή δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, από τη στιγμή που οι άνθρωποι, οι οποίοι φθάνουν στις χώρες μας επιθυμούν, ως τελικό προορισμό, να μεταβούν στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα αποκλειστικά ελληνικό ή ιταλικό, αλλά όλης της Ευρώπης».
Τις δύο προηγούμενες ημέρες, ο κ. Βίτσας επισκέφθηκε τη Ρώμη και τη Νάπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) και να επισκεφθεί το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στη μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου.