Τη θέση ότι η συμφωνία στην οποία ενδεχόμενα θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό θα είναι πακέτο και δεν θα αφορά μόνο στο όνομα, εξέφρασε ο υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας μάλιστα χαρακτήρισε γελοίο το επιχείρημα ότι μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια θα αθετήσουν την συμφωνία.
Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 247 ο κ. Βίτσας δήλωσε τα ακόλουθα:
Για το θέμα της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ:
Δεν είναι μια εύκολη ιστορία, ότι δηλαδή κάνει κανείς ένα βήμα και τελειώνει. Εδώ εμπλέκονται δύο κράτη και υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Η θέση της κυβέρνησης και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, εσωτερικά και εξωτερικά, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και στα διεθνή φόρα, να απαλειφθούν οι αλυτρωτισμοί κλπ.
Ο κεντρικός στόχος από τη μεριά μας, που πρέπει να είναι όλων των Ελλήνων, είναι να διαμορφωθεί στην περιοχή μια σταθερότητα, που να αφορά τα σύνορα και να αφορά και τις σχέσεις των κρατών. Είμαστε σε μια περιοχή που ο τελευταίος πόλεμος τελείωσε πριν λιγότερο από 20 χρόνια. Είμαστε σε μια περιοχή που τα τελευταία 100 χρόνια ήταν πάντοτε σε ανάφλεξη.
Πρέπει εμείς πια να συναναπτυχθούμε, να συνεργαστούμε και πρέπει να λύνουμε με κάθε ευκαιρία τα προβλήματα τα οποία μας δυσκολεύουν και μας πονάνε. Αυτό είναι το βασικό. Είμαστε στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Θεωρώ ότι μια συμφωνία διεθνούς επιπέδου και με την επικύρωση από την πλευρά των οργάνων του ΟΗΕ, παίρνει πια το χαρακτήρα του Διεθνούς Δικαίου και υπερισχύει. Είναι το πρώτο, το μεγάλο βήμα ώστε να λυθούν αυτά τα ζητήματα και σε αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε.
Αυτό δεν είναι σαλαμοποίηση, γιατί αυτή η συμφωνία θα τα προβλέπει όλα. Θα είναι συμφωνία- πακέτο, δεν θα προβλέπει μόνο το όνομα, θα προβλέπει διαδικασίες που αφορούν τον αλυτρωτισμό και ποια ζητήματα του αλυτρωτισμού, θα προβλέπει το ζήτημα των συνόρων, θα προβλέπει τις εγγυήσεις των συνόρων και από κει και πέρα θα οδηγεί σε πράξεις και σε παραλείψεις.
Στο ερώτημα αν μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και μετά αθετήσει τα συμφωνηθέντα:
Φανταστείτε μια χώρα να μπαίνει σε διεθνή οργανισμό και να τον κοροϊδεύει, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν οι διαδικασίες της αποβολής, της διεθνούς κατακραυγής και απομόνωσης. Είναι γελοίο το επιχείρημα.
Αυτό, η επίτευξη μια συμφωνίας, θα βοηθήσει και τη χώρας μας στις ευρύτερες επιδιώξεις της, τη συνεργασία και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Θυμηθείτε τη συνάντηση των 4 ηγετών στο Βελιγράδι. Πώς αυτά θα γίνουν πράξεις αν δεν προωθηθούν λύσεις; Εγώ δεν ξέρω αν θα βρεθεί λύση γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο δυο, δηλαδή την Ελλάδα και τα Σκόπια αλλά αφορά και το πώς θα σταθεί η διεθνής κοινότητα, η οποία δεν καταλαβαίνει αρκετές φορές ακόμα και το θυμικό αρκετών ανθρώπων στην Ελλάδα ή κάποιων πολιτικών δυνάμεων.