Κάθετος και κατηγορηματικός για το εάν η τυχόν αρνητική τοποθέτηση του κόμματος των ΑΝΕΛ στη λύση που θα προκριθεί για το ονοματολογικό των Σκοπίων, εγείρει ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας: » Σαφέστατα όχι. Δεν υφίσταται θέμα δεδηλωμένης και η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει πότε και πως μπαίνει θέμα δεδηλωμένης.»
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της κρατικής τηλεόρασης ο κ. Βίτσας σημείωσε με νόημα: «Από ‘κει και πέρα υπάρχει κυβέρνηση, εκφράζει την άποψη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός των Εξωτερικών σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό. Τι εννοώ, το προηγούμενο διάστημα, πριν αρκετά χρόνια, υπήρξε σύγκρουση του τότε πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, το 1992. Από ‘κει και πέρα η ολοκλήρωση ενός σταδίου της διαπραγμάτευσης θα κινητοποιήσει και τις άλλες διαδικασίες.» είπε ο κ. Βίτσας
Τόνισε μάλιστα: «Σήμερα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα, όσο την ταλαιπωρεί αλλά ταλαιπωρεί και τα Βαλκάνια και τη διεθνή κοινότητα – γιατί μην ξεχνάμε δεν είναι μόνο μεταξύ μας είναι και διεθνές ζήτημα, εννοώ η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια – για 25 χρόνια.»
Πρόσθεσε δε: «Είναι σαφές ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει η κυβέρνηση και είναι εξίσου σαφές, ότι όταν αυτή η διαπραγμάτευση θα φτάσει σ’ ένα επίπεδο, θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να οικοδομηθεί, μια όσο το δυνατόν περισσότερο συναινετική λύση. Αυτά είναι σαφή, όπως είναι σαφέστατη και η θέση με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση σε αυτή τη διαπραγμάτευση.» ανέφερε ο κ.Βίτσας
Απαντώντας σε όλα τα μέτωπα της κριτικής ο υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε: «Η θέση που έχει η ελληνική κυβέρνηση και με βάση αυτή προσέρχεται στη διαπραγμάτευση, στις συζητήσεις, είναι, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, δηλαδή έναντι πάντων σε διεθνές επίπεδο. Αυτή άλλωστε είναι η θέση του Συνασπισμού από το 1990 και μετά.»
Ανέφερε μάλιστα ότι: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία, αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις, να καταλήξουν σε ένα συνολικό πακέτο, το οποίο να αποκλείει στα Βαλκάνια και να αποκλείει σε αυτή τη χώρα λογικές αλυτρωτισμού. Η θέση αυτή συζητήθηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο υπουργός Εξωτερικών εξέθεσε την πορεία της υπόθεσης.»