Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα asfalistiko.gr τονίζει πως τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Άμυνας και ο ίδιος, παραμένουν σταθεροί στη δέσμευσή τους για την καταβολή και του υπόλοιπου 50% των αναδρομικών των στρατιωτικών.
Επίσης, ο κ. Βίτσας αναφέρεται στην εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας, ως καθ’ ύλην αρμόδιο για τα συνταξιοδοτικά, με την οποία θα αποσαφηνίζεται ο υπολογισμός της μάχιμης πενταετίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ότι η άποψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «είναι ότι πρέπει να κινηθούμε προς τη θετική ανταπόκριση για το συγκεκριμένο αίτημα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη συνέντευξή του επισημαίνει τη διαρκή φροντίδα του υπουργείου για τους στρατευμένους, μη παραλείποντας να αναφέρει και τη λειτουργία απευθείας γραμμής παραπόνων με τα Γενικά Επιτελεία, όπου «ένας στρατιώτης μπορεί να πάρει τηλέφωνο κατευθείαν, με κάθε εμπιστευτικότητα, χωρίς να του πουν γιατί παραβίασες την ιεραρχία και να πει, να εκφράσει το πρόβλημά της μονάδας ή του τάγματος για το οποίο επιλαμβάνεται πέρα από τον διοικητή της μονάδας, απευθείας και το Γενικό Επιτελείο».
Ο κ. Βίτσας μιλώντας για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει «η λογική, ιδιαίτερα για τα παιδιά που είναι στα σύνορα ή μένουν σε παραμεθόριες περιοχές, να υπηρετούν στον χώρο τους, στην περιοχή τους».
Σε ό,τι αφορά πτυχές της ζωής των στρατευμένων, είπε ότι για ειδικές κατηγορίες κληρωτών, όπως οι γιατροί, δίνεται η δυνατότητα ο χρόνος θητείας τους σε απομακρυσμένα σημεία να προσμετράται στο αγροτικό τους, και παράλληλα «να πληρώνονται με βάση τη συμφωνία που έχουμε κάνει με το υπουργείο Υγείας, κανονικά σαν αγροτικοί γιατροί».
Αναφέρθηκε ακόμα στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την περαιτέρω διευθέτηση του κόστους των μετακινήσεων των στρατευμένων, ενώ, όπως είπε, με τη νέα δομή, που θα πάψει σχεδόν παντού να υπάρχει προπαίδευση σε κέντρα νεοσυλλέκτων, θα διευκολυνθεί η απευθείας μεταφορά.
Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για τις προσπάθειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ώστε να αξιοποιούνται οι ικανότητες των στρατευμένων με ταυτόχρονη πιστοποίηση των γνώσεων που απέκτησαν αυτοί κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Όλη η συνέντευξη του υπουργού Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας εδώ
Τέλος του 2017 ολοκληρώνεται η καταβολή στους στρατιωτικούς των αναδρομικών του 50% της απόφασης του ΣτΕ που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θα καταβάλει το υπόλοιπο 50% όταν γίνει κυβέρνηση, καταγγέλλοντας, μάλιστα, την προηγούμενη ότι δεν είχε υλοποιήσει το 100% της απόφασης του ΣτΕ. Παρά τα ερωτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και των Ενώσεων των απόστρατων μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει πει λέξη γι αυτό. Τι προτίθεστε να κάνετε;
Το ότι « δεν έχει πει λέξη» δεν είναι ακριβές. Τόσο ο υπουργός Άμυνας, όσο κι εγώ καθώς και άλλα στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παραμένουμε σταθεροί στην δέσμευσή μας. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει σε σχέση και με το γεγονός ότι ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων, τα στελέχη, έχουν υποστεί δραματικές πιέσεις από το 2000 και μετά κι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί. Η μείωση των μισθών μεσοσταθμικά μέχρι το 2015 ήταν στο 38%. Πώς κινούμαστε; Γνωρίζοντας ότι η ψήφιση του προηγούμενου νόμου που έδινε το 50% δεν έλεγε τι θα γίνει με το υπόλοιπο 50%, στην ουσία, δηλαδή, έλεγε ότι με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνεται η υποχρέωση του κράτους. Εμείς δεν το αναγνωρίζουμε αυτό. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών για το πώς αυτό μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια. Και δεν εννοώ στο διηνεκές. Ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε υποβάλλει στο υπ. Οικονομικών ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και συζητάμε επ’ αυτού. Νομίζω ότι πέρα από το γεγονός του τι μπορεί να γίνει το 2018, μετά τη λήξη της επιτροπείας, το θέμα θα διευθετηθεί πλήρως, με την καταβολή και του υπόλοιπου 50%, για το οποίο θα πρέπει να σας πω ότι επειδή ο προηγούμενος νόμος αφορούσε μέχρι και το 2014, έχουν προκύψει και νέα ποσά τα οποία θα μπουν…
Μπορούμε να δώσουμε μια τάξη μεγέθους;
Να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, γιατί μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια επειδή έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο όγκο ανθρώπων – εν ενεργεία και απόστρατους- και για μεγάλη περίοδο. Το ενδιαφέρον μας στην παρούσα φάση εστιάζεται στο να λύσουμε το θέμα μια και καλη. Το δεύτερο τεχνικό μας θέμα είναι να μην υπάρξει καμιά μείωση στην αμοιβή των στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων κατά μήνα, με βάση του ότι στην αμοιβή προστίθενται οι 36 δόσεις, που στην ουσία πλήρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η δέσμευση παραμένει και αυτό που τώρα εξετάζουμε είναι το πώς θα εκπληρωθεί, ο τρόπος δηλαδή…
Που σημαίνει χρονικά μετά τον Αύγουστο;
Όχι μετά τον Αύγουστο. Εξετάζουμε δύο πράγματα: τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στο 2018 και το δεύτερο, πώς οριστικά πρέπει να το λύσουμε, λαμβάνοντας υπ όψιν και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας μέχρι να κλείσει η περίοδος των μνημονίων.
Μετά το νόμο Κατρούγκαλου δεν έχει βγει εγκύκλιος για τον υπολογισμό της σύνταξης των δικαιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόβλημα, εντοπίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στην επίμαχη 5ετία. Εσείς σαν πολιτικός προϊστάμενος δεν πρέπει να πάρετε θέση γι’ αυτό το θέμα;
Μιλάμε για τη μάχιμη 5ετία ή τα 5 πλασματικά χρόνια. Στο επίπεδο της διόρθωσης όσων έχουν υποστεί αυτοί οι άνθρωποι -ως κυβέρνηση θα πρέπει να συζητάμε και να λύνουμε ζητήματα που έχουν υποστεί όλοι. Η άποψή μας είναι ότι αυτά πρέπει να συνυπολογίζονται. Ξέρετε, όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν κάνουν την ίδια δουλειά. Γίνεται, λοιπόν, μια προσπάθεια, μαζί με το υπ. Εργασίας, προς αυτή την κατεύθυνση. Η άποψη του δικού μας υπουργείου είναι ότι πρέπει να κινηθούμε προς τη θετική ανταπόκριση για το συγκεκριμένο αίτημα, κάτι που έχω επικοινωνήσει ήδη με τις Ενώσεις, τις περιφερειακές αλλά και την Ομοσπονδία των στρατιωτικών και αυτή η συζήτηση παίρνει θεσμικό χαρακτήρα, μιας που η κυβέρνησή μας θεσμοθέτησε και τον συνδικαλισμό, τον όποιο συνδικαλισμό, εντός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Άρα η εγκύκλιος αυτή θα βγει από το υπ. Εργασίας…
Αντικειμενικά. Ό,τι αφορά στα συνταξιοδοτικά βγαίνει από το υπ. Εργασίας…
Μπορείτε να εκτιμήσετε χρόνο έκδοσης της εγκυκλίου;
Όχι. Κι επειδή δεν μ’ αρέσουν οι υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται, δεν θα ήθελα να το προσδιορίσω χρονικά, αλλά πρέπει να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν. Θα ήθελα όμως να επισημάνω το εξής: Προχωρώντας το μνημονιακό πρόγραμμα που όλοι θέλουν να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και όταν λέω όλοι εννοώ η Ελλάδα και οι πιστωτές, η τρόικα δηλαδή, χρειάζεται συγχρόνως να υπάρχει προετοιμασία για το επόμενο βήμα, την επόμενη περίοδο. Θέλω να είναι η δική μου άποψη καθαρή γι αυτό το λέω και στο δικό σας σάιτ, που αναφέρεται στα συγκεκριμένα ζητήματα.
Η φροντίδα του υπουργείου για τους στρατευμένους είναι διαρκής
Την περίοδο των μνημονίων με τις χιλιάδες απολύσεις, τις περικοπές των εισοδημάτων, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται, ένας πολύ μεγάλος αριθμός φαντάρων δεν μπορεί πλέον να στηριχθεί στην οικογένεια του και είναι λογικό… Ποιες είναι οι κινήσεις του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση; Και πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τη ζωή των φαντάρων; Για παράδειγμα, ο εξοδούχος φαντάρος στη Μυτιλήνη δύσκολα θα μπορέσει να στηριχθεί στην οικογένεια για να βγει, όπως γινόταν άλλες εποχές. Υπάρχει μέριμνα από το υπουργείο την κυβέρνηση; Ακόμα, υπάρχουν καταγγελίες που λένε ότι σε κάποια στρατόπεδα έχει καταργηθεί το πρόγευμα…
Υπάρχουν διάφορες καταγγελίες που προέρχονται από μια οργάνωση που αναφέρεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, συνήθως με ανακρίβειες. Σας λέω, λοιπόν, ότι όχι απλώς δεν έχει καταργηθεί τίποτα, αναφορικά με την τροφοδοσία ή την ενδυμασία, αντίθετα έχουν ληφθεί μέτρα ώστε αυτή να είναι η καλύτερη δυνατή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φαντάρων.
Ξέρετε όταν κι εγώ ήμουν στο στρατό πάντα υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν «θέλουμε κι άλλο φαγητό» και γι αυτό υπάρχει πρόβλεψη. Σαν υπουργείο, κι εγώ σαν αρμόδιος υπουργός, δώσαμε σημασία και προτεραιότητα στην κατάλληλη και σωστή στελέχωση των εργοστασίων κατασκευής ενδυμάτων και αρβυλών. Ιδιαίτερα έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στο 700ΣΕ, την παλιά Κοπή, ένα εργοστάσιο πλέον υψηλού επιπέδου, από την παραγωγή του οποίου γίνεται κι εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς να χρειάζεται η εισαγωγή από το εξωτερικό.
Έχει μειωθεί ο ρουχισμός στους φαντάρους;
Όχι, ούτε στο ελάχιστο. Ίσα ίσα βελτιώθηκε η ποιότητά του. Πρέπει να σας πω ότι πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, κι αυτό δεν είναι αναληθές, είχαμε πρόβλημα στην συνολική ποσότητα ρούχων που έπρεπε να διατεθούν στις νεοεισερχόμενες σειρές. Αυτή την στιγμή, τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει, το λύσαμε -δεν έτυχε βέβαια της ανάλογης δημοσιότητας.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μια απευθείας γραμμή παραπόνων με τα Γενικά Επιτελεία. Δηλαδή, ένας στρατιώτης μπορεί να πάρει τηλέφωνο κατευθείαν, με κάθε εμπιστευτικότητα, χωρίς να του πουν γιατί παραβίασες την ιεραρχία και να πει, να εκφράσει το πρόβλημά της μονάδας ή του τάγματος για το οποίο επιλαμβάνεται πέρα από το διοικητή της μονάδας, απευθείας και το Γενικό Επιτελείο. Αυτή τη στιγμή οι στρατευμένοι, οι διοικητές οι αξιωματικοί, είναι άνθρωποι αρκετά εκπαιδευμένοι, αρκετά μορφωμένοι, πολλές φορές κοσμοπολίτες, το απέδειξαν και στο προσφυγικό.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα ζήτημα που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω. Δεν έχουμε επαγγελματικό στρατό. Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, έχουμε υποχρεωτική θητεία. Το τι θα γίνει σε δέκα χρόνια δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω και αυτή τη στιγμή είναι μια συζήτηση θεωρητική. Άρα, για τις προτάσεις που κατά καιρούς ακούγονται γιατί δεν παίρνουν κανονικό μισθό, δεν εντάσσονται σε αυτή τη διαδικασία, σημειώνω ότι κανονικό μισθό παίρνει ο επαγγελματικός στρατός.
Η φροντίδα μας για τη διαμονή των κληρωτών στα στρατόπεδα, στα πλοία στις μονάδες, είναι συνεχής. Από το 2016 με νόμο αλλάξαμε τη διαδικασία μοριοδότησης και εντάξαμε ισχυρά το κοινωνικό στοιχείο, ακριβώς για τους λόγους που θίξατε κι εσείς. Όταν, δηλαδή, ο άλλος είναι μακριά από την οικογένειά του, έχει και λιγότερα ωφελήματα από την οικογένειά του και λόγω της οικονομικής κρίσης. Να υπηρετούν, δηλαδή για κοινωνικούς λόγους σε μονάδες, κοντά στον τόπο κατοικίας του. Σας δίνω λοιπόν και μια είδηση: Μέσα στην νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων, που σε λίγο κλείνει ως θέμα, υπάρχει η λογική, ιδιαίτερα για τα παιδιά που είναι στα σύνορα ή μένουν σε παραμεθόριες περιοχές, να υπηρετούν στο χώρο τους, στην περιοχή τους.
Επίσης, ειδικές κατηγορίες κληρωτών βρίσκουν και νέα ωφελήματα τα οποία θα συνεχιστούν, διερευνούμε τους τρόπους για να συνεχιστούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι στρατιώτες γιατροί. Αυτή την περίοδο σε περισσότερα από 60 απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, τα οποία δεν είχαν αγροτικό γιατρό, είτε λόγω αμέλειας της πολιτείας είτε λόγω έλλειψης αιτήσεων και ενδιαφέροντος από γιατρούς να υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, δίνεται τώρα η δυνατότητα ο χρόνος αυτός να προσμετρηθεί στο αγροτικό τους και παράλληλα να πληρώνονται με βάση τη συμφωνία που έχουμε κάνει με το υπουργείο Υγείας, κανονικά σαν αγροτικοί γιατροί. Αυτό μας έχει λύσει πολλά προβλήματα στον τομέα της υγείας και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ακριτικές περιοχές. Από την άλλη έχουμε μια δικαίωση ως προς την κοινωνική προσφορά και την ποιότητα διαβίωσης.
Τέλος, τα 8 ευρώ που δίνονται ως ενίσχυση στον μήνα στον φαντάρο είναι λίγα, θα συμφωνήσω… Ωστόσο, όλα αυτά προσμετρώνται και με τα δημοσιονομικά.
Και με το κόστος των εισιτηρίων μετακίνησης των φαντάρων υπάρχει ζήτημα, καθώς έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη…
Κάνουμε ήδη μια προσπάθεια. Έχουμε κάνει συμφωνίες και με τα ΚΤΕΛ και με το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων. Όλοι όσοι υπηρετούν σε μονάδες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία δεν πληρώνουν τίποτα. Υπάρχουν και έξοδα μετακίνησης που δεν καλύπτουμε. Κι αυτό έγινε ύστερα από μελέτη για το πώς προσμετρούνται αυτά τα έξοδα και γίνεται προσπάθεια να καλύπτονται με ίδια μέσα.
Σκέψη για προσπάθεια μειωμένου εισιτηρίου στα ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια υπάρχει;
Εδώ υπάρχει εμπλοκή με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες γιατί δεν υπάρχουν τέτοιου είδους συμβάσεις. Είναι μια μεγάλη διαδικασία, ωστόσο σκέψεις υπάρχουν πάρα πολλές. Όταν γίνονται όμως οι μετακινήσεις για λόγους υπηρεσιακούς ή αδειών αυτές γίνονται με φύλλο πορείας που σημαίνει ότι εμείς πληρώνουμε την μετακίνηση. Αντίστοιχα και με την νέα δομή, όπου θα πάψει σχεδόν παντού να υπάρχει προπαίδευση σε κέντρα νεοσυλλέκτων, αυτό θα διευκολύνει την απευθείας μεταφορά.
Παρατηρείται όμως και το φαινόμενο , λόγω του οικονομικού αδιέξοδου, να συγκεντρώνουν άδειες, ώστε να είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα απουσίας από τη μονάδα για να μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης…
Αυτό είναι ένα μόνιμο ζήτημα που αφορά και το είδος της θητείας. Για έναν άνθρωπο όμως που έζησε το στρατό σε άλλα χρόνια, γίνεται προσπάθεια να εντοπίσει τα προβλήματα που έχει ένας στρατεύσιμος αυτή την περίοδο. Και προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε σε δύο επίπεδα: Να αξιοποιήσει τις ικανότητες που έχει αυτή τη στιγμή και σε όφελος της Εθνικής Άμυνας και σε όφελος της κοινωνίας και το δεύτερο, να πάρει μέσα από αυτήν τη διαδικασία τα στοιχεία αυτά που θα τον βοηθήσουν στο μέλλον. Και δεν εννοώ την χρήση του όπλου, εννοώ να πιστοποιείται κάτι που μαθαίνει στο στρατό, ώστε να το έχει ως βοήθημα στην μετέπειτα ζωή του.
Δείτε τα βίντεο της συνέντευξης του ΑΝΥΕΘΑ εδώ
ΠΗΓΗ: www.asfalistiko.gr