«Βασανίζεται» να βρει ΥΕΘΑ ο Σαμαράς! Οι εισηγήσεις, οι υποψήφιοι και η «προφανής λύση»

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

“Βασανίζεται” για να επιλέξει τον διάδοχο του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως λένε οι πληροφορίες μέχρι και χθες δεν είχε πάρει την απόφασή του για το ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας. Δεν γνωρίζουμε αν σήμερα παρακολουθώντας τον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ , θα έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα αναλάβει το ΥΠΕΘΑ στην πιο δύσκολη φάση των τελευταίων χρόνων ,με πολλά θέματα να έχουν ανοίξει. Και κάποιος πρεπει να τα κλείσει γρήγορα.

Ο Σαμαράς δέχτηκε πιεστικές εισηγήσεις από ομάδα συμβούλων του για να ζητήσει από τον πρώην Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο να αναλάβει την ευθύνη. Η σιωπή του στρατηγού έχει ερμηνευθεί απ΄ αυτούς τους συμβούλους ως “προκαταβολική αποδοχή” της πρότασης. Άποψή μας είναι ότι κάνουν ένα ακόμη λάθος. Πιθανόν να μην μάθουμε ποτέ αν έχουν εκείνοι ή εμείς δίκιο γιατί οι πληροφορίες μας λένε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους ο Σαμαράς συζητά τετ α τετ τον έχουν πείσει ότι η λύση Φράγκου στην παρούσα φάση δεν προσφέρει τίποτα στην κυβέρνηση. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν βέβαια οι όποιοι σύμβουλοι είναι ποια λύση θα προσφέρει στην υπόθεση της Εθνικής Άμυνας…

Ο Σαμαράς έχει επίσης πειστεί ότι δεν είναι ενδεδειγμένη λύση να αναλάβει ο ίδιος το ΥΠΕΘΑ. Οι επιτελείς του ξέρουν ότι ακόμη και με την επιστροφή μέρους των χρημάτων που οι στρατιωτικοί ενδέχεται να πάρουν τον ερχόμενο μήνα, το “καζάνι” θα συνεχίσει να βράζει. Οι αγωγές των στρατιωτικών έχουν ήδη συνταχθεί και οι “φωνές διαμαρτυρίας” μέσω των Ενώσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών δεν πρόκειται να σιωπήσουν. Το ενδεχόμενο να λαμβάνει κάθε τόσο και μία επιστολή διαμαρτυρίας ο Αντώνης Σαμαρας ως ΥΕΘΑ δεν είναι κάτι που το επιθυμούν οι σύμβουλοί του.

Ποιος λοιπόν μπορεί να είναι ο επόμενος ΥΕΘΑ;

Δύο ονόματα έχουν μείνει στο τραπέζι. Αρβανιτόπουλος και Μιχελάκης. Το ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες είναι πραγματικά δύσκολο να το διακρίνει κάποιος. Ανάλογα με ποιο “κέντρο συμβούλων” μιλάς καταλήγεις σε διαφορετικά “προγνωστικά”.

Βέβαια εμείς θα θέσουμε το ερώτημα που πολλοί μέσα από τα Γενικά Επιτελεία θέτουν ως λογική απορία. Γιατί ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του φέρονται να έχουν αποκλείσει την πιο ενδεδειγμένη λύση . Ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος έχει δώσει εξετάσεις δύο φορές στο ΥΠΕΘΑ. Την πρώτη φορά πήρε άριστα και γι΄ αυτό μάλλον τον…αναδόμησαν. Και τώρα η μέχρι στιγμής παρουσία του αλλά κυρίως η αποτελεσματικότητά του , η αποφασιστικότητά του και κυρίως η έλλειψη φοβίας στο να βάζει την υπογραφή του εκεί που επιβάλλεται θα τον καθιστούσαν σ΄ οποιοδήποτε άλλο κράτος ως τον επικρατέστερο διάδοχο ενός ΥΕΘΑ που σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά.

Μην το ψάχνετε και το ψάχνουμε.Το ΄χουμε γράψει καιρό τώρα ότι τα κριτήρια επιλογής υπουργών αλλά και Αρχηγών δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα. Άλλα είναι αυτά που επικρατούν δυστυχώς…

Νομίζουμε όμως ότι είμαστε πλέον κοντά στην εποχή που και η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί όχι μ΄ όσους έβαλαν την υπογραφή τους και την εξαργύρωσαν με τον χειρότερο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον, αλλά με όσους απέφυγαν επιμελώς να την βαλουν για να αποφύγουν την ευθύνη που τους αναλογούσε. Ελπίζουμε ότι δεν θα φθάσουμε εκεί μετά από κάποια μεγάλη “εθνική ζημιά”.

Διαβάστε ακόμη:

Η φημολογία εκλογών «παγώνει» τα πάντα στην Εθνική Άμυνα!

Ποιον σκέφτεται τώρα για ΥΕΘΑ ο Σαμαράς

Ο Μιχελάκης κάνει πρόβες για ΥΕΘΑ; Ποιοι λένε ναι και ποιοι όχι

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σαν «χρυσό χαπάκι» – Πως ψάχνουν τον νέο υπουργό