ΤΣΙΠΡΑΣ-ΟΛΑΝΤ: Τα όπλα εκτός ατζέντας από το «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία»

Ούτε ένα θέμα που να έχει σχέση με τον χώρο της Εθνικής Άμυνας δεν συζητήθηκε στην ελληνογαλλική διϋπουργική συνάντηση η οποία έγινε στο
περιθώριο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Το “Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία” στον αμυντικό τομέα ασφαλώς δεν “σπάει” ,αφού οι “εξοπλιστικοί δεσμοί” Αθηνών-Παρισίων είναι πολύ στενοί δεκαετίες τώρα.
Μόνο τα προγράμματα υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000,να αναφέρουμε αρκούν για να διατηρηθεί αυτή η σχέση “ζωντανή”.

Πιθανότατα ο Γάλλος πρόεδρος θα υπενθύμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνο το θέμα με τις φρεγάτες Fremm,αλλά περισσότερο για να μην ξεχαστεί εντελώς κι όχι επειδή πίστευε ότι θα μπορούσε σ΄ αυτή τη συγκυρία να γίνει κουβέντα με προοπιτκή.
Ποιοι συμμετείχαν στη διυπουργική και τι συζήτησαν

Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν οι Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Παππάς, Υπουργός Επικρατείας, Αλέξης Χαρίτσης, Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και Δημήτρης Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών. Από γαλλικής πλευράς, οι Michel SAPIN, Υπουργός Οικονομικών, Pierre LEVY, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης και Harlem DÉSIR, Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
Η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ.
Η προοπτική της συνεργασίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για της από κοινού συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών, στον επενδυτικό τομέα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών και του αγροτικού τομέα.
Η δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων για επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, με έμφαση στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.
Τέλος αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας σε υπουργικό επίπεδο, για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.