Ενοχλημένο το τουρκικό ΥΠΕΞ για όσα δήλωσε για το Κυπριακό ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος,μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του στην Αθήνα. “Οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αμύνης της Ελλάδος Καμμένος, μετά από την συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Αμύνης του ελληνοκυπριακού τομέα της Κύπρου (σ.σ έτσι αναφέρουν την Κύπρο) που επισκέφτηκε την Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου.
Καταγγέλλουμε τις αβάσιμες και ανήθικες δηλώσεις που έγιναν μετά από την συνάντηση και αφορούσαν την χώρα μας και το Κυπριακό.
Σε μια περίοδο όπου επικρατεί ένα θετικό κλίμα για τις ελληνοκυπριακές σχέσεις και για μια διευρυμένη λύση στην Κύπρο, οι απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αμύνης στην συνέντευξη τύπου, δημιουργούν την εντύπωση πως ο ίδιος ανησυχεί από αυτό το θετικό περιβάλλον.
Απορρίπτουμε έντονα τις στερούμενες σοβαρότητας δηλώσεις του υπουργού Αμύνης που αποτελούνε υπόδειγμα ανευθυνότητας. Προσδοκούμε από τις ελληνικές αρχές να φέρονται ανάλογα της κρατικής ευθύνης και να απέχουν από δηλώσεις που βλάπτουν το περιβάλλον συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο εργαζόμαστε να αναπτύξουμε”.
Τι είχε πει ο Καμμένος;
Ιδού το απόσπασμα των δηλώσεων του που ενόχλησε τους Τούρκους:
Εγώ θα ήθελα να σας πω κ. Φωκαϊδη ότι είναι η πρώτη φορά που ελπίζω ότι να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Και το λέω αυτό, γιατί ξέρετε ότι είμαι από εκείνους που έδωσαν μάχη κατά του σχεδίου Ανάν, εδώ στην Ελλάδα, ακόμα και όταν, τότε, το κόμμα μου συμφωνούσε. Ήμουν από εκείνους που έδωσαν μάχη κατά του σχεδίου Ανάν γιατί θεωρούσα ότι το σχέδιο Ανάν είναι ένα σχέδιο που δε μπορούσε ούτε να εφαρμοστεί και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Κυπριακός Ελληνισμός το καταψήφισε. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να βοηθήσει στο να βρεθεί μία πραγματική λύση. Είναι η πρώτη φορά που και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν ότι μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτούς είναι το ίδιο το θεοκρατικό κράτος που προσπαθεί να χτίσει ο Ερντογάν.
Η διεθνής κοινότητα βλέπει πλέον ξεκάθαρα – και αυτό το λένε σε όλες τις χώρες των φίλων και συμμάχων μας – ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία ή κάποιοι στην Τουρκία βρίσκονται πίσω από το παράνομο λαθρεμπόριο, από τους τρομοκράτες τους ISIS, σε πετρέλαιο, σε ναρκωτικά, σε ανθρώπους. Είναι η ώρα, που η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εφαρμόζονται και εκεί που υπάρχουν ακροπόλεις και μόνο εκεί που υπάρχουν πετρέλαια και πετρελαιοπηγές.
Θεωρώ ότι η Κύπρος δικαιούται να μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους της, που μπορούν και έχουν αποδείξει στη διάρκεια των αιώνων ότι μπορούν να ζουν μαζί. Κάτω από συνθήκες, όμως, εφαρμογής των διεθνών κανόνων δικαίου. Ο τουρκικός στρατός και δυνάμεις κατοχής είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μία τέτοια λύση. Είναι σαν να διορίζεις παιδεραστή σε νηπιαγωγείο, το να λες ότι μπορεί να συμφωνήσεις να παραμείνουν οι δυνάμεις κατοχής σε μία χώρα στην οποία έκαναν εισβολή, δολοφονίες, παιδομαζώματα, ακόμα έχουμε αγνοούμενους και να θεωρείς ότι μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Το πρώτο που απαιτείται είναι η άμεση αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής. Από εκεί πέρα, πιστεύω ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο και μπορεί να έχουμε αυτή τη χρονιά, εάν το θελήσει αυτή τη φορά ο διεθνής παράγων, μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό και την επανένωση του νησιού.