Το σύνδρομο «Μαρία Αντουανέττα» και η προστασία ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλειας

Οι ιστορικοί έχουν αποφανθεί ότι η βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέττα ποτέ δεν είπε την περίφημη φράση “ας φάνε παντεσπάνι” όταν την ενημέρωσαν ότι ο λαός πεινούσε. Το τέλος της Αντουανέττας είναι γνωστό και η φράση που της αποδόθηκε έμεινε στην ιστορία . Το όνομα της Μαρίας Αντουανέττας έγινε συνώνυμο με την αλαζονεία όσων αποκτούν εξουσία και δεν μπορούν να την διαχειριστούν ορθά και κυρίως προς όφελος όσων τυχγάνει να διοικούν .

Δυστυχώς το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέττας η οποία πίστευε ότι όλα τα δικαιούνταν κι έπρεπε να τα πάρει, έχοντας ίσως την ψευδαίσθηση ότι “τα ΄χει κερδίσει με το σπαθί της” εμφανίζεται κυρίως σε περιόδους μεγάλης κρίσης ,σαν κι αυτή που περνά σήμερα η χώρα μας.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που δυσκολεύονται να βάλουν ψωμί στο τραπέζι τους. Και δυστυχώς υπάρχουν αρκετές Μαρίες Αντουανέττες που είναι έτοιμες να μιλήσουν περί “λαϊκισμού” και να …προτείνουν παντεσπάνι.

Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέττας είναι προφανές ότι δεν κάνει διακρίσεις σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε ,αρκεί να βρεί εκείνον που είναι ευάλωτος να “προσβληθεί”. Συνεπώς ακόμη και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υπάρχει ο κίνδυνος να το δούμε να εκδηλώνεται. Είναι τόσο φτωχοποιημένοι οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας που μονο μια Μαρία Αντουανέττα τους λείπει, για να ολοκληρωθεί το σκηνικό.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε ότι όσοι έχουν την ευθύνη ευρύθμης λειτουργίας των ΕΔ αλλά και των ΣΑ θα φροντίσουν να δοθεί η κατάλληλη “αντιβίωση” σ΄ όσους είναι έτοιμοι να γίνουν Μαρίες Αντουανέττες.