Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα, παρέχοντας δημοσίως την πολιτική του εποπτεία στο εξελισσόμενο πρόγραμμα προσκυνηματικών επισκέψεων σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών σε κωμοπόλεις και χωριά που υπέστησαν ολοκαυτώματα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Στον Τόπο Μαρτυρίου των Καλαβρύτων, στη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων της Βέρμαχτ στη διάρκεια της Σφαγής της 13ης Δεκεμβρίου 1943, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη της σειράς των επισκέψεων, στην οποία συμμετείχε 100μελές τμήμα τεταρτοετών σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), με επικεφαλής τον Διοικητή της Σχολής, Υποστράτηγο Δημήτρη Ρέσκο και τον Διοικητή Συντάγματος Ευελπίδων, Συνταγματάρχη Δημήτρη Τσιπίδη. Είχε προηγηθεί επίσκεψη σπουδαστών της ΣΣΕ στο Δίστομο στις 3 Απριλίου.
Ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων Δημήτρης Χουλιάρας υποδέχτηκε τον κ. Τόσκα και τους Ευέλπιδες στο κτήριο του Δημαρχείου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Τόπο Θυσίας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος από τον ΥΦΕΘΑ και τον αρχηγό της Δ΄ Τάξης των Ευελπίδων.
Ο κ. Τόσκας μίλησε στους σπουδαστές της ΣΣΕ, στη διάρκεια επιτόπιου μαθήματος της ιστορίας.
Στην ομιλία του ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας επεσήμανε:
«Η σφαγή των Καλαβρύτων που διέπραξε με άκρατη βαναυσότητα ο γερμανικός στρατός κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, είναι μία από τις πλέον συγκλονιστικές περιπτώσεις πολεμικών εγκλημάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα Καλάβρυτα πλήρωσαν φόρο αίματος βαρύ: Πάνω από 500 οι νεκροί, τουλάχιστον 360 τα κατεστραμμένα σπίτια. Οικόσιτα ζώα αρπάχτηκαν, περιουσίες λεηλατήθηκαν και δημόσια χρήματα ληστεύτηκαν από τα αιματοβαμμένα αρπαχτικά της Βέρμαχτ.
Και έμειναν πίσω άνθρωποι-φαντάσματα οι διασωθέντες. Γυναίκες και μικρά παιδιά έσκαψαν με τα νύχια την παγωμένη γη να θάψουν τους αγαπημένους τους που άγρια είχαν δολοφονηθεί. Και έσφιξαν τα δόντια, πάλεψαν με την πείνα, την ερήμωση και τον πόνο και ανέστησαν την πόλη τους μέσα από τα αποκαΐδια.
Τα Καλάβρυτα τότε, υπήρξαν μια τραγική ψηφίδα στο μωσαϊκό του ολέθρου που συνέθεσε η επέλαση του φασισμού και του ναζισμού στην πατρίδα μας.
Η Ελλάδα υπέστη αφόρητες και άνισες συνέπειες για την αντίσταση του στρατού και του λαού της στις ορδές του Γ’ Ράϊχ.
Συνολικά στη χώρα μας υπήρξαν:
• 76.000 αξιωματικοί και οπλίτες νεκροί και τραυματίες
• 40.000 εκτελεσμένοι
• 210.000 όμηροι σκλάβοι καταναγκαστικής εργασίας
• 63.000 Έλληνες Εβραίοι θύματα του Ολοκαυτώματος
• 94 μαρτυρικές πόλεις και χωριά που καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Σήμερα πια, διεκδικούμε την ιστορική δικαίωση.
Διεκδικούμε τις πολεμικές επανορθώσεις, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, την επιστροφή των λεηλατημένων αρχαιολογικών μας θησαυρών.
Στους σιωπηλούς που αγνοούν, αλλά και δεν θέλουν να μάθουν την ευρωπαϊκή ιστορία λέμε: Όχι άλλη σιωπή του τάφου!
Σε όσους αρνούνται τις ευθύνες των προγόνων τους, λέμε: Όχι στην πολιτική άννοια.
Σε όσους θαυμάζουν τους σφαγείς, λέμε: Δεν θα περάσουν».