Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Το μεγάλο γεωπολιτικό ατού της Ελλάδας έναντι – και υπέρ – της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα που είναι οι τρεις νέες πηγές τροφοδοσίας και ταυτόχρονα οι τρεις νέες διόδοι τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών οικονομιών παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης στη Βουλή, κατα την ομιλία του για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015
Αναφερόμενος λοιπόν στα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής που ασκεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγήςπου όπως ειπε, »κατά την άποψη μας, συνιστούν ζητήματα πατριωτισμού και εθνικής αναγέννησης και ταυτόχρονα συνιστούν μεγάλες, σπουδαίες και βαθιές διοικητικές μεταρρυθμίσεις» τονισε μεταξύ άλλων:
»Στον πρώτο πυλώνα της πολιτικής που ασκούμε είναι η λογική της ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα θα μπορεί να συνομιλεί με τους διεθνείς εταίρους της, όχι ως μια μεσαίου μεγέθους και ασθενής οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα συνομιλεί και ως μια χώρα, η οποία προσφέρει και δίνει ασφάλεια. Ιδιαίτερα ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, είναι μια χώρα που αποτελεί όαση σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας των 28 κρατών – μελών και των 28 λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και αφού αναφέρθηκε στις εξίσου σημαντικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοικησης που αφορούν το ΥΠΕΚΑ,πρόσθεσε:
» Θα σας πω μόνο μια φράση. Το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και απασχόλησε το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Η ενεργειακή ασφάλεια κατοχυρώνεται με μια στρατηγική: τη στρατηγική των νέων πηγών τροφοδοσίας και τη στρατηγική των νέων διόδων, των νέων οδών τροφοδοσίας.
Η Ελλάδα, λοιπόν, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, απευθύνεται στους εταίρους λέγοντας ότι είμαστε η μοναδική χώρα από τις 28 που προτείνει στους λαούς της Ευρώπης, στις οικονομίες της Ευρώπης τρεις νέες πηγές τροφοδοσίας και ταυτόχρονα τρεις νέες διόδους τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών οικονομιών.
-Πρώτη πηγή τροφοδοσίας: η Κασπία, αγωγός TAP. Μέσω της Ελλάδας, τροφοδοσία της Ιταλίας και ένθεν των υπολοίπων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Δεύτερη πηγή τροφοδοσίας: τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και οδός τροφοδοσίας ο αγωγός EastMed, που θα συνδέει Κύπρο, Κρήτη, Ηπειρωτική Ελλάδα με Ιταλία.
-Τρίτη πηγή τροφοδοσίας: Βόρεια Ελλάδα, με την πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχουμε εντάξει στα προγράμματα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, ο νέος αγωγός τροφοδοσίας Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Ουγγαρίας.
Ταυτόχρονα,πρόσθεσε, η Ελλάδα για πρώτη φορά είναι δυναμικά παρούσα στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ανατολικής Μεσογείου και έχει ανοίξει γρήγορο βηματισμό. Πριν λίγους μήνες, κατακυρώσαμε τις τρεις πρώτες συμβάσεις για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Πριν λίγους μήνες προκηρύξαμε ένα πολύ μεγάλο διαγωνισμό για είκοσι θαλάσσιες περιοχές. Επίσης, προκηρύξαμε έναν άλλο διεθνή διαγωνισμό για τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.
Η χώρα μας, σε μια ευρύτερη περιοχή που είναι μόνο ταραγμένη, που δημιουργεί απίστευτες αβεβαιότητες και ανασφάλειες και αντιμετωπίζει ασύμμετρες απειλές όχι μόνο απέναντι στη δημοκρατία, αλλά και απέναντι στην καθημερινή διαβίωση των πολιτών, δηλώνει την παρουσία της και ταυτόχρονα ότι αποτελεί πόλο, όαση, πυξίδα, νησίδα ασφάλειας και ευημερίας των λαών, ειρήνης και γεωπολιτικής ισορροπίας».
Οι επισημάνσεις του κ Μανιάτη για την τριπλή ενεργειακή »παρέμβαση» της Ελλάδας δια των ισαρίθμων πηγών και διόδων ενέργειας έχουν την αξίας τους σε μια στιγμή που ο ενεργειακός χάρτης που ενδιαφέρει την ΕΕ ( και συνολικά την Δύση) αναδιαμορφώνεται από την ακύρωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας την ΕΕ και τη Βουλγαρία για το «πάγωμα» των εργασιών.Ηδη μάλιστα σε μία κίνηση, μάλιστα, ξεπεράσματος του South Stream, ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε την υπογραφή εμπορικών και κυρίως ενεργειακών συμφωνιών με την Τουρκία, που προβλέπουν την κατασκευή νέου γιγαντιαίου αγωγού, ο οποίος θα περνάει από τη γείτονα και θα καταλήγει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, όπου θα κατασκευαστεί διαμετακομιστικός κόμβος για να διοχετευτεί το ρωσικό φυσικό αέριο στη Νότια Ευρώπη.
Όλα αυτά δείχνουν πόσο μεγάλη σημασία αποκτούν οι – δρομολογημένες ή δρομολογούμενες – ελληνικές λύσεις προς τους λαούς της Ευρώπης και στις οικονομίες της Ευρώπης για τρεις νέες πηγές τροφοδοσίας και ταυτόχρονα για τρεις νέες διόδους τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών οικονομιών, που επισήμανε ο κ Μανιάτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
«Αγωγός γέφυρα Ισραήλ Κύπρου Ελλάδας» -Τι γράφει ο Guardian