Τι θα κάνει η Ελλάδα αν ζητήσουν οι ΗΠΑ συνδρομή στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών;

Ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών εντεινεται και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ζητήσουν την συνδρομή των συμμάχων τους σ΄ αυτόν. Η Ελλάδα δεν θα εξαιρεθεί σ΄ αυτή τη περίπτωση. Ποια είναι η ελληνική θέση;

Την περιγράφει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ OPEN ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος:

«Η χώρα μας θα εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή το δικό της ρόλο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, που είναι μια επιβεβλημένη διαδικασία όλων των χωρών. Δεν είμαστε απλά ένα πέρασμα. Είμαστε σε μια περιοχή, ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη περιμένει την επάνοδο αρκετών τζιχανιστών-μαχητών που διαθέτουν βρετανικά, γαλλικά, γερμανικά και άλλα διαβατήρια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου η χώρα μας πρέπει να έχει μια αυξημένη προσοχή, μια εγρήγορση, μια επαγρύπνηση προκειμένου να μην εμπλακεί σε καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες. Θέλω να κάνω μια αναφορά και να πω ότι έχουμε μεγάλη διαφορά από τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες όπου στρατολογούνται οι τζιχαντιστές από τους πολίτες τους. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο (αποικιοκρατικό) ιστορικό παρελθόν. Αυτό έχει μια τεράστια σημασία, διότι βλέπουμε εδώ ένα πλειονέκτημα και μια γεωπολιτική δυναμική την οποία πρέπει να αυξήσουμε, ώστε αυτό το πλεονέκτημα να γίνει σαφές και καθαρό σε όλους, ό,τι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει ακόμα και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διευθέτηση προβλημάτων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Για το πώς θα προχωρήσουμε στα αιτήματα των ΗΠΑ, θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι όλη η διεθνής κοινότητα, πάρα πολλές χώρες, που ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση αυτής της πληγής, της σύγχρονης πληγής, της μεσαιωνικής αντίληψης που εκφράζουν οι τζιχαντιστές και όχι μόνο. Άρα η συνεργασία μας με όλες τις χώρες, σε Ανατολή και Δύση, απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο είναι πολύ σηματικός παράγοντας και πρέπει να τον αξιολογήσουμε με αυτό τον τρόπο».